FOK!toen: De beste albums van 1967 (deel 1)

2. The Doors - The Doors

The Doors was een Amerikaanse rockband die in 1965 in Los Angeles werd opgericht door zanger Jim Morrison, toetsenist Ray Manzarek (ex-Rick & the Ravens), gitarist Robby Krieger en drummer John Densmore (ex-the Psychedelic Rangers). De band vernoemde zich naar het boek The Doors of Perception van Aldous Huxley, dat op zijn beurt weer was gebaseerd op een uitspraak van William Blake: If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is, infinite.

The Doors - The Doors
The Doors - The Doors

The Doors hadden in eerste instantie een platencontract voor een half jaar bij Columbia Records maar deze slaagde er niet in om een geschikte producer te vinden voor het debuutalbum van de groep. Nadat het contract met Columbia Records was verlopen begon de groep steeds vaker op te treden in het clubcircuit van Los Angeles. Vaak waren dat optredens voor een nagenoeg lege zaal in de London Fog Club. Dit gaf de mannen evenwel de gelegenheid om er flink op los te improviseren.

Vanaf 1966 kregen The Doors ook vaker de gelegenheid om op te treden in de veel populairdere Whisky A Go Go Club, waar ze al snel de status van huisband krijgen. Zo speelt de band als voorprogramma van bands als The Turtles, Captain Beefheart and his Magic Band, Love, Buffalo Springfield en Them. Op 10 augustus 1966 is ook Jac Holzman, de grote baas van Elektra Records, op aanraden van Love-zanger Arthur Lee aanwezig bij een optreden van The Doors in de Whisky A Go Go. Nadat deze samen met producer Paul A. Rothchild een tweetal sets van de band hadden gehoord en gezien wisten ze dat ze deze band moesten hebben voor hun label en boden The Doors op 18 augustus een platencontract aan.

In de laatste week van augustus 1966 doken de mannen, samen met bassist Larry Knechtel, producer Paul A. Rothchild en audio technicus Bruce Botnick, de Sunset Sound Recording Studios in Hollywood in om daar hun eerste album op te nemen. Op de plaat stond een elftal tracks die de band eerder ook had gespeeld in de Whisky A Go Go. Het debuutalbum van The Doors zou op 3 januari 1967 in de platenwinkels verschijnen en was een episch album met tracks die we gerust tot het beste werk van de band mogen rekenen.

De plaat opende met de track 'Break On Through (To the Other Side)' wat ook als eerste single zou worden uitgebracht. De single zou niet verder komen dan de 126e plaats in de Billboard Hot 200. Pas in april 1967 zouden The Doors nationaal doorbreken na het verschijnen van de single 'Light My Fire'. Met het door Robby Krieger geschreven nummer zouden The Doors hun eerste nummer 1 hit scoren. Het titelloze debuutalbum van The Doors eindigde ook met een knaller van een track, in de vorm van het bijna 12 minuten durende 'The End'.

Naast de negen eigen composities bevatte The Doors ook een tweetal uitstekende covers van Willie Dixon ('Back Door Man') en Bertold Brecht en Kurt Weill ('Alabama Song (Whisky Bar)'). Het door Willie Dixon gecomponeerde 'Back Door Man' werd eerder al eens opgenomen door Howlin Wolf. Na het succes van 'Light My Fire' zou het album van The Doors opnieuw in de albumcharts gaan stijgen en werd in september van dat jaar alleen van de hoogste plaats gehouden door Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles. The Doors van The Doors zou alleen in Amerika al meer dan 4 miljoen keer over de toonbank gaan.

Side A:
01. Break On Through (To the Other Side)
02. Soul Kitchen
03. The Crystal Ship
04. Twentieth Century Fox
05. Alabama Song (Whisky Bar)
06. Light My Fire

Side B:
01. Back Door Man
02. I Looked at You
03. End of the Night
04. Take It as It Comes
05. The End