In Memoriam: Tobe Hooper (1943 - 2017)

5. Vampieren in de ruimte

Na het succes van Poltergeist in 1982 maakte Hooper een deal met Cannon-films. Met een budget van 25 miljoen dollar mocht Tobe Hooper aan de slag met de duurste film uit zijn loopbaan. Menahem Golan en Yoram Globus van Cannon waren alleen niet te spreken over de titel van de film, die was gebaseerd op het boek The Space Vampires van Colin Wilson. De titel van de film werd dan ook al snel veranderd in Lifeforce. Voor de film verhuistte Hooper in 1984 naar Londen, waar hij ontdekte dat de Elstree studio's al volgeboekt waren, vanwege de productie van zowel Indiana Jones And The Temple Of Doom en Return Of The Jedi. Uiteindelijk zou Menahem Golan Elstree kopen en kon de film alsnog gemaakt worden.

 Lifeforce
Lifeforce

Het scenario voor Lifeforce werd geschreven door het duo Dan O'Bannon (Aliën, The Return of the Living Dead, Total Recall) en Don Jakoby (Blue Thunder, The Philadelphia Experiment, Arachnophobia). Toch wisten de ruimtevampieren maar weinig publiek naar de filmzalen te lokken en zou Lifeforce slechts 11 miljoen dollar in het kassalaatje brengen. Voor zijn volgende film ging Hooper wederom aan de slag met het duo Dan O'Bannon en Don Jakoby. Met Invaders from Mars leverde Hooper een prima remake van de gelijknamige film uit 1953, maar ook deze film was geen succes en leverde een verliespost van nog eens 12 miljoen dollar op.

The Texas Chainsaw Massacre 2
The Texas Chainsaw Massacre 2

Hetzelfde jaar maakte Hooper ook zijn enige vervolgfilm, waarvoor hij terugkeerde naar Texas. Waar The Texas Chainsaw Massacre destijds nog een uiterst grimmige film was, ging Hooper met The Texas Chainsaw Massacre 2 een geheel andere richting op met een humoristische horrorslasher. De kannibalistische familie uit de eerste film is nog springlevend maar krijgen in het vervolg een zeer gemotiveerde ex-Texas Ranger (Dennis Hopper) achter zich aan. Hopper zou later zeggen dat dit de slechtste film was waarin hij ooit had gespeeld, maar de acteur zou dat later ook zeggen van zijn rol in Super Mario Bros. (1993).

The Texas Chainsaw Massacre 2-1

The Texas Chainsaw Massacre 2 mocht dan in eerste instantie geen kaskraker zijn geworden, in de daaropvolgende jaren zou de film toch een behoorlijke cultstatus krijgen. De film, die werd gemaakt met een budget van 4,7 miljoen dollar, zou uiteindelijk nog zo'n 8 miljoen dollar binnenslepen en was daarmee de enige succesvolle film van Hooper's Cannon-trilogie.