In Memoriam: Tobe Hooper (1943 - 2017)

2. Headcheese

In 1968 was de horrorfilm dankzij de eerder dit jaar overleden legende George A. Romero geregisseerde zombieklassieker Night Of The Living Dead weer enorm in opmars en het was dan ook totaal niet verrassend dat ook Hooper en Henkel een horrorfilm wilden maken. Hooper had eerder al gewerkt aan een scenario waarin isolatie, de bossen en duisternis een grote rol speelden. Ook liet Hooper zich inspireren door het levensverhaal van de seriemoordenaar Ed Gein die in de vijftiger jaren de staat Wisconsin onveilig had gemaakt. Deze Gein was ook een grote inspiratiebron voor de klassiekers Psycho (1960) en The Silence of the Lambs (1991).

 The Texas Chainsaw Massacre

Net als bij Romero was ook de rolprent van Hooper een subtiel verhulde aanklacht tegen allerlei misstanden in de Amerikaanse maatschappij. Je moet tenslotte niet vergeten dat het de jaren waren van het Watergate schandaal, de voortdurende gruwelijkheden van de oorlog in Viëtnam en de oliecrisis van 1973. Met een budget van slechts 300.000 dollar en een relatief onbekende cast wist Hooper een film te maken die binnen de horrorwereld tot de dag van vandaag door veel filmmakers als inspiratiebron zou worden gezien. The Texas Chainsaw Massacre was dan ook een duistere film zoals men die nog niet eerder had gezien.

In The Texas Chainsaw Massacre draaide het om een groepje tieners die van plan zijn om het graf van een overleden grootvader te bezoeken. Van die plannen komt weinig meer terecht als ze een nogal vreemde lifter oppikken en daarna met moeite weten te dumpen. Als de tieners vervolgens aankloppen bij een afgelegen landgoed begint de nachtmerrie pas echt. Het huis wordt namelijk bewoond door een kannibalistische familie die ook een eigen slachthuis hebben en dus wel weten wat je allemaal kunt doen met een vlijmscherpe vleeshaak of een kettingzaag.

The Texas Chainsaw Massacre 1

The Texas Chainsaw Massacre zou nog vele jaren te zien zijn in drive-by bioscopen en zou alleen in Amerika en Canada al zo'n 30 miljoen dollar opleveren. Met de film had Hooper een psychologisch pareltje afgeleverd waarin veel aan de fantasie van de kijker werd overgelaten, de moorden veelal buiten beeld werden gehouden en waar je tot het einde moest wachten om te kunnen ontdekken waar het nou precies om ging. Tot 1998 mocht The Texas Chainsaw Massacre niet in het Verenigd Koninkrijk vertoond of verhuurd worden en ook in Australië, Brazilië, Chili, Finland, Frankrijk, IJsland, Ierland, Noorwegen, Singapore, West-Duitsland en Zweden stond de film vele jaren op de zwarte lijst.