35 jaar 2 Live Crew

5. As Nasty As They Wanna Be (1989)

In 1989 verschijnt het derde en meest succesvolle album van 2 Live Crew getiteld As Nasty As They Wanna Be. Dat succes was voor een groot deel te danken aan de single 'Me So Horny' die grijsgedraaid werd door de deejays van Miami's WPOW-Power 96 FM. De moraalridders (M/V/A) van de American Family Association (AFA) nam geen genoegen met alleen een Parental Advisory-sticker op de hoes en deed onderzoek hoe ze de weerloze zieltjes van de luisteraars van 2 Live Crew konden beschermen tegen de ranzige teksten van het gezelschap.

As Nasty As They Wanna Be (1989)
As Nasty As They Wanna Be (1989)

AFA schakelde de hulp in van advocaat Jack Thompson die een ontmoeting had met Bob Martinez (de gouverneur van Florida) en wist hem over te halen om te onderzoeken of het album van 2 Live Crew illegaal kon worden verklaard vanwege de obscene inhoud. Bij zijn censuurpraktijken kreeg Martinez openlijk steun van Nick Navarro, de sheriff van Broward County. De wetsdienaar, die ooit nog aan de wieg had gestaan van het later zeer populaire programma COPS, was van mening dat platenwinkels waar de naar zijn mening 'pornografische geluidsdragers' werden verkocht strafbaar waren wegens het verspreiden van dergelijk materiaal. Aks reactie daarop spanden de mannen van 2 Live Crew een rechtszaak aan tegen Navarro.

My mama and your mama was talking little shit.
My mama called your mama a bulldagging ass bitch.
I know your sister, and the bitch ain't shit.
She slayed me and all the boys.
And even sucked our dicks.
(uit 'Dirty Nursery Rhymes')

In juni van dat jaar liet rechter Jose Gonzalez weten dat de verkoop van As Nasty As They Wanna Be verboden was in de staat Florida. Slechts twee dagen later werd de lokale platenboer Charles Freeman in de boeien geslagen wegens de verkoop van de plaat aan een undercover politieagent. Ook de bandleden van 2 Live Crew zaten niet lang daarna achter de tralies na een optreden in Club Futura in Hollywood. Nadat de zaak internationaal in het nieuws kwam werden de muzikanten al snel weer vrijgelaten en vrijgesproken van de ongefundeerde aanklachten.

Uit de Leeuwarder courant van 8 mei 1992
Uit de Leeuwarder courant van 8 mei 1992

Pas in 1992 zouden de uitspraken van rechter Jose Gonzalez verworpen worden door het hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Door alle aandacht in de media zou het album As Nasty As They Wanna Be meer dan 2 miljoen keer verkocht worden en haalde de derde plaats in de Billboard Top R&B/Hip-Hop Albums chart. Alsof de band al niet genoeg aandacht had gehad in de media volgde er nog rechtszaken met Van Halen (in verband met het onrechtmatig gebruiken van een sample uit 'Ain't Talkin' About Love' in het nummer 'The Fuck Shop') en regisseur George Lucas (in verband met het onrechtmatig gebruiken van de naam Luke Skywalker). Campbell veranderde zijn artiestennaam in Luke en bracht vanaf dat momenten zijn platen uit op Luke Records. Merchandise met het oude Luke Skyywalker Records logo zijn sindsdien zeldzaam en veelgezochte items.

As Clean As They Wanna Be (1989)
As Clean As They Wanna Be (1989)

As Nasty As They Wanna Be van 2 Live Crew zou het allereerste southern rap album zijn die een platina status wist te bereiken. Van het album zou ook een preutse versie worden uitgebracht met de veelzeggende titel As Clean As They Wanna Be. Waar de reguliere versie 18 tracks kende, stonden er op de gekuisde versie maar 10 tracks. Vanwege het toegevoegde nummer 'Pretty Woman', een parodie op 'Oh, Pretty Woman' van Roy Orbison, kreeg de band wederom een rechtszaak aan de broek en werd wederom vrijgesproken.