35 jaar 2 Live Crew

3. The 2 Live Crew Is What We Are (1986)

Rond 1986 dacht men dat er buiten New York geen succesvolle hiphop kon worden gemaakt. Deze betweters stonden dan ook raar te kijken toen het debuutalbum The 2 Live Crew Is What We Are verscheen en een groot succes was. Met tracks als 'We Want Some Pussy' en 'Throw the 'D'' wist de groep een nieuwe dimensie toe te voegen aan het genre met seksueel expliciete teksten.

2 Live Is What We Are (1986)
2 Live Is What We Are (1986)

I'm the Peter Piper of the 1980's.
Got a long hard dick for all of the ladies.
I don't care if you got three babies.
You can work the stick in my Mercedes.
If you wanna blow, just let me know.
We can go backstage at the end of the show.
I'll look at you, and you will look at me.
With my dick in my hands as you fall to your knees.
You know what to do, cause I won't say please.
Just nibble on my dick like a rat does cheese!
(uit 'We Want Some Pussy')

Op de plaat komen we ook het nummer '' tegen in een remix van niemand minder dan Bob 'King Of The Edits' Rosenberg. Rosenberg zou later bekend worden als oprichter van de band Will to Power.

In de staat Florida werd de plaat als vulgair, onzedelijk en vunzig gezien en een medewerker van een platenwinkel, die het album aan een 14-jarig meisje had verkocht, werd opgepakt wegens 'corruptie van een minderjarige'. De man zou daar uiteindelijk van vrijgesproken worden, maar alle heisa in de media had zijn werk goed gedaan. Er was geen radiozender meer te vinden waarop de naam 2 Live Crew niet te horen was.

In 1987 zou de plaat de 24e plaats halen in de Billboard Top R&B Albums en de 128e plaats in de Billboard 200. The 2 Live Crew Is What We Are zou meer dan 500.000 keer over de toonbank gaan.