Vol gras: NK Gazonmaaierracen Stompwijk + interview racer Jos ten Brinke

Gazonmaaierraceheld Jos ten Brinke is Nederlands kampioen gazonmaaierracen 2015 in de Special B-klasse. Vanaf vorig seizoen rijdt de Achterhoeker in de koningsklasse van dit best bijzondere NK. FOK! kroop bij de 29-jarige grasracer op de maaier en stelde hem enkele vragen om meer te weten te komen over dit officiële kampioenschap. 

Gazonmaaierracer Jos ten Brinke
Gazonmaaierracer Jos ten Brinke in actie

WTF is gazonmaaierracen en hoe zit het met de verschillende klassen?
Haha, goede vraag! Dit is niet de eerste keer dat wij deze vraag krijgen. Gazonmaaierracen is voor een groep mensen een sport waarin ze met een door hun zelf aangepaste of soms zelfgemaakte gazonmaaier strijden om het Nederlands Kampioenschap. Wat ooit voor de grap begon is uitgegroeid tot een sport met veel spanning en sensatie. Alle deelnemers ontwikkelen en onderhouden de racemaaiers meestal zelf en dienen zich daarbij te houden aan het reglement.

De baan waarop de wedstrijd plaatsvindt, is speciaal voor deze dag aangelegd en dient geheel van gras te zijn. Daarnaast moet de baan aan een aantal regels voldoen, zoals een minimale breedte van 12 meter in de bochten, 10 meter op het rechte stuk, diepe greppels en een recht stuk van maximaal 100 meter.

Een wedstrijddag bestaat, per klasse, uit vier manches van 8 minuten plus 2 ronden. Het Nederlands Kampioenschap Gazonmaaierracen kent grofweg twee klasses, de special-klasse en de standaardklasse. De special-klasse is weer verder verdeeld in een A-, B- en C-klasse. Beginners startten in de C-klasse en de snelste rijders zitten in de A-klasse, ook wel de koningsklasse genoemd. Het verschil tussen de special en de standaard machines is dat de special-klasse een vrije motorkeuze heeft, tot maximaal 600cc. De standaardklasse dient te beschikken over een standaard gazonmaaiermotor, maar deze mag opgevoerd worden tot maximaal 22 pk. Door middel van een detectielus in de baan wordt het aantal ronden per deelnemer bijgehouden.

Met hoge snelheid op het rechte stuk en sensationele acties in de bochten blijft het een prachtige sport om te beoefenen en te zien!

Is dit een officieel NK? Zo ja, hoe lang bestaat dit kampioenschap al en is er ook een EK en een WK?
Ja, dit is een officieel NK. Deze sport bestaat al 20 jaar. Zover wij weten zijn er geen EK’s en WK’s.

Is er een bond (zoals de zwembond) of een overkoepelende organisatie (zoals de FIM)?
Wij zijn zelf een stichting, namelijk stichting N.K. Gazonmaaierracen. Verder hebben wij geen overkoepelende organisatie waar wij onder vallen.

Stunten met een gazonmaaier
Stunten met een gazonmaaier

Wordt je uitgelachen als je zegt welke sport je beoefent?
Ja! Mensen vragen zich vaak af wat het precies inhoudt. Vaak denken ze aan het zo snel mogelijk grasmaaien van een bepaald stuk gras. Ik kan je vertellen, als op deze manier het gras gemaaid moet worden, groeit er daarna echt geen gras meer! Wat je overhoudt is alles behalve gras. Oja, en de kantjes knippen moet je wel zelf doen..

Hoe bereidt een racer zich voor op een wedstrijd en hoe trainen ze?
Als je zelf een stukje grond hebt of iemand kent die dat heeft, is dat altijd mooi meegenomen. Soms wordt een industrieterrein gebruikt als oefenruimte om wat dingetjes te testen, zoals het schakelsysteem en de remmen.

Het voorbereiden? Euh, de avond van tevoren gezellig met elkaar een biertje drinken (niet te veel uiteraard!) in het rennerskwartier!

Wint de beste coureur meestal of is het hier vooral de vraag wie de beste racegazonmaaier heeft?
Een combinatie ervan. Een coureur moet één zijn met de machine, vertrouwen hebben in zijn machine en gewoon gas geven! Als je beschikt over goed materiaal, is de kans groter dat je een wedstrijd uitrijdt en punten pakt. Degene die het beste kan sturen, heeft op een mindere machine soms een voordeel. 

Welke topsnelheid valt er te behalen op een gazonmaaier?
Met een maaier uit de special-klasse kunnen zeker snelheden worden behaald van 100 kilometer per uur op het rechte stuk.

Hoeveel deelnemers kent de sport in Nederland ongeveer?
Ongeveer 45 tot 50 deelnemers, verdeeld over de verschillende klasses.

Wordt er, afhankelijk van bijvoorbeeld de grassoort, met verschillende banden en/of maaiers geracet? En racen jullie ook op kunstgras? Zo ja, wat is beter?
Niet zo zeer met verschillende banden, maar meer met verschillende bandenspanningen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de ondergrond. Wel hebben wij een speciale banden-flyer, waaruit wij een profiel van de band mogen kiezen. Daarnaast moet de gebruikte bandenmaat corresponderen met het opgegeven merk van de racegazonmaaier. Op kunstgras hebben we nog nooit gereden. Ik ben ook bang dat het kunstgras het niet lang volhoudt!

NK Gazonmaaierracen
NK Gazonmaaierracen

Is Graspop ook jullie favoriete festival?
Eerlijk gezegd weet ik niet eens wat dat is, haha.

Kun je vals spelen door je messen anders af te stellen, waardoor je mogelijk wat gras voor je banden wegsnijdt om zo sneller te gaan?
Grappig dat je dit vraagt! Wij mogen, vanwege veiligheidsredenen, geen messen in het maaidek hebben. Daarnaast gaat het niet om het maaien, maar om het racen natuurlijk!

Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid en hoe wordt dit aangepakt?
Rondom de baan hebben wij greppels en staan er hekken waar het publiek achter staat. Daarnaast staan op verschillende punten op de baan officials van het N.K. Gazonmaaierracen. Ook de coureur zelf dient een helm, nekbrace, bodyprotector en veiligheidsschoenen te dragen. De maaiers hebben een kill-switch (noodkoortje). Wanneer een coureur van de maaier valt, aangezien je hier los op zit (dus geen gordels o.i.d.), valt de motor uit.

Is het een dure sport?
Dat ligt eraan. Het leuke van deze sport is, dat je het zelf zo duur kunt maken als je zelf wilt! Je kunt met een goedkope maaier ook vooraan rijden.

Doen jullie dit puur voor het racen of zitten jullie in het dagelijkse leven ook in het groenonderhoud en is het racen meer een pleziertje?
Het is een hobby. Zelf veel prutsen met motoren, het zelf maken van frames is iets wat al mijn hele leven bij mij hoort. Ik ben eigenaar van een metaalbedrijf, dus het uitdenken van nieuwe constructies, het maken ervan en het testen is altijd weer een uitdaging!

Full gras tijdens het NK
Full gras tijdens het NK

Waarom gazonmaaiers en niet auto’s, motoren of brommers?
Tja, daar vraag je wat. Ik ben vroeger begonnen met karten en het opvoeren van mijn eigen brommer. Daarna ooit al eens brommer- en motocross gedaan. Vrienden van mij doen aan autocross en combinerace. Nadat ik in 2005 al eens een Nederlands Kampioenschap gazonmaaierracen had gezien in Winterswijk, ben ik deze sport eigenlijk nooit meer vergeten. Zodoende ben ik een keer begonnen met het uitdenken en maken van een frame, van het één kwam het ander..

Welk element zou voor jou de sport nog aantrekkelijker maken?
Meer publiek, lange banen en mooi weer!

Formule 1-coureurs beginnen op karts, MotoGP-coureurs op bijvoorbeeld pocketbikes; beginnen gazonmaaierracers als kind met een gefinetunede handgrasmaaier?
Haha, nee totaal niet! Je moet wat hebben met gemotoriseerde voertuigen. Het hebben van een achtergrond in de racerij is wel een voordeel moet ik zeggen!

Wat is het grootste misverstand of vooroordeel over gazonmaaierracen?
Dat mensen denken dat wij rustig, op een standaard maaier, met een gangetje van 10 kilometer per uur aan het rondtuffen zijn; in de hoop dat je als eerste het gras netjes hebt gemaaid. 

Gazonmaaierracen: een officieel NK
Gazonmaaierracen: een officieel NK

Bewaren

Bewaren

Bewaren