30 Jaar Kyuss

3. Wretch (1991)

Wretch (1991)

 Wretch (1991)
Wretch (1991)

De eerste line-up van Kyuss bestaat uit zanger John Garcia, gitarist Josh Homme, bassist Nick Oliveri en drummer Brant Bjork. De band staat er al snel om bekend dat ze leuke feestjes geven in de woestijn. Deze zogenaamde generatorfeestjes gaan altijd gepaard met een lading bier, dikke vette joints en andere geestverruimende middelen en fijne jamsessies. Homme zou in latere interviews duiden dat het in de woestijn was waar Kyuss echt werd gevormd. "Je hebt in de woestijn geen clubs waar je als band kon spelen. Je kon alleen gratis optredens geven in de woestijn. Als mensen daar je band niks aan vonden dan lieten ze dat wel merken. Je kon niet spelen met een slechte band." aldus Homme.

Wretch 1

Halverwege 1991 tekent Kyuss een platencontract bij Dali Records, een sublabel van Chameleon Records en brengt in september van dat jaar hun eerste album Wretch uit. Op Wretch komen we her-opgenomen versies van 'Love Has Passed Me By", 'Katzenjammer' én Isolation Desolation' tegen en ook de tracks 'Black Widow' en 'Deadly Kiss' van de eerder verschenen EP en een zestal nieuwe tracks zijn op de verrassende plaat te vinden.

Kyuss was in 1991 nog een albumartiest en bracht in die tijd dus geen singles uit. Hieronder één van de weinige filmopnames van een concert van Kyuss uit dat jaar.