FOK!toen: Pink Floyd - The Piper at the Gates of Dawn

De Britse persing:

 The Piper At The Gates Of Dawn A

Kant A
01 Astronomy Domine
De opnames voor 'Astronomy Domine', wat oorspronkelijk de werktitel 'Astronomy Domine (An Astral Chant)' had, vonden plaats van 11 tot 13 april. Bij een zeven uren durende sessie werden veertien takes van het nummer opgenomen. Het nummer 'Astronomy Domine' opent met de stem van manager Peter Jenner die door een megafoon de namen van de planeten noemt en zodoende klonk als een astronaut die over een intercom spreekt. 'Astronomy Domine' was één van de eerste space rock-tracks van The Pink Floyd en zou tot medio 1971 bij concerten van de groep te horen. 'Astronomy Domine' werd ook op de plaat gezet door VoiVod, Dredg en The Atomic Bitchwax. Met een plaats op 226 setlisten van Pink Floyd was dit het veruit het vaakst gespeelde nummer van The Piper at the Gates of Dawn.

02 Lucifer Sam
'Lucifer Sam' was een liedje over de Siamese kat van Syd Barrett. Het nummer, dat alleen in 1967 op de setlist van The Pink Floyd te vinden was, luisterde oorspronkelijk naar de titel 'Percy the Rat Catcher'. 'Lucifer Sam' werd meestal als toegift gespeeld. Het nummer zou later ook worden opgenomen door onder meer the Black Crowes, Electric Hellfire Club, the Flaming Lips, Shockabilly, La Muerte, MGMT, Unknown Mortal Orchestra, Cat's Eyes, Bauhaus en Southern Culture on the Skids.

03 Matilda Mother
'Matilda Mother' was het eerste liedje dat werd opgenomen voor The Piper at the Gates of Dawn. Het nummer werd op 21 februari in een zestal takes opgenomen en luisterde oorspronkelijk naar de werktitel 'Matilda's Mother'. 'Matilda Mother' was het enige nummer op de plaat met leadzang van Richard Wright.

04 Flaming
Het nummer 'Flaming' heette oorspronkelijk 'Snowing' en is een liedje dat zich laat beluisteren als een waar psychedelisch sprookje met eenhoorns en boterbloemetjes. In Amerika verscheen 'Flaming' in november 1967 als derde single van The Pink Floyd maar de plaat wist de hitlijsten niet te bereiken. 'Flaming' werd tussen 1966 en 1968 een aantal keren live uitgevoerd en werd op 16 maart in één keer opgenomen.

05 Pow R. Toc H.
Ook het nummer 'Pow R. Toc H.' stond tussen 1966 en 1969 regelmatig op een setlist van Pink Floyd. Het was het eerste van twee instrumentale tracks met credits voor Syd Barrett, Roger Waters, Richard Wright en Nick Mason. Een dag voor de opname van 'Pow R. Toc H.' waren de mannen van Pink Floyd te gast bij The Beatles die bezig waren met de opnames voor het met geluidseffecten doorspekte nummer 'Lovely Rita' voor
hun meesterwerk Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Elementen van 'Pow R. Toc H.' waren later terug te horen in het nummer 'The Pink Jungle', dat deel uitmaakte van hun show The Man and The Journey, die onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam werd uitgevoerd.

06 Take Up Thy Stethoscope And Walk
'Take Up Thy Stethoscope and Walk' was het eerste door Roger Waters geschreven track en misschien wel één van de mooiste nummers uit de man's loopbaan. Het is eveneens het enige door Waters gezongen nummer op deze plaat. 'Take Up Thy Stethoscope And Walk' werd slechts viermaal live door Pink Floyd uitgevoerd in 1966 en 1967. Het liedje zou ook worden opgenomen door At The Drive-In en het duo Ty Segall & Mikal Cronin.

The Piper At The Gates Of Dawn B

Kant B
01 Interstellar Overdrive
'Interstellar Overdrive' is een instrumentaal pareltje dat we gerust één van de hoogtepunten op dit album durven te noemen. Een bijna 10 minuten durende psychedelische space rock jam. Op de dag dat 'Interstellar Overdrive' werd opgenomen was het opvallend stil op de kantoren van Abbey Road. Zelfs doorgewinterde studiotechnici sloegen op de vlucht voor de loeiharde geluidstsunami die werd veroorzaakt door The Pink Floyd. 'Interstellar Overdrive' werd regelmatig live uitgevoerd door Pink Floyd en duurde vaak langer dan twintig minuten. Tussen 1966 en 1971 werd het nummer 128 keer gespeeld en was dan vaak het openingsnummer van een concert.

02 The Gnome
'The Gnome' was een fraaie compositie uit de pen van Syd Barrett en gaat over de lotgevallen van de kabouter Grimble Gromble. Barrett liet zich voor dit liedje inspireren door het werk van Tolkien. 'The Gnome' werd slechts viermaal gespeeld bij een concert van de band. 'The Gnome' was ook de B-kant van de Amerikaanse single 'Flaming'.

03 Chapter 24
'Chapter 24' werd als tweede track opgenomen voor The Piper at the Gates of Dawn op 27 februari 1967. Voor de poëtische tekst liet Barrett zich inspireren door het Chinese boek I Tjing, oftewel het Boek der Veranderingen. Ook 'Chapter 24' werd slechts viermaal gespeeld bij een concert van The Pink Floyd.

04 The Scarecrow
'The Scarecrow' was een liedje dat al eerder als B-kant van de single 'See Emily Play' was uitgebracht en laat wederom Barrett op zijn best horen in een dramatisch liedje over een vogelverschrikker en zijn droevige bestaan. Voor het liedje werd door Pathé een prachtig promotiefilmpje gemaakt dat in de Britse bioscopen werd vertoond als voorfilm. In 1968 zou de band er opnieuw een promofilm voor opnemen in België waarbij David Gilmour het nummer playbackte.

05 Bike
Met 'Bike' zijn we dan alweer aangekomen bij het laatste nummer van deze fijne plaat. Het nummer werd op 21 mei als laatste track voor de plaat opgenomen met de werktitel 'The Bike Song'. Barrett schreef het liedje voor zijn toenmalige vriendin Jenny Spires, het meisje waarnaar ook werd verwezen met Jennifer Gentle in 'Lucifer Sam'. Een psychedelisch pareltje wat in één adem genoemd mag worden met klassiekers als 'Lucy In The Sky With Diamonds' en 'Castles Made Of Sand'.

De Amerikaanse persing:

The Piper At The Gates Of Dawn (US) A

Kant A
01 See Emily Play
02 Pow R. Toc H.
03 Take Up Thy Stethoscope and Walk
04 Lucifer Sam
05 Matilda Mother

The Piper At The Gates Of Dawn (US) B

Kant B:
01 The Scarecrow
02 The Gnome
03 Chapter 24
04 Interstellar Overdrive