In Memoriam: Goldy McJohn (1945 - 2017)

2. Steppenwolf

Steppenwolf

In juni 1967 maakt gitarist Dennis Edmonton bekend dat hij de groep gaat verlaten om solo verder te kunnen gaan. Zijn plaats wordt een maand later overgenomen door de snarenplukker Michael Monarch. Rond dezelfde tijd speelde bassist Nick St. Nicholas in de band T.I.M.E. wat stond voor Trust In Men Everywhere. Als John Kay, Jerry Edmonton en Goldy McJohn de band zien optreden in de nachtclub Whiskey A Go Go vragen ze St. Nicholas of deze interesse heeft om in hun gloednieuwe band Steppenwolf mee te doen.

 

Steppenwolf was een band die vernoemd was naar het gelijknamige boek van schrijver Herman Hesse. Eind 1967 brengt de groep haar eerste single 'A Girl I Knew' uit, maar deze weet de hitlijsten niet te bereiken. Ook de daaropvolgende single 'Sookie Sookie' zou onopgemerkt blijven bij het grote publiek. Aan deze anonimiteit kwam echter een abrupt einde toen de groep een nummer aangeboden kreeg van Dennis Edmonton, die in die tijd de kost verdiende als componist onder het pseudoniem Mars Bonfire.

Bonfire had het nummer al aangeboden aan diverse bands waaronder The Human Expression, maar 'Born To Be Wild' zou door Steppenwolf op vinyl worden vereeuwigd. De derde single van Steppenwolf was een wereldhit en zou in Canada aan top van de singlescharts te vinden zijn. In Nederland stond de single 18 weken onafgebroken in de Top 40 en zou daarin de 18e plaats bereiken als enige succesvolle single van Steppenwolf in Nederland. 'Born To Be Wild' was in elk geval de meest succesvolle single van de band, die tot de dag van vandaag nog regelmatig op allerlei radiozenders voorbijkomt.

Ook de daaropvolgende single 'The Pusher' was wederom een groot succes voor de groep. In het door Hoyt Haxton geschreven nummer bezingen de mannen het verschil tussen de dealer oftewel iemand die marihuana verkoopt ('will sell you a lot of sweet dreams') en een pusher, een 'monster' die je troep als heroine verkocht en die het niet boeide wat er daarna met je gebeurde ('But the pusher don't care. Ah, if you live or if you die'). Volgens Goldy McJohn werd 'The Pusher' destijds al eens gespeeld door The Sparrow toen John Kay en Jerry Edmonton te laat aankwamen bij een optreden. De track zou nog menig jaar op de setlist van Steppenwolf te vinden zijn.

Zowel 'Born To Be Wild' als 'The Pusher' zouden eeuwige roem krijgen toen de liedjes werden gebruikt in de cultfilm Easy Rider. De liedjes waren daarna ook een vele andere films te horen.