5 series uit 2017 die je niet mag hebben gemist

6. American Gods

American Gods
Starz

American Gods

Als er één persoon in Hollywood rondloopt die weet hoe je nog kunt shockeren met een televisieserie dan is het wel Bryan Fuller. Fuller begon zijn loopbaan als scenarioschrijver bij de series Star Trek: Deep Space 9 en Star Trek: Voyager, maar maakte daarna al snel een overstap naar het morbide fantasy genre. Zo schreef Fuller voor fijne series zoals Dead Like Me, Pushing Daisies en Heroes. Meest bekend werd Fuller toch wel met de serie Hannibal, die was gebaseerd op de boeken van Thomas Harris over de charmante seriemoordenaar Hannibal Lecter. Een serie met expliciet in beeld gebrachte moordpartijen, dampende seksscènes en een flitsend cameragebruik met veel close-ups en slow down beelden. Een spraakmakende serie die zonder enige twijfel menig wenkbrauw heeft doen fronsen aan de andere kant van de oceaan.

American Gods 1

Mensen met tere zieltjes die Hannibal al een stap te ver vonden gaan kunnen dan ook maar beter maar niet gaan kijken naar de serie American Gods van Bryan Fuller. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gaiman, een boek waarvan lange tijd werd gezegd dat het niet kon worden verfilmd vanwege het extreem bloederige geweld en expliciete seks in het verhaal. Laten dat nou net de elementen zijn waarop Fuller zich visueel zo goed weet uit te leven. In American Gods draait het allemaal om de crimineel Shadow Moon (Ricky Whittle). Een paar dagen voordat hij de gevangenis zal verlaten krijgt hij te horen dat zijn vrouw en zijn beste vriend bij een auto-ongeluk zijn omgekomen. Op weg naar de begrafenis ontmoet hij de mysterieuze Mr. Wednesday (Ian McShane), die Shadow Moon probeert over te halen om voor hem te gaan werken als chauffeur en bodyguard. Niet lang nadat hij de baan heeft geaccepteerd staat de hele wereld van Shadow Moon volledig op de kop. Mr. Wednesday blijkt namelijk niet helemaal te zijn wie hij zegt dat hij is.

Mr. Wednesday is één van de weinige nog bestaande Oude Goden, die alleen nog maar bestaan omdat er op de planeet nog mensen rondlopen die in hem geloven. De Oude Goden lijken langzaam hun macht te verliezen aan de Nieuwe Goden, die zijn voortgekomen uit Amerika’s obsessie met onder meer geld, (sociale) media, beroemdheden, drugs en moderne technologie. Mr. Wednesday heeft nog maar één doel voor ogen en dat is het bijeenbrengen van de nog levende Oude Goden om samen de oorlog te verklaren aan de Nieuwe Goden.

American Gods 2

American Gods is een serie die in alle opzichten niet te vergelijken is met enige andere serie. Fuller is één van de weinigen die gruwelijke wreedheden en adembenemende schoonheid zo indringend in beeld te brengen. Daarnaast kent American Gods ook een ijzersterke cast met zeer uitmuntende rollen van onder meer Ian McShane (Deadwood), Gillian Anderson (The X-Files), Orlando Jones (Sleepy Hollow) en vele anderen. American Gods is een serie die absoluut niet geschikt is voor mensen met een zwakke maag en die je keer op keer versteld zal laten staan van de morbide en duistere zaken die zich in de behoorlijk goddeloos aandoende wereld van American Gods afspelen. Het tweede seizoen staat alweer in de planning.