Kingdom Hearts terugblik deel #1: het begin van de serie

3. 358/2 Days

Na al dat gelul over Kingdom Hearts I en Re:Chain of Memories weet ik dat het lastig wordt om nog alles on een rijtje te houden, maar we hoeven gelukkig niet lang over 358/2 Days te praten. Dit deel kwam op 2009 uit voor de Nintendo DS. Het spel laat ongeveer een jaar in het leven van Roxas, een jongen die een connectie heeft met Sora, zien. Wederom is dit niet de versie die wij spelen. Sterker nog, dit keer hoeven we helemaal niet te spelen. Square Enix heeft de verhaalscénes van 358/2 Days aan elkaar gemonteerd en er een film van gemaakt.

Dat de spelelementen eruit zijn gehaald is geen groot verlies. De DS-game is wat betreft gameplay verder gesimplificeerd en richt zich op korte missies. De andere Kingdom Hearts-games bieden meer op dit gebied. Dat wil niet zeggen dat het als film helemaal goed werkt. Het geheel, dat liefst een speelduur van 2 uur en 50 minuten heeft, voelt onsamenhangend en de actie-scénes ontbreken bijna volledig.

Toch vind ik dat je ook dit deel eigenlijk niet kunt overslaan. De gebeurtenissen die zich hier afspelen zijn belangrijk voor het verhaal. Square Enix heeft ook absoluut veel werk erin gestoken. De cutscenes zijn niet zomaar geport uit de DS-versie natuurlijk, ze zijn opnieuw gemaakt met assets uit Kingdom Hearts I en II. Verder zijn verreweg de meeste scénes voorzien van stemmen.

Het verhaal focust zich hier op Roxas, Xion en Axel, drie leden van Organization XIII, waarvan de eerste twee kersvers zijn. De relatie tussen deze drie personages is vrij interessant en wat mij door de film heen trok. Dankzij dit deel begrijp je veel beter wat een 'Nobody' (een persoon zonder hart, een belangrijk concept in de Kingdom Hearts lore) precies is. Door de gebeurtenissen die plaatsvinden begrijp je ook Axels acties in Kingdom Hearts II veel beter. Ten slotte wordt ook Organization XIII uitgediept. Dat is nodig, want deze groep wordt in Kingdom Hearts II een beetje matig uitgewerkt. Hun motieven zijn duidelijk, maar je leert de leden amper kennen, waardoor je toch minder geïnvesteerd bent in hun perspectief. 358/2 Days verhelpt dat deels.

Toen ik aan 358/2 Days begon dacht ik dat het  echt doorbijten zou zijn, maar uiteindelijk kwam ik er vrij moeiteloos doorheen en was ik blij met de nieuwe kennis die je van deze film meekrijgt. De plotpunten op internet doorlezen volstaat wat mij betreft niet, want de complexiteit van relatie tussen Nobodies is iets dat je beter kunt kijken. Dat het verpakt zit in een verder veel te lange, ietwat repetitieve en wankelende film zit is jammer, maar ik kan niet anders dan het alsnog aanraden. Oh, en de reden voor die rare titel wordt in de film duidelijk.

Dat was het voor nu wat betreft Kingdom Hearts. Volgende keer kijken we uitgebreid naar Kingdom Hearts II en Kingdom Hearts Re:coded.