Interview met veteranenspelontwerper Joep Tempelaar

2. Over ontwerper Joep Tempelaar

Tempelaar is geboren in Brabant maar woont nu al een aantal jaar in Rotterdam. Naar eigen zeggen is hij altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis en defensie en vanuit deze passies is hij gaan werken toen hij een onderwerp voor zijn afstudeerproject zocht.

Away from Home - Joep TempelaarTempelaar presenteert zijn project bij Beyond Social - een internationaal platform voor sociale kunst en design.

Kan je jezelf kort introduceren?
Ik ben Joep en ik ben in 2016 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met een major Advertising en een minor Gamification (deze minor maakt gebruik van de ontwerpprincipes van games in niet-spelgerelateerde situaties, red.). Hiervoor heb ik in Boxtel grafische vormgeving gestudeerd aan het SintLucas. Met Gamification ben ik verder gegaan en ik werk nu als freelance ontwerper aan projecten voor onder andere de Hogeschool Rotterdam. 

Je hebt een behoorlijke interesse in geschiedenis en specifiek in oorlogen. Waar komt dit vandaan?
Ik ben al van jongs af aan een nerd die een passie voor geschiedenis heeft, met name voor historische conflicten. In m’n vrije tijd bestudeer ik dan ook graag hoe Hannibal Barca met zijn olifanten over de Alpen trok of dat Adidas vroeger wapenonderdelen maakte voor de nazi’s.

Hoe is het idee voor dit project tot stand gekomen?
Dat is echt een combinatie van een aantal dingen geweest. Tijdens mijn major Advertising kwam ik er achter dat ik niks te maken wilde hebben met de reclame-industrie. Ik moest dus op zoek naar iets wat ik écht wilde doen. Dit vond ik in mijn minor Gamification; het toepassen van spelmechaniek buiten spelcontext om zo bepaalde problemen op te lossen, al moet ik zeggen dat wij het begrip heel ruim namen en ook gewoon spellen ontwierpen.

Toen ik moest gaan afstuderen wist ik dan ook dat mijn afstudeerproject een spelproject zou worden. Het onderwerp vond ik echter, hoe cliché het ook klinkt, door te kijken naar mijn jeugd. Zoals ik eerder aangaf heb ik altijd een interesse gehad in oorlog en geschiedenis. Voor mijn allerlaatste project op de academie wilde ik mijn passies voor spellen en voor conflicten combineren. 

Er zat echter ook een stukje onderliggende frustratie in. Frustratie over hoe mensen soms praten over oorlog en gerelateerde onderwerpen alsof het maar een beetje "piew piew", een spelletje, is. Alsof er totaal geen menselijkheid aan te pas komt. Ik wil(de) dat mijn project mensen iets leert over oorlog en misschien zelfs iets laat voelen. 

Kaarten uit Away From Home door Joep Tempelaar
Kaarten uit Tempelaars project Away From Home