FOK!toen: De grootste branden uit de geschiedenis van Londen

5. De Middeleeuwen

1135

Tijdens de Middeleeuwen was Londen tweemaal het toneel van allesverzengende branden. De eerste vond plaats tijdens het pinksterweekend van het jaar 1135. Bij de brand op zondag 26 mei 1087, die waarschijnlijk begon op de Tower Bridge of in het huis van de Sheriff Gilbert Becket van Londen, sneuvelde het leeuwendeel van alle huizen en andere gebouwen tussen de wijken St. Pauls en Westminster. De stenen St Paul's Cathedral ontkwam ditmaal aan het inferno.

1212

Op 10 juli 1212 begon een brand die de boeken in zou gaan als 'de grote brand van Suthwark'. Bij de brand in de wijk Southwark, ten zuiden van de London Bridge, stak een stevige wind op waardoor de brand al snel over zou slaan op nabijgelegen houten gebouwen. Hierbij sneuvelde onder meer de Our Lady of the Canons kathedraal. Ook de London Bridge werd getroffen door de brand, maar de net van steen herbouwde brug zou de vuurzee weten te doorstaan.

In 1274 valt er in het boek Liber de Antiquis Legibus te lezen over deze vuurzee. Veel van de slachtoffers van deze brand waren mensen die ingesloten raakten op de London Bridge, waar ze waren toegesneld om te helpen bij de bluswerkzaamheden. Door overvliegende vonken ontstond er aan beide kanten van de brug een vlammenzee waardoor de mensen op de brug als ratten in de val zaten. Volgens de overlevering zouden er op de brug zo'n 3000 mensen de dood hebben gevonden.