FOK!toen: De grootste branden uit de geschiedenis van Londen

2. De Romeinse tijd

60

Van de oudste branden in de Britse hoofdstad bestaan alleen nog maar archeologische bewijzen. De alleroudste brand in Londen waarvan in de grond nog een aanwijsbaar bewijs te vinden is vond plaats in het jaar 60. Londen luisterde in die tijd nog naar de Latijnse naam Londinium en was sinds het jaar 47 een stad in de Romeinse provincie Britannia (het huidige Engeland en Wales). Zo'n tien jaar later kregen de Romeinen het hevig aan de stok met de Iceni, een Britse stam die uit het huidige East Anglia (Groot-Brittannië) kwam.

Onder leiding van de genadeloze roodharige Keltische koningin Boudicca werden in het jaar 60 de steden Camulodunum (het huidige Colchester) en Londinium door de Iceni ingenomen, waarbij bijna de gehele bevolking werd uitgemoord en alle huizen en andere gebouwen in de fik gestoken. Het zou de enige keer in de geschiedenis zijn dat Londen volledig verwoest en geplunderd werd. Later versloegen de Romeinen de stammen en herstelden de stad Londinium. Daarna maakten ze het de hoofdstad van Romeins Brittanië.

Koningin Boudicca
Koningin Boudicca

122

In het jaar 122 bezocht keizer Hadrianus de provincie Brittania en waarschijnlijk ook de stad Londinium. De stad bestond in die tijd voornamelijk uit houten huizen. Ten tijde van de regering van keizer Hadrianus werd Londonium regelmatig getroffen door grote stadsbranden, waarbij een groot deel van de stad in de as werd gelegd. Ook van deze brand bestaan alleen nog archeologische bewijzen. Zo werd er bij een archeologisch onderzoek een verbrand pakhuis opgegegraven waarin een grote hoeveelheid gestempeld aardewerk (terra sigillata) werd aangetroffen. De Romeinen zouden nog tot het jaar 410 regeren.