FOK!toen: The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

16. De ontvangst

De ontvangst

bsgtp

Op 26 mei waren er al een beperkt aantal exemplaren van het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band naar Britse platenzaken gestuurd maar op 1 juni lag de plaat officieel in de Britse platenwinkels, een dag later gevolgd door de Amerikaanse platenboeren. Het achtste album van The Beatles was het eerste album dat dezelfde tracks had op de Europese en Amerikaanse persingen. In de eerste week zouden er in Engeland al zo'n 250.000 exemplaren over de toonbank gaan en kwam de plaat nieuw binnen op de eerste plaats in de albumcharts. Het album zou daar 22 weken onafgebroken op blijven staan. Uiteindelijk werden er zo'n 5,1 miljoen exemplaren van de elpee verkocht in hun thuisland.

Drie dagen nadat de plaat was verschenen werden Paul McCartney en George Harrison uitgenodigd voor een concert van the Jimi Hendrix Experience in het Saville Theatre in London. McCartney over het begin van dat concert: "De gordijnen gingen aan de kant en we zagen Jimi Hendrix het podium opkomen terwijl hij het nummer 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band' speelde. Dat was toch wel een enorm compliment. Het was één van de meest gedenkwaardige eerbetoningen in mijn leven!"

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band werd door veel mensen gezien als de soundtrack van de zogenaamde Summer of Love. Amerikaanse radiostations onderbraken hun reguliere uitzendingen en zonden soms integraal het gehele album uit. In de Verenigde Staten was het album eveneens een immens succes. De plaat stond 15 weken op de allerhoogste plaats in de Billboard Album Top 100 en zou in zo'n drie maanden meer dan 2,5 miljoen keer verkocht worden, waarmee het succesvoller was dan alle andere albums van The Beatles tot op dat moment. De plaat zou in Amerika in totaal 175 weken onafgebroken in de albumcharts te vinden zijn. Van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zouden wereldwijd zo'n 32 miljoen exemplaren verkocht worden, waarmee het één van de meestverkochte albums aller tijden is geworden.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band was een plaat die door velen als een mijlpaal in de geschiedenis van de moderne popmuziek wordt gezien maar die tegelijk ook wordt benoemd als één van de oorzaken van de dood van de ouderwetse rock 'n roll. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band was een plaat die duidelijk liet horen dat een studio niet langer alleen een gebouw was waar opnames konden worden gemaakt maar ook als instrument gebruikt kon worden bij de totstandkoming van een plaat. Het was evenwel ook de plaat waarop we The Beatles voor het laatst als een hechte eenheid aan het werk konden horen zijn. Zo werden zowel Harrison als Starr zo goed als niet betrokken bij de composities voor het album. Toch is Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band een zeldzaam mooi pareltje dat zelfs na een halve eeuw nog niks aan kracht en schoonheid heeft ingeboet.