In Memoriam: Roger Moore (1927-2017)

Gisteren kregen we het treurige nieuws te horen dat de Engelse acteur Roger Moore op 89-jarige leeftijd is overleden. Sir Roger Moore was bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol van geheim agent James Bond. Moore was echter een acteur met veel meer noten in zijn mars. In deze In Memoriam blikken we terug op het leven van de sympathieke Brit.
 RIP Roger Moore
De jonge jaren
Roger George Moore wordt op 14 oktober 1927 geboren in de wijk Stockwell van Londen, als zoon van politieagent George Alfred Moore en de in Calcutta (India) geboren Britse huisvrouw Lillian Pope. Moore volgt twee termijnen een opleiding aan de Royal Academy of Dramatic Art, welke wordt betaald door regisseur Brian Desmond Hurst. In ruil speelt Moore een bijrol in zijn film Trottie True. Op de Royal Academy of Dramatic Art is Moore klasgenoot van Lois Ruth Hooker oftewel Lois Maxwell, de actrice die later als eerste de rol van het personage Miss Moneypenny zou spelen in de eerste veertien James Bondfilms.
 
Na een half jaar wil Moore aan het werk als acteur en hij besluit om de Royal Academy of Dramatic Art te verlaten. Moore was in die tijd vooral een fan van het werk van Stewart Granger. Op 17-jarige leeftijd speelt Moore een bijrol in de film Caesar and Cleopatra (1945) en krijgt zo de kans om zijn grote idool te mogen ontmoeten.Een jaar later gaat Roger Moore in militaire dienst en wordt ingedeeld bij het Royal Army Service Corps als tweede luitenant. Moore weet het uiteindelijk te schoppen tot kapitein en geeft leiding aan een klein depot in West-Duitsland. Moore's taak in die tijd was vooral het verzorgen van de internationale artiesten die voor de geallieerde troepen in Duitsland kwamen optreden.
De stralende glimlach van Roger Moore
De stralende glimlach van Roger Moore
De eerste rollen
Vanaf het begin van de jaren vijftig verdient Moore de kost als fotomodel. Zo is hij te zien in advertenties voor onder meer gebreide truien. Moore krijgt dan ook al snel de bijnaam The Big Knit. Moore is ook te aanshouwen reclame voor tandpasta en dankzij zijn MacLeans glimlach en zijn symphatieke uitstraling krijgt Moore in 1949 een rolletje in de live-uitzending van het toneelstuk The Governess van Patrick Hamilton.
Roger Moore in 1950
Roger Moore in 1950
In 1954 tekent Moore een zevenjarig contract bij filmmaatschappij MGM. Zo is hij te zien in rolprenten als Interrupted Melody (1955), The King's Thief (1955) en Diane (1956). Moore zou later terugkijken op deze periode als een dieptepunt in zijn leven. De films flopten stuk voor stuk en na twee jaar wordt het contract met MGM verscheurd. Vanaf 1956 speelt Moore een lange tijd alleen nog maar rollen in allerlei televisieseries. Zo is hij te zien in onder meer Ford Star Jubilee (1956), Goodyear Television Playhouse (1956) en Matinee Theatre (1957).
Uit de Maasbode van 15 december 1962
Uit de Maasbode van 15 december 1962
De eerste doorbraak
Met zijn diverse rollen in televisieseries begint de naam Roger Moore bekend te worden in de Britse televisiewereld. Zo mag hij vanaf 1958 de hoofdrol spelen in de jeugdserie Ivanhoe. Als Sir Wilfred van Ivanhoe weet Moore de harten van veel van zijn kijkers te winnen als de nobele edelman die de strijd aangaat met de harteloze en gewetenloze King John. In Nederland zou de serie vanaf november 1961 te zien zijn bij de KRO die daarmee voor een ware rage zorgt onder de Nederlandse jeugd. Jongens willen geen cowboy of astronaut meer zijn maar rennen met een plastic zwaard over straat. In 1958 en 1959 zou Roger Moore in 39 afleveringen van de razend populaire serie te zien zijn.
In 1959 tekent Moore opnieuw een filmcontract, ditmaal bij de filmmaatschappij Warner Brothers. Datzelfde jaar is hij in de hoofdrol te zien in de film The Miracle. Datzelfde jaar speelt de jonge acteur in de episode The Angry Young Man in de televisiereeks The Third Man. In 1961 speelt de Brit in 15 episodes van de serie Maverick, waarin hij te zien als Beau Maverick, de Engelse neef van de Amerikaanse gokkers Brett, Bart en Brent Maverick.
Uit de Telegraaf van 23 juni 1964
Uit de Telegraaf van 23 juni 1964
 
In het daaropvolgende jaar heeft Roger Moore wederom een kijkcijferkanon te pakken. Van 1962 tot 1969 is Roger Moore te zien als Simon Templar in de immens succesvolle televisieserie The Saint. De serie kende maar liefst zes seizoenen met in totaal 118 afleveringen en was daarmee op dat moment de langstlopende actieserie op de Britse televisie.
Uit de Friese Koerier van 12 juni 1965
Uit de Friese Koerier van 12 juni 1965
 
In Nederland zou The Saint vanaf september 1964 te zien zijn bij de toenmalige televisiepiraat TV-Noordzee die uitzond vanaf het REM-eiland. Omdat deze zender niet in geheel Nederland te ontvangen is wordt de serie al snel overgenomen door de AVRO. The Saint was een bijzondere serie waarin de hoofdrolfiguur regelmatig rechtstreeks tegen de kijker leek te spreken. Later zou dat door een voiceover worden gedaan. In feite speelde Moore wederom de rol van een charmante hofridder, alleen was zijn paard ditmaal ingeruild voor een spierwitte Volvo P1800. The Saint zou in 63 landen uitgezonden worden en was een groot succes. De rol van Simon Templar was in eerste instantie aangeboden aan acteur Patrick McGoohan, maar deze was niet zo te spreken over de vrouwenversierende hoofdrol. Dat McGoohan over weinig visie op succesvolle films en series had bleek wel toen hij ook de rol van Dr. No in de gelijknamige film afwees wegens de hierboven al genoemde reden.
Uit de Leeuwarder Courant van 2 september 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 2 september 1964
 
De Versierders
In 1969 wil Moore het publiek laten zien dat hij meer in zijn mars heeft en is op het witte doek te aanschouwen in de films Crossplot en The Man Who Haunted Himself. Het grote publiek heeft echter geen oog voor de films en zo besluit Moore om weer terug tre keren naar het kleinere scherm. In 1971 heeft Roger Moore opnieuw een sterke rol te pakken. Samen met Tony Curtis is hij te zien in de komische actieserie The Persuaders, die in Nederland door de AVRO wordt uitgezonden onder de titel De Versierders.
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 20 september 1971
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 20 september 1971
 
Met zijn rol van Lord Brett Sinclair verdiende Roger Moore het in die tijd vorstelijke bedrag van 50.000 gulden per week. Ondanks het succes van de serie wordt de stekker er na 24 afleveringen al uitgetrokken. Voor Roger Moore was dat evenwel geen treurig moment. De acteur had namelijk het aanbod gekregen om in de huid te mogen kruipen van de meest populaire geheim agent aller tijden.
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 augustus 1972
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 augustus 1972
 
De naam is Moore. Roger Moore.
In augustus 1972 kreeg Roger Moore bezoek van producer Albert Broccoli die op zoek was naar een opvolger voor Sean Connery in de populaire James Bondfilms. De rol was niet helemaal nieuw voor Moore. In 1964 was hij namelijk al eens als het personage James Bond te zien geweest in de serie Mainly Millicent. In 1973 was de op dat moment 45-jarige acteur de oudste vertolker van de rol van James Bond in de film Live And Let Die. Moore had oorspronkelijk een contract getekend voor drie Bondfilms maar was uiteindelijk te zien in de films The Man with the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983) en A View to a Kill (1985).
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 10 februari 1973
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 10 februari 1973
 
Gedurende het James Bondtijdperk was Moore ook met enige regelmaat in andere films te zien. Zo zien we hem samen met Lee Marvin in Shout at the Devil (1976), schittert hij samen met Stewart Granger, Richard Burton en Richard Harris in de harde thriller The Wild Geese (1978) en gaat hij samen met Anthony Perkins de strijd aan met levensgevaarlijke terroristen in North Sea Hijack (1979). Zijn meest memorabele rol speelt Moore echter in de film Cannonball Run, waarin hij een miljonair speelt die eruit wil zien als het personage James Bond. Ook heeft hij een prachtige cameo als inspecteur Clouseau in Curse of the Pink Panther (1983).
 
De laatste jaren
Nadat Moore afscheid had genomen van zijn rol als James Bond was het enige jaren vrij rustig rond hem. Pas halverwege de jaren negentig komt de acteur weer bij het grote publiek in beeld met zijn rol in de film The Quest. Ook heeft hij een leuke rol in de film Spice World (1997). In 2009 mag Moore wederom in de huid van een geheim agent kruipen in de Victoria Wood Christmas Special van de BBC. Moore is in deze tv-film op zoek naar een man die een behoorlijke gelijkenis vertoond met Pierce Brosnan. Nog meer verwijzingen naar James Bondfilms zien we in de film Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore (2010), waarin Roger Moore te horen is als een kat genaamd Lazenby!
Roger Moore in Tatort
Roger Moore in Tatort
In de laatste jaren van zijn leven keerde Roger Moore weer terug naar de voor hem zo vertrouwde omgeving van televisieseries. Zo zien we hem in 2002 opduiken in de reeks Alias en hij datzelfde jaar ook nog te zien in een episode van Tatort. In 2016 speelt de acteur zijn laatste rol in de twee uur durende tv-film van The Saint.
 
Gezondheid
Gedurende zijn leven had Roger Moore last van diverse kwalen. Zo stierf hij op 5-jarige leeftijd al bijna aan de gevolgen van een dubbele longontsteking en moet de jongen op 8-jarige leeftijd besneden worden wegens een ontsteking aan zijn voorhuid. In 1993 wordt er prostaatkanker bij de acteur geconstateerd en moet de acteur onder het mes om de tumor te laten verwijderen. Als Moore in 2003 instort op een podium op Broadway blijkt de acteur een pacemaker nodig te hebben voor zijn te lage hartslag.
Uit het Dagblad van het Noorden van 9 mei 2003
Uit het Dagblad van het Noorden van 9 mei 2003
 
In 2012 maakt Roger Moore bekend dat hij meerdere malen is behandeld voor huidkanker. Een jaar later wordt er geconstateerd dat Moore aan diabetes lijdt. De acteur mag vanaf dat moment zijn zo geliefde geschudde Martini's niet meer aanraken, laat staan ze opdrinken. Op 23 mei 2017 maakte zijn familie bekend dat Moore na een korte strijd met kanker is overleden in Zwitserland.