De 9 Europa Cup-finales van Ajax

8. 1992 Europa Cup 3: Ajax - Torino 2-2 (2-2 & 0-0)

In 1991 startte Ajax in de Europa Cup 3, de huidige Europa League. Via Örebro SK, FC Rot-Weiss Erfurt, CA Osasuna, KAA Gent en Genoa CFC wist Ajax de finale tegen Torino te bereiken die in die tijd nog over twee wedstrijden ging, een thuis- en een uitwedstrijd.

De eerste wedstrijd was in Turijn in een uitverkocht Stadio delle Alpi, de ruim 65.000 aanwezige toeschouwers zagen hoe Ajax op 1-0 voor kwam door een prachtig lange afstandschot van Wim Jonk. In de tweede helft kreeg Stanley Menzo de bal niet klemvast waarna Walter Casagrande van dichtbij de 1-1 in kon tikken.

Ruim een kwartier voor tijd werd Dennis Bergkamp in het strafschopgebied van de Italianen onderuitgehaald met een penalty voor Ajax als resultaat. Beheerst schoof Stefan Pettersson de bal aan de andere kant van de goal, dan waar de keeper heen dook in het net, waarmee de Amsterdammers op 2-1 kwamen. Acht minuten voor tijd maakte Torino wederom gelijk, Casagrande wurmde zich door de Ajax-defensie en rondde koeltjes af. Met een 2-2 gelijkspel ging Ajax met een prima uitgangspositie terug naar huis.

De terugwedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam was er geen voor mensen met een zwak hart. In een zinderend duel gingen beide clubs op zoek naar een doelpunt. Torino vond meerdere malen de paal maar kreeg de bal er uiteindelijk niet in. Een bal op de lat leverde het prachtige commentaar op: "daar boven hebben ze ook een roodwit shirt aan."

In blessuretijd werd Petterson onderuitgekegeld waardoor hij met de arm uit de kom het veld moest velaten. Daarna restte de tien man van Ajax niets anders dan de bal wegtrappen en met man en macht verdedigen in de laatste minuten. Maar de Amsterdammers hielden stand en zo wonnen ze de enige nog ontbrekende Europa Cup.

Na de huldiging reed de spelersbus naar het ouderlijk huis van Dennis Bergkamp waar de jonge aanvaller ziek op bed lag. Terwijl de spelersgroep onder zijn raam zong bracht Danny Blind hem de cup.

De wedstrijd in Turijn (Bron: YouTube/AFC Ajax)

De wedstrijd in Amsterdam (Bron: YouTube/AFC Ajax)