De 9 Europa Cup-finales van Ajax

10. 1996 Champions League: Juventus - Ajax 1-1 (4-2 na strafschoppen)

Ajax beleefde een prachtig seizoen waarin het de wereld versteld deed staan met hun prachtige aanvallende voetbal. Hoogtepunt daarvan was de galavoorstelling tegen Real Madrid. Via een poule met Real Madrid, Ferencvárosi TC en Grasshopper-Club Zürich bereikt Ajax de knock-outfase van de Champions League. Daarin rekenden de Amsterdammers af met Borussia Dortmund en Panathinaikos Athene waarna ze in de finale mochten aantreden tegen Juventus.

In een uitverkocht Stadio Olimpico in Rome troffen de twee grootmachten elkaar en al snel kwam Juventus op voorsprong, na twaalf minuten zette Fabrizio Ravanelli de Oude Dame op 1-0. Nog voor rust bracht Jari Litmanen Ajax op gelijke hoogte na een rare klutsbal en een evenzo vreemde kopbal. Vervolgens bleef het 1-1 waarna strafschoppen noodzakelijk waren om de beslissing te brengen in deze finale. Bij de Italianen miste geen enkele speler een penalty, terwijl aan Ajax-zijde Edgar Davids en Sonny Silooy jammerlijk misten.

De overwinning van Juventus kreeg jaren later nog een wrange nasmaak nadat bleek dat er bij de Oude Dame in die jaren veelvuldig doping werd gebruikt.