FOK!filmklassieker: Een Muzikale Reis Door de Tijd

Wat is er nou fijner dan op zondagmiddag een filmklassieker te gaan bekijken? Elke week speurt dekatophetspek voor de reeks FOK!filmklassieker het wereldwijde web af voor de meest uiteenlopende rolprenten. Vandaag pakken we het een keer wat anders aan. We gaan we een muzikale reis door de tijd maken en richten we ons vizier op een aantal unieke televisieopnames uit een lang verleden die we tegenkwamen op YouTube. Een reis die begint in het jaar...

Filmklassieker banner

1964

16 februari om precies te zijn. Het was de dag waarop The Beatles hun historische eerste optreden gaven in de Ed Sullivan Show. Een dag die de geschiedenis in zou gaan als de dag waarop de Beatlesmania ontstond en popmuziek een nieuwe smoel kreeg. Big bands en jazzmuziek was voor de oudere generatie. Voor jongeren was er beatmuziek.

1965

Wat vroeger als vloeken in de kerk was kan nu gelukkig gewoon. Na The Beatles is het namelijk tijd voor een fijne opname van The Rolling Stones. Op 2 september 1965 was de groep te zien in het programma Ready Steady Go waarvan je hieronder een compilatie kunt bekijken.

Uit de Leeuwarder Courant van 30 augustus 1965
Uit de Leeuwarder Courant van 30 augustus 1965

1968

Zonder enige twijfel één van de grootste muzikale kweekvijvers in de Britse muziekwereld was toch wel de band The Yardbirds. Jimi Page, Eric Clapton, Jeff Beck, ze speelden allemaal in deze legendarische bluesformatie. Hieronder een opname van een optreden uit 1968.

1969

Van The Yardbirds is het maar een kleine stap naar misschien wel de meest invloedrijke band uit de jaren zestig. In 1969 gaven de mannen van Led Zeppelin een uniek optreden in Denemarken waarvan je hieronder de beelden kunt bekijken. Een bruut brokje muzikale historie.


1974

1974 was het jaar waarin de Britse symfonische rockband Electric Light Orchestra een zeer imponerend optreden gaf in het legendarische Duitse muziekprogramma Rockpalast.

We blijven nog even rondhangen in 1974. Op 2 november 1974 is namelijk niemand minder dan David Bowie te gast in de populaire Dick Cavett Show, een talkshow die ook naam maakte met spraakmakende interviews met John Lennon en George Harrison.

Uit de Leeuwarder Courant van 17 juli 1980
Uit de Leeuwarder Courant van 17 juli 1980

1980

In 1980 geeft de dan nog best wel piepjonge band The Cure een imponerend optreden in het televisieprogramma Vara Popkaravaan. Gelukkig voor ons waren er destijds ook al fans met een videorecorder.

1985

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 13 juli 1985
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 13 juli 1985

1985 was het jaar waarin miljoenen mensen aan de buis zaten voor de rechtstreekse uitzending van het Live Aid Festival. Bij de vele hoogtepunten van dit festival hoorde ook zeker het optreden van de grootheden Bryan Ferry en David Gilmour.

En als we het dan toch over grootheden hebben mag het optreden van David Bowie op datzelfde Live Aid Festival ook niet ontbreken.

1996

We vervolgen onze muzikale reis naar het jaar 1996 met een special van de toenmalige muziekzender MTV. Een special van het programma Headbangers Ball over de band Type O'Negative. De European Rust Special, zo te zien regelrecht vanaf een ouderwetse VHS-band.

Uit de Leeuwarder Courant van 13 juni 2005
Uit de Leeuwarder Courant van 13 juni 2005

2005

In 2005 gaf de legendarische groep Pink Floyd haar allerlaatste gezamelijke optreden bij het Live 8 Festival. Gelukkig hebben we de beelden nog...

2009

Onze muzikale reis stopt vandaag in het jaar 2009. Een jaar waarin Paul McCartney uit zijn dak gaat met een verrassingsoptreden in New York in de David Letterman Show. Hieronder het volledige optreden en een interview met de ex-Beatle.