Isle of Man TT: de gevaarlijkste en dodelijkste race ter wereld

2. WTF is Isle of Man TT?

De Isle of Man TT wordt vanaf 1907 elk jaar verreden op Man, een Brits maar onafhankelijk eiland in de Ierse Zee, en gold tot in de jaren 60 als een van de meest beroemde en prestigieuze motorsportwedstrijden ter wereld.

Straatrace: Snaefell Mountain Course
Tegenwoordig kent het grote publiek door onder andere de MotoGP en de World Superbikes vooral circuit racing, maar de race op Isle of Man is een onvervalst brute straatrace. Het stratencircuit Snaefell Mountain Course, op de openbare wegen van het eiland, is meer dan 60 kilometer lang en het oudste circuit ter wereld dat nog in gebruik is.

De Mountain Course schiet onder meer langs dorpen, huizen, rotondes, de kust en ironisch genoeg twee kerkhoven. Het hoogste punt van het circuit wordt gemarkeerd door Snaefell Moutain met zijn 621 meter en waarvan de top bijna 400 meter boven de zeespiegel ligt. Volgens de legende kan je vanaf de top zes koninkrijken zien: Man, Schotland, Engeland, Wales, Ierland en het hemelse rijk. Sommigen spreken zelfs over zeven koninkrijken en voegen Neptunus, de zee, toe aan bovenstaand rijtje.

Op Man mag alles
De Tourist Trouphy is ontstaan en heeft kunnen overleven door de onafhankelijke status en daarmee eigen wetten van het eiland Man. Begin 20e eeuw kende het Verenigd Koninkrijk nog geen circuits en racen op openbare wegen was verboden. De gouverneur van Man George Somerset bezat echter een grote mate van autonomie en zag wel mogelijkheden in het organiseren van een wedstrijd op 'zijn' eiland en gaf toestemming voor enkele autoraces.

Toentertijd was de Trophée International een mondiale wegwedstrijd voor motoren die van 1904 tot en met 1906 plaatsvond en waarbij veel werd gesjoemeld met de regels. De twee broers Harry en Charlie Collier ergerden zich hieraan en in de trein vanuit Oostenrijk, op de terugweg na de wedstrijd in 1906, ontstond het idee voor een eerlijke Britse straatrace. Samen met Freddie Straight en Joseph de Mouzilly Saint-Mars, respectievelijk de secretaris van de Auto-Cycle Union (ACU) en de voorzitter van Fédération Internationale des Clubs Motocyclistes (FICM), zochten zij een locatie op Brits grondgebied voor deze gewenste race.

Binnen het Verenigd Koninkrijk stuitten de mannen op (strenge) veiligheidsvoorschriften en snelheidsbeperkingen, waardoor elk initiatief voor de straatraces de grond in werd geboord. Op het eiland Man kon dit echter wel. En het kan daar nog steeds.