Vijf gametips voor de maand mei

3. Injustice 2

NeatherRealm Studios is bekend van Mortal Kombat, hun eigen bloederige variant van fighting games. Vier jaar geleden verraste de maker eens met een andere fighting game: Injustice: Gods Among Us. De game werd mede goed ontvangen door de verhaalmodus en de duidelijk andere manier van vechten ten opzichte van Mortal Kombat. Het was dan ook niet dat de ontwikkelaars een "plak een Superman-skin op Scorpion en noem het Injustice"-actie hadden gedaan. En als er een succes is dan komt er vanzelf een deeltje 2.

Deze maand is het dan zo ver, Injustice 2 komt uit op PlayStation 4 en Xbox One. Pc-eigenaren worden zoals gewoonlijk weer in de kou gelaten. Of er een pc-versie net als andere NetherRealm-games pas later uit gaat komen is nog niet bekend. En wie deze gaat maken is dan ook de vraag, want de eerdere games staan nu niet bepaald bekend om hun stabiliteit.

Oude bekenden uit het eerste deel keren terug, maar natuurlijk zijn er ook een aantal nieuwe speelbare personages. Persoonlijk kijk ik erg uit naar Poison Ivy en Scarecrow, twee favorieten van mij uit de Batman-franchise. Dit keer gaan de makers weer wat nieuws proberen in de gameplay-hoek: items. Je kunt je personage aankleden met diverse kledingstukken die extra bonussen geven. Dat kan meer levensmeter zijn, maar ook nieuwe visuals of bewegingen.

Microtransacties zijn er ook. De makers benadrukken dat dit geen items zijn die bonussen geven. Deze betaalde items zijn er om te zorgen dat je toch je personage kunt aankleden zoals jij wil, terwijl je de bonussen van een gewonnen kledingstuk hebt. Je geeft je gewonnen kleding dus eigenlijk een cosmetische skin als je een beetje in jouw favoriete kledingstijl wil vechten, maar daar moet je dan voor betalen.

Weer geen simpele copy-paste-actie dus, maar NetherRealm neemt risico. Het verhaal zal vast weer goed gebracht worden, het vechten zelf vrees ik ook niet voor. Maar de enorme vrijheid in aanpassingen kan twee kanten op gaan: we gaan enorm veel diversiteit en creativiteit zien, of iedereen gaat voor dezelfde high-end items, waardoor het hele systeem voor niets is bedacht. Hoe dit allemaal gaat uitpakken gaan we vanaf 19 mei zien wanneer Injustice 2 is uitgekomen en de gamers zich helemaal te buiten gaan met het stylen van hun vechters.