2CELLOS: het instrument als belangrijkste component

Het is al eerder gebleken dat met strijkinstrumenten hele mooie interpretaties gegeven kunnen worden aan elke soort muziek. Nog nooit werd daar echter de cello voor gebruikt. Stjepan Hauser en Luka Šulić gebruiken dit instrument om hun eigen draai te geven aan popmuziek. Echter, rockmuziek en filmsoundtracks zijn ze zeker ook niet vies van. FOK! sprak ze in Amsterdam, waar ze ook later dit jaar in de AFAS Live zullen spelen.

2CELLOS: Luka Sulic en Stjepan Hauser (Foto: Daan de Witte)2CELLOS: Luka Sulic en Stjepan Hauser (Foto: Daan de Witte)

Luka weet wel raad met de keuze voor dit instrument: "Het heeft zo moeten zijn, wat betreft de keuze voor de cello. Dat zie je vooral aan wat we nu al hebben bereikt. Ook is mijn vader een cellist en toen ik vijf was ben ik eigenlijk al begonnen met het bespelen van dit instrument. Het enige wat ik van die tijd nog kan herinneren is dat het altijd mijn passie in leven was". Voor Stjepan lag het iets anders: "Ik hoorde het op de radio en werd eigenlijk gelijk verliefd op het geluid. Het was zo mooi en zacht, en nadat ik het gehoord had wilde ik eigenlijk niet anders doen dan die cello bespelen. Het was natuurlijk wel moeilijk om het spel onder de knie te krijgen, maar als je ergens echt verliefd op bent en dat je passie is, is het een genoegen om het te mogen doen en er steeds beter in te worden". Luka kan zich daar wel iets bij voorstellen, ondanks dat hij het al vanaf zijn vijfde speelt: "Elk strijkinstrument is verschrikkelijk moeilijk om te leren. Een viool, een cello, dat is vooral omdat het in het begin heel lastig is om er een mooi geluid uit te krijgen. Dat geluid moet je zelf produceren en bij een piano, bijvoorbeeld, druk je op de toetsen en komt dat mooie geluid er al uit. Bij een cello is dat niet geval. Met een strijkinstrument is het een kwestie van heel veel geduld hebben en er een passie voor ontwikkelen, dat heb je wel echt nodig"

Op het laatste album focussen de heren zich op soundtracks: "Voor dat we dat deden, rockten we vooral op de cello met rockmuziek en ook een deel popmuziek. Soundtracks kun je echter met een nog groter orkest spelen en dat is waar we altijd naartoe hebben gewerkt, om samen met dat grote orkest te kunnen en mogen spelen. Uiteindelijk is het doel daar weer van om de muziek bij een zo groot mogelijk publiek te krijgen. We willen altijd voor een groot publiek spelen. Arena's spelen over de hele wereld spelen is geweldig en het is dus ook gebleken dat het mogelijk is met deze muziek. Alles is mogelijk". Luka ziet ook een verandering in het gebruik van strijkinstrumenten naar de poprichting: "Als dat goed uitgevoerd wordt, met artistieke integriteit, dan is het mooi. Als ze het alleen maar doen om de massa te kunnen bereiken, dan is het absoluut niet goed"

Een meest speciale moment voor de heren is een collectief antwoord: "We hebben met zulke fantastische artiesten kunnen spelen op zulke immense locaties, dat is als verzameling het mooiste wat we tot nu toe hebben mogen meemaken. Het is moeilijk om er een uit te kunnen kiezen. Vanuit dat kunnen we ook wel zeggen dat de toekomst nog meer te bieden heeft voor ons. Wat we nu doen, meer succesvolle en nog betere albums blijven maken, betere optredens blijven geven, dan denken wij dat we die passie die we hebben kunnen blijven brengen op het podium"

Het album Score is op 21 maart verschenen en op donderdag 30 november staan de heren in de AFAS Live. Kaarten zijn nog te verkrijgen via deze link.