Dutch Comic Con 2017: grote schaal en indrukwekkende invulling

Dit weekend was Sean Maguire, bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als Robin Hood in de hitserie Once Upon A Time, een van de hoofdgasten op Dutch Comic Con. Sean vertelt over zijn grootste uitdagingen en hoe het is om in zo'n grote serie te spelen met meer dan honderd personages.

"Het was allereerst fantastisch om te horen dat ik de rol had gekregen. Dat is natuurlijk als acteur iets waar je naartoe streeft, dat ze jou uitkiezen en zeggen dat ze jou willen voor die rol. Ik wist alleen nog niet wat voor een grootte het toen zou gaan aannemen, want de serie zou in het beginstadium maar vijf afleveringen gaan duren (de teller staat op 135, red.)". Sean moest ook nog iets anders doen voor de rol, namelijk research: "Ik ben vooral even de geschiedenis van het personage door gaan spitten, natuurlijk weet niemand of hij een echt persoon was of dat het toch echt alleen maar legende is. Ik denk dat er wel echt iemand is geweest die Robin heette, en de mythes die er omheen zijn gegroeid maken het ook wel een geweldig personage om te spelen, een echt icoon." Once Upon A Time draait uiteraard om sprookjes. Sean kreeg alleen niet de gebruikelijke sprookjes voorgeschoteld kreeg als kind: "Mijn vader is een fantastische verhalenverteller en die verzon verhalen voor ons, hij had een fantastische verbeelding en wist dat in die verhalen te vatten. Er is de keltische legende, wat bij ons in Ierland erg groot is."

Over Dutch Comic Con heeft Sean ook nog wel iets te zeggen: "Het is vooral heel speciaal om de fans te kunnen ontmoeten die ervoor hebben gezorgd dat de show zo groot is geworden. Om in gesprek te kunnen raken met mensen die je werk waarderen is altijd erg fijn. Ik ben er nu bij een paar geweest, ook omdat mijn vrouw en ik er gek op zijn om te reizen met onze zoon. We gaan ook na de Comic Con een paar daagjes rondkijken in Amsterdam."

Wat betreft de keuzes voor rollen heeft Sean niet echt een harde lijst met vereisten: "Als het een rol is die ik al in verschillende gestaltes heb gespeeld, zou ik het misschien eerder laten liggen omdat ik vind dat het als acteur belangrijk is dat je zoveel mogelijk verschillende personages speelt. En natuurlijk moet het verhaal goed zijn en het script interessant. Ik kijk ook wel naar de regisseur en de rest van de cast. Een belangrijk iets voor mij is wel waar het project wordt opgenomen. Met een jong zoontje thuis is het gewoon niet te doen om ver van huis ergens acht of negen maanden een project te gaan doen, dan moet het wel echt de droomrol zijn, de enige kans die ik daarvoor zou krijgen." De beste ervaring is een simpele: "Dat was Off Centre. Dat was vooral grappig. Ook zijn de acteurs die mijn huisgenoten spelen ook in het echte leven mijn beste vrienden dus dat was heel erg leuk om te doen."

Sean heeft ook nog wel advies voor aspirant acteurs of actrices: "Je moet vooral erg je best doen op school en zo veel mogelijk lezen en kijken. Het is als acteur erg belangrijk om van verhaal naar verhaal, van rol naar rol te springen en dat kun je beter jezelf aanleren door zo veel mogelijk van wat er te vinden is aan literatuur en film, te kennen. Acteren is ook als sporten: des te meer je oefent, des te beter je uiteindelijk wordt. Ook is het gewend raken aan scripts een hele belangrijke. Dat kun je doen door je aan te sluiten bij een dramaclub in de buurt, en als je dat niet hebt dan kan je het beste naar de dichtsbijzijnde boekwinkel gaan en scripts kopen van de grote toneelstukken. Op het internet is er ook zoveel te vinden, daar kun je al starten met het vormen van een personage. Daar is ook wel mijn grootste uitdaging gekomen; ik speelde Romeo in Shakespeare's Romeo and Juliet. De tekst die je dan je eigen moet maken, is ontzettend hard werken. Shakespeare lijkt haast namelijk geschreven in een andere taal. Maar dat was tegelijkertijd weer zo geweldig om te doen. Mijn vader zei altijd: "Je bent eigenlijk geen echte acteur als je geen Shakespeare hebt gedaan. Nou, die heb ik afgevinkt. Ik ben benieuwd wat me nog meer te wachten staat."

Het zesde seizoen van Once Upon A Time is momenteel bezig en Sean is daarin te zien als Robin Hood. De serie is te bekijken via Netflix.