Binge Worthy: Alias

Met de opkomst van streaming services als Netflix is binge-watching (het kijken van meerdere afleveringen van een TV-serie achter elkaar) ontzettend populair geworden. Het is immers heerlijk om onderuit achter de TV te zitten en weer een paar uur naar nieuwe belevenissen van je favoriete personages te kijken. Maar zoals met alle goeds komt er ook aan de meeste series uiteindelijk een eind. Soms is dit na 50 afleveringen maar soms ook na meer dan 200. In beide gevallen blijf je echter achter met een leeg gevoel dat je maar op één manier kan opvullen: een nieuwe serie! Op ons forum zijn er voldoende topics waarin mensen vragen om tips voor wat nieuws. Met deze rubriek willen we jullie een beetje helpen. Iedere keer richten we ons op een serie die binge-waardig is en proberen we je een idee te geven waar de serie over gaat en waar je op moet letten. En dit uiteraard met zo min mogelijk spoilers! In deze eerste aflevering...

ALIAS

Alias liep van september 2001 tot mei 2006. In 5 seizoenen werd een totale lengte van 105 afleveringen geproduceerd. Helaas zijn deze niet te streamen in Nederland maar is alles wel uitgebracht op DVD. Alias is bedacht door J.J. Abrams, die zelf ook de regie van een aantal afleveringen verzorgde, voordat hij furore maakte met Lost en de reboots van Star Trek en Star Wars.

Alias season 1 cast

Waar gaat het over?

Sydney Bristow, een jonge studente die een geheim bijbaantje heeft als internationale spion. Ze denkt dat ze spioneert in opdracht van de CIA, maar ze komt er achter dat ze om de tuin is geleid. Ze blijkt namelijk voor terreurgroep SD-6 te werken. Sydney pikt dit niet en besluit het heft in eigen handen te nemen. Ze gaat aan de slag als dubbelspion. Ze informeert de CIA en haar contactpersoon, Michael Vaughn, zoveel mogelijk over de gang van zaken in SD-6 met als ultieme doel de organisatie op te doeken. Ondertussen wil ze haar studie afmaken maar moet ze ook haar werkelijke baan zoveel mogelijk geheim houden voor haar vrienden.

De serie werd geprezen om de uitstekende combinatie van character development en actiescènes die je op het puntje van je stoel doen zitten. Ook de dynamiek tussen de personages is uniek voor TV, omdat Sydney tegen bijna al haar tegenspelers moet liegen. Maar tegen ieder personage heeft ze een ander verhaal verteld, dus ze raakt steeds meer verstrikt in haar eigen leugens. 

Wie spelen er in mee?

Jennifer Garner vertolkt Sydney Bristow. Ze zit bijna in iedere scène en alle andere rollen staan in haar dienst. Het is typisch J.J. Abrams om een sterke vrouw als hoofdrol te nemen en dat is in dit geval niet anders. Andere belangrijke rollen zijn er voor onder andere een toen nog onbekende Bradley Cooper, inmiddels een megaster. Als beste vriend Will Tippin gaat hij op onderzoek uit en komt steeds dichter bij de waarheid achter de leugens van Sydney, maar zij wil niks liever dan hem beschermen. Victor Garber speelt Jack Bristow, die nog het meest wegheeft van een Jack Bauer op leeftijd. Hij is de vader van Sydney die een rol had in het complot om Sydney wijs te maken dat ze voor de CIA werkte. Nu ze de waarheid weet, komen er steeds meer leugens uit het verleden voor het voetlicht. De bad guy is de leider van SD-6, Arvin Sloane, geniaal vertolkt door Ron Rifkin. Hij weet een geniale toon te vinden tussen iemand die zich voordoet als good guy maar eigenlijk een compleet andere agenda heeft.

Alias Jennifer Garner Red hair

De serie heeft ook een paar bijzondere gastrollen gedurende de 5 seizoenen. De meest in het oog springende is die van Quentin Tarantino die in een aantal afleveringen acte de presence geeft als spion. Hij maakt hierbij gebruik van de bekende dialoogstijl zoals je die kent van Tarantino, dus echte fans moeten deze momenten zeker even opzoeken! Er zijn ook leuke gastrollen van een andere meesterspion: Roger Moore! En Nederlands trots is goed vertegenwoordigd: zowel Derek De Lint als Rutger Hauer mogen opdraven in afleveringen. Verder kom je ronkende namen tegen als Ethan Hawke, Christian Slater, Jason Segel, Ricky Gervais en David Cronenberg. Een indrukwekkende lijst!

Wat maakt de serie bijzonder?

Alias creeërde haast eigenhandig een nieuw genre: spi-fi, een combinatie van spionage en science-fiction. Alsof de hierboven beschreven verhaallijn nog niet voldoende was, creëerde J.J. Abrams een subplot om een rode draad door alle geheime missies van Sydney te breien: het geheim van Milo Rambaldi. Rambaldi was een combinatie van Nostradamus en Michelangelo en heeft een gigantische voorraad aan geheime artefacten en documenten verstopt rondom de wereld. Ieder artefact leidt tot een aanwijzing voor de volgende, waardoor alle missies netjes samen beginnen te hangen. De serie kreeg veel kritiek te verduren omdat er nooit een duidelijk antwoord komt op alle mysteries, maar het is in de opzet van de serie dan ook meer een bijzaak. Aan het eind van de serie worden de losse draadjes gelukkig nog bij elkaar getrokken wat resulteert in een bevredigend einde. De serie wordt hierdoor een mooie combinatie van James Bond, Mission: Impossible en Indiana Jones!

Alias Jennifer hot

De serie was ook één van de eerste series waarbij afleveringen volledig in elkaar overliepen. Iedere aflevering eindigt met een cliffhanger die in de 'cold open' (het stuk voor de opening credits) wordt vervolgd. Hierdoor opent haast iedere aflevering met een actiescène voor de credits: net als in een James Bond film.

Eindigt de serie met een cliffhanger?

Een vraag die we voor elke serie zullen beantwoorden zonder spoilers. Immers, als je aan een serie begint wil je niet met een frustrerend open einde komen te zitten (tenzij de serie het waard is). Bij Alias was het vrij duidelijk aan de start van het 5e seizoen dat dit een 'final season' zou worden. Zo wordt het laatste seizoen dan ook opgezet met veel terugkerende personages en losse eindjes die aan elkaar gebonden worden. Terwijl de uitzendingen van het laatste seizoen pas net begonnen waren werd bekend dat de serie stop gezet zou worden. Dit leverde de schrijvers meer dan voldoende tijd op om in de laatste afleveringen naar een bevredigend einde toe te schrijven. Dit lukt ze dan ook aardig. De finale bevat alles wat Alias zo goed maakte.

Nog meer te melden?

Uniek aan deze serie is dat de schrijvers niet te beroerd zijn om tussentijds volledig andere verhaallijnen op te starten. Sterker nog, dit gebeurt bijna ieder seizoen wel een keer of twee. En daarmee wordt geen simpele twist bedoeld: nee, de status quo wordt meerdere keren volledig gereset waarbij je een volledig ander plot krijgt. Daarmee ligt de vaart ontzettend hoog en zal de serie nooit vervelen.

Je hebt me overtuigd. Geen minpunten?

Net zoals iedere serie heeft Alias ook een paar minpunten. Zo wordt de plot in seizoen 3 wel érg ingewikkeld. Dit leidde tot een tijdelijke versimpeling van de serie in seizoen 4 waarin er ineens gewerkt werd met stand-alone afleveringen. Men kwam er al snel achter dat dit niet goed werkte en langzaam maar zeker werd de draad van de eerdere seizoenen weer opgepakt. Het was ook meer bedoeld als stunt om meer kijkers te trekken, zeker omdat de serie indertijd mee kon liften op het succes van het eerste seizoen van Lost. Leuk feitje is dat de serie toen pas in januari terug op de buis kwam, één van de eerste series die ononderbroken liep van januari tot mei. Dit was wel lang wachten voor de fans, daarom begint seizoen 4 ook met de woorden 'At last...'

Heb jij Alias al eens gezien in het verleden? Of ben je na bovenstaand nieuwsgierig geworden en ga je de serie komend weekend eens een kans geven? En welke series vinden jullie binge-worthy? We lezen het graag in de reacties!