FOK!toen: The Beatles - Strawberry Fields Forever

Het is vandaag alweer een halve eeuw geleden dat één van de meest epische singles uit het rijke oeuvre van The Beatles uit werd gebracht. Het was namelijk op 25 februari 1967 dat 'Strawberry Fields Forever' in de Nederlandse Top 40 verscheen. In deze FOK!toen blikken we terug op de totstandkoming van deze fraaie 7" single.

The Beatles - Strawberry Fields Forever

Let me take you down
1966 was een nogal tumultueus jaar geworden voor The Beatles. Zo was er in de Amerikaanse biblebelt nogal wat ophef ontstaan nadat Lennon in een interview zou hebben gezegd dat The Beatles bij de jeugd populairder waren dan Jezus en dat leidde tot demonstraties en openbare plaatverbrandingen die werden georganiseerd door onder meer de puntmutsjes van de KKK. In werkelijkheid had Lennon in het bewuste interview alleen maar aangegeven dat er meer jongeren waren die in die tijd naar een concert van The Beatles gingen dan dat er jongelui waren die uit eigen wil nog naar een kerk wilden gaan, maar dat werd duidelijk niet begrepen door de reli-gekken.

Daarnaast hadden The Beatles bij hun bezoek aan de Filipijnen ook nog eens onbedoeld presidentsvrouw en schoenenverzamelaar Imelda Marcos zwaar beledigd door niet bij haar op bezoek te gaan in haar paleis. Nadat het incident was uitgezonden op de plaatselijke televisie had de groep opeens geen beveiliging meer en werd manager Brian Epstein op het vliegveld van Manilla gedwongen om de opbrengst van het concert van The Beatles in te leveren.

The Beatles - Strawberry Fields Forever 1

Mede door deze toestanden en het feit dat The Beatles zichzelf niet meer konden horen spelen door de orkaan van gillende bakvissen in de immense stadions besloten The Beatles datzelfde jaar nog dat ze niet meer op zouden treden. Hierdoor kregen de mannen wel meer tijd om zich te kunnen richten op de steeds complexer wordende studioopnames. Waar in 1963 in slechts 12 uur het volledige debuutalbum Please Please Me werd opgenomen had het in 1966 al zo'n dikke vier maanden geduurd om het baanbrekende album Revolver op de gevoelige band vast te leggen. Eind november 1966 begonnen The Beatles aan de opnames van misschien wel hun meest iconische album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

The Beatles - Strawberry Fields Forever (Duitse persing)
The Beatles - Strawberry Fields Forever (Duitse persing)

Nothing is real
Op 24 november 1966 begonnen The Beatles aan de opnames voor hun achtste studioalbum met een nummer dat in september van dat jaar door John Lennon was geschreven tijdens de filmopnames voor de anti-oorlogsfilm How I Won The War in Spanje. Bij de door John Lennon alleen opgenomen demo kende het liedje evenwel nog geen vaste titel, had het nummer ook geen refrein en was er slechts één couplet met de onderstaande tekst:

There's no one on my wavelength.
I mean, it's either too high or too low.
That is you can't you know tune in but it's all right.
I mean it's not too bad.

Het hek van Strawberry Field
Het hek van Strawberry Field

Lennon was echter niet te spreken over deze tekst en besloot om een nieuwe tekst voor het nummer te schrijven waarbij hij zich liet inspireren door een herinnering uit zijn jeugdjaren. In zijn kindertijd had John vaak met vriendjes gespeeld in de tuin van Strawberry Field, een weeshuis van het Engelse Leger des Heils. Lennon's tante Mimi had de kleine John vaak gezegd dat hij niet mocht spelen in de tuin van het weeshuis waarop John antwoordde dat ze hem daar niet voor konden ophangen. Aan deze uitspraak zou worden gerefereerd met de tekstregel 'And nothing to get hung about'.

Strawberry Field
Strawberry Field

Nadat John Lennon op 24 november aan de andere Beatles een akoestische versie van zijn liedje had laten horen begonnen de opnamesessies met een viersporenrecorder in Abbey Road's Studio Twee. In de daaropvolgende vijf weken zouden The Beatles zo'n 45 uur werken aan de totstandkoming van 'Strawberry Fields Forever'. Van 'Strawberry Fields Forever' zouden drie verschillende versies op worden genomen. Zo begon de eerste kaler klinkende versie direct met het eerste couplet ('Living is easy ... ') in plaats van eerst het refrein. Deze versie is terug te vinden op de later uitgebrachte verzamel-cd Anthology 2.

The Beatles - Strawberry Fields Forever (Japanse persing)
The Beatles - Strawberry Fields Forever (Japanse persing)

Bij de tweede versie van 'Strawberry Fields Forever', die werd opgenomen op 28 november 1966 maakten The Beatles gebruik van een ander arrangement. Zo begon deze uitvoering met het kenmerkende intro van de door McCartney bespeelde mellotron. Van de drie opgenomen takes zou uiteindelijk de eerste minuut van de laatst opgenomen uitvoering worden gebruikt voor de eindversie.

The Beatles - Strawberry Fields Forever a

Voor de derde en tevens laatste uitvoering van 'Strawberry Fields Forever' vroeg Lennon begin december aan producer George Martin om een nieuw arrangement voor het liedje te maken. Martin schreef een arrangement voor vier trompetisten en drie cellospelers. Ook deze versie werd door The Beatles opgenomen maar Lennon was niet tevreden met het resultaat. Na op 8 en 9 december 1966 nog een instrumentale uitvoering van 'Strawberry Fields Forever' te hebben opgenomen kwam Lennon met het idee om van de laatste twee versies een geheel te maken.