FOK!toen: Death Wish II

De soundtrack

Death Wish II

Voor de soundtrack van Death Wish II zat regisseur Michael Winner in eerste instantie aan Isaac Hayes te denken, maar uiteindelijk besloot hij om zijn buurman voor deze klus in te huren. Die buurman was namelijk niemand minder dan gitarist Jimmy Page. Winner woonde al jaren naast hem in Londen en wist dat de legendarische snarenplukker van Led Zeppelin in die tijd door een diep dal ging. Zijn bandgenoot John Bonham was overleden en Page had zich al een tijd niet meer met musiceren bezig gehouden. Samen met zijn manager Peter Grant keek Page naar de filmbeelden van Winner en liet hem weten dat hij met de begeleidende muziek aan de slag zou gaan.

Omdat de film zich afspeelde in Los Angeles ging Page voor een met blues doordrenkte soundtrack. Zo horen we naast hem ook Dave Mattacks van Fairport Convention, de voormalige Pretty Things toetsenist Gordon Edwards, voormalig Camel-bassist David Paton en veteraan zanger Chris Farlowe. Laatstgenoemde zou later ook mee zou werken aan het album Outrider van Page (1988). Een aantal van de composities op deze soundtrack zouden later opnieuw te horen zijn in Death Wish III. Death Wish II was het enige solo-album van Jimmy Page dat zou worden uitgebracht op Led Zeppelin's platenlabel Swan Song Records.

Death Wish II A

Kant A:
01 Who's To Blame
02 The Chase
03 City Sirens
04 Jam Sandwich
05 Carole's Theme
06 The Release

Death Wish II B

Kant B:
01 Hotel Rats And Photostats
02 A Shadow In The City
03 Jill's Theme
04 Prelude
05 Big Band, Sax, And Violence
06 Hypnotizing Ways (Oh Mamma)

In Japan verscheen ook een lp met outtakes van de sessies voor Death Wish II. In 1999 verscheen de soundtrack ook op cd, maar deze wordt inmiddels niet meer gemaakt en is een veel gezocht verzamelobject geworden. In 2011 verscheen vervolgens nog een indrukwekkende her-uitgave van de soundtrack op vinyl in een gelimiteerde oplage van 1000 handgenummerde exemplaren waarbij de eerste 109 door Page zijn gesigneerd.

De Franse soundtrack voor Death Wish II
De Franse soundtrack voor Death Wish II

De ontvangst
Toen Death Wish II op 20 februari 1982 in de Amerikaanse bioscopen verscheen waren de critici vernietigend negatief over de rolprent. De film Death Wish II werd genomineerd voor de Stinkers Bad Movie Awards en de soundtrack kreeg een nominatie voor een Razzie Award. Het bioscooppubliek was daar niet van onder de indruk. Death Wish II, die was gemaakt met een budget van 3 miljoen dollar, zou alleen in Amerika al zo'n 16 miljoen dollar in het kassalaatje brengen. Wereldwijd zou de film zo'n 29 miljoen dollar oftewel bijna 27,5 miljoen euro opleveren.

Hieronder nog een fragment dat alleen op de Griekse VHS van Death Wish II terug te zien was.