Hearthstone: The Year of the Mammoth

3. Puddington

Welke kaarten gaan we het meest missen?

We weten dat Blackrock Mountain, The Grand Tournament en League of Explorers gaan verdwijnen, maar daarnaast verdwijnen ook een aantal kaarten uit de classic set naar wild, wat Blizzard eufemistisch de Hall of Fame noemt. Verrassend? Nee, want de kaarten waar het om gaat - Azure Drake, Sylvanas Windrunner en Ragnaros the Firelord - zijn dé kaarten die je als eerste overweegt wanneer je een kaart wilt toevoegen die respectievelijk vijf, zes of acht mana kost. Zelfs een kaart zoals Ragnaros die op het eerste gezicht een flink nadeel heeft - niet kunnen aanvallen - is toch minimaal 8 damage vanaf het moment dat je hem speelt, en is zo'n groot gevaar op het bord dat je tegenstander wel met hem moet afrekenen.

Sylvanas Hearthstone

Sylvanas Windrunner gaan we missen vanwege het feit dat haar effect zo uniek is: een minion van je tegenstander overnemen is een trucje dat alleen priest kan nadoen met mind control, en dan kost die kaart ook nog eens vier mana meer. Veel decks gaan haar missen vanwege haar enorme flexibiliteit gecombineerd met een goede body van 5 attack en 5 health: of je nu aan het winnen was of ver achterliep, de Dark Lady was altijd een optie om te overwegen. Arme, arme Sylvanas. Ze heeft inderdaad no time for games.

Welke decks zijn niet meer speelbaar?

Met het verdwijnen van Blackrock Mountain verliest Hearthstone een heel groot (en mijn favoriete) deck-archetype, namelijk draken. Voor priest zal de schade nogal meevallen omdat ze meer draken-gerelateerde kaarten hebben zoals Drakonid Operative en Dragonfire Potion, maar warrior en paladin zullen dit gaan voelen in standard.

Met de eerder genoemde Sylvanas en Ragnaros, maar ook de door Noppie genoemde Reno Jackson, zullen control decks ook veel waarde verliezen. Reno kan eventueel nog door priest vervangen worden door Raza the Chained, maar één zwaluw maakt nog geen zomer.

Welke decks houden stand na de update?

Zoals Noppie al zei verliezen veel classes kaarten die cruciaal waren voor veel decks, dus iedereen moet zich wel achter de oren gaan krabben welke decks nog speelbaar zijn en welke niet. Waar ik vrij zeker van ben is dat Jade Shaman voorlopig nergens heen gaat - de meest populaire variatie op Hearthpwn gebruikt vrij weinig kaarten van uitbreidingen die gaan verdwijnen - dus dat zal wel een zeer solide deck blijven voor het komende jaar.  

Een andere goede kandidaat is token druid. Token druid verliest kaarten die wel belangrijk zijn zoals Living Roots en Azure Drake, maar daarintegen kan het die klappen goed opvangen met bijvoorbeeld Wrath en Stranglethorn Tiger. En wie weet, misschien maakt Frandal Staghelm ook nog zijn comeback in token druid. Het grote nadeel is dat jade shaman korte metten maakt met token druid, wat een zeer geliefd deck is op dit moment en dus mensen er van weerhoudt om token druid te spelen - dus hopelijk brengen de uitbreidingen wat decks die jade shaman wat minder populair maken zodat token druid ook weer een kans krijgt op de ladder.

Is Blizzard goed bezig met de huidige plannen?

Elke verandering is nu welkom in Hearthstone. Een van de redenen waarom ik gestopt ben met het serieus spelen van Hearthstone (met uitzondering van de tavern brawl en het maandelijks behalen van rank 20 voor de card back) is dat de hele meta (vooral op de lagere ranks) voor standard nu voornamelijk bestaat uit twee decks: jade shaman en in mindere mate midrange shaman. Het is ongelooflijk hoe een van de zwakste classes tijdens The Grand Tournament heeft kunnen uitgroeien tot een van de meest gespeelde (en gehate) classes van Hearthstone, wat de game onder critici de bijnaam shamanstone heeft opgeleverd. Die kritiek is Blizzard niet onopgemerkt gebleven en met kleine veranderingen proberen ze de problemen op te lossen, bijvoorbeeld met de recente nerf op Small-Time Buccaneer om pirate warrior wat af te remmen en Spirit Claws om shaman een halt toe te roepen.

Shaman Hearthstone

Dat gezegd hebbende, Blizzard heeft het mantra van 'meer control, een lager tempo' al vaker herhaald en meerdere keren was dit niet bepaald een succes. Desondanks is de switch van avontuur/uitbreiding/avontuur/uitbreiding naar drie uitbreidingen met elk plusminus 130 kaarten een belangrijk verschil waar ik voorlopig positief over ben. Hopelijk krijgen we een 'spoiled for choice' effect, waardoor we wel een aantal archetypes kunnen onderscheiden die populair zijn maar dat tussen decks met dat archetype een aantal kaarten kunnen verschillen. Hierdoor wordt de meta onvoorspelbaar omdat je met meerdere opties rekening moet houden - maar dat maakt Hearthstone ook zo leuk.

Wat verwachten we van de komende expansions?

Noppie noemde uiteraard al het lekken van Un'Goro Crater als een mogelijke uitbreiding, en ik schat de kans vrij hoog in dat dit ook klopt. Het zou tof zijn om inderdaad dinosauriërs als nieuwe kaartsoort te zien, en de setting van Un'Goro Crater - een jungle vol met mysterie - kan een goed excuus zijn om de discover-mechanic door te blijven zetten nu de kaarten van League of Explorers verdwijnen, maar wat toch een van de meest geslaagde mechanics was in Hearthstone.

Ook durf ik in te zetten op een uitbreiding waarbij draken een redelijk grote rol spelen. Een uitbreiding zoals Blackrock Mountain krijgen we hoogstwaarschijnlijk niet meer, maar het wegvallen van zo'n belangrijk archetype zal Blizzard vast niet ontgaan. We hebben al een goede basis met kaarten uit Whispers of the Old Gods, One Night in Karazhan en Mean Streets of Gadgetzan - denk aan Netherspite Historian en Book Wyrm, maar ook Wrathlion, Deathwing Dragonlord en Drakonid Operative - maar paladin en warrior die van nature ook veel geassocieerd worden met draken kunnen nog wel wat kaarten gebruiken om dit archetype voor hen ook nieuw leven in te blazen.

Blackrock Mountain Hearthstone

Qua specifieke kaarten zal Blizzard wel een aantal kaarten toevoegen die een anti-jade control deck mogelijk maken, en op z'n minst een aantal kaarten die de plaats van Reno Jackson overnemen voor control decks. Als er meer kaarten komen met de descriptie "If your deck contains no duplicates..." zou mij dat niet verbazen.

Met dank aan Ruben (die zweert bij astral druid als een optie voor ranked) voor zijn input.