In gesprek met de Phelps-broers en de makers over Harry Potter: The Exhibition

3. De makers van de tentoonstelling

Een enorme tentoonstelling zoals Harry Potter: The Exhibition is natuurlijk niet in een keer gemaakt. Daar gaat een proces aan vooraf, en in het geval van Utrecht de bouw van een geheel nieuwe hal naast de Cinemec. De makers schoven aan en onthulden een aantal geheimen achter de tentoonstelling.

Allereerst zijn er verschillende teams actief: "Per team werkt er ongeveer 25 tot 30 man aan een van de componenten, en die zijn er ongeveer een half jaar mee bezig. Er is zelfs een team bezig met de lucht in de tentoonstelling. Maar het heeft ook te maken met de locatie, de ontwerpen en hoe de tentoonstelling gepresenteerd gaat worden. Daarin werken we ook samen met Warner Bros en de makers van de films", vertelt Robin Stapley. En dan is er nog de vraag hoe alles precies op de plaats van bestemming terecht gaat komen: "We hebben enorme stenen muren en deuren, grote props en allerlei andere dingen die niet zo makkelijk te verplaatsen zijn, dus daarin hebben we ook een selectie moeten maken van wat er wel in de tentoonstelling kwam en wat niet. We hebben zelfs een keer gehad dat we de tentoonstelling op 56e verdieping van een gebouw moesten gaan opzetten. Dat was zeker een uitdaging"

Aan props geen gebrekAan props geen gebrek (HARRY POTTER characters, names and related indicia are TM of Warner Bros. Entertainment Inc. Harry Potter Publishing Rights TM JKR. (s16)

"De tentoonstelling is overal hetzelfde, omdat wij vonden dat een bezoeker de dag moet ervaren alsof hij Hogwarts instapt. Dat hoort dan ook overal hetzelfde te zijn. Wel is elke locatie toch een beetje anders, wat betreft de route. Hier was het vooral fantastisch dat we de locatie naar onze eigen designs konden ontwerpen. Het werd letterlijk gebouwd zoals wij dat voor ogen hadden. Het is daardoor groot, maar gezellig tegelijk", waarmee Frank A. Torres doelt op de structuur die speciaal voor de tentoonstelling gebouwd is achter de Cinemec in Utrecht. 

Ook Robin Stapley blijft zich nog steeds na al die jaren verbazen over de kracht van Harry Potter: "Het is fantastisch hoe het na al die jaren nog steeds zo geliefd is. Als je naar de wereld van magie kijkt die hierdoor is gemaakt en blijft groeien in de vorm van pretparken, maar ook onze tentoonstelling, is de populariteit nog steeds ongekend". Overigens is Julie Jentzen het daar roerend mee eens: "Ik denk dat de wereld altijd meer Harry Potter wil, althans zo lijkt het in ieder geval. Het is nooit genoeg". Voor Julie is overigens nog steeds het favoriete gedeelte om de tentoonstelling nét even ietsje anders te maken in elke stad: "Als je door de Kruidenkundeklas loopt of het Verboden Bos moet er gewoon net even dat gevoel komen van het unieke. Dat vind ik fantastisch om te doen en dat doe ik voornamelijk door net even wat andere planten toe te voegen aan die gedeeltes of het net even op een andere manier te presenteren aan het publiek. Daardoor blijven we onszelf én de tentoonstelling vernieuwen"