In gesprek met de Phelps-broers en de makers over Harry Potter: The Exhibition

2. James en Oliver Phelps

De gebroeders Phelps zijn dus naar Nederland gekomen om de tentoonstelling te openen. Maar voordat het zo ver was, ging FOK!-redacteur Daan de Witte even met ze zitten.

De gebroerders Phelps (Foto: Hidde Zwiers)De gebroerders Phelps (Foto: Hidde Zwiers)

"Voor ons zijn natuurlijk vooral de dingen die met onze personages te maken hebben het tofste om naar te kijken. Onze toverstaffen zijn dus gewoon hier, die mochten we niet houden. We mógen ze hier zien. We mochten ook eigenlijk niets meer naar huis nemen na het filmen, want zoals je dus ziet is het overgrote deel hier. Wat ik graag had willen meenemen is het model van Dobby, gewoon om 'm voor je deur te zetten". Het is dus duidelijk waar vooral op gelet moet worden als je fan bent van de Weasleys. Als zo'n reizende tentoonstelling dan eindelijk naar Nederland komt, is het natuurlijk de vraag wat de acteurs die het al vele malen hebben gezien, nu nog steeds het tofste vinden: "Overal waar we geweest zijn was het publiek fantastisch. Maar er is dus een punt in de tentoonstelling waar Voldemort tegen je spreekt, alleen niemand weet waar. We hebben een keer in Singapore een man gehad die op dat punt terecht kwam en zich kapot schrok. Hij wist niet wat hem gebeurde toen er opeens tegen hem werd gesproken. Dat was best wel fantastisch om te zien"

Quidditch: de belangrijkste sport in de wereld van Harry PotterQuidditch: de belangrijkste sport in de wereld van Harry Potter (HARRY POTTER characters, names and related indicia are TM of Warner Bros. Entertainment Inc. Harry Potter Publishing Rights TM JKR. (s16)

"Je moet ook naar het Quidditch-gedeelte. Als je met familie komt, is er dan de mogelijkheid om uit te testen wie het beter kan. En dan heb je natuurlijk opschep-recht de rest van je leven. Wij komen ook weer terug in die mindset die we hadden tijdens het filmen door deze tentoonstelling. Als je een heel klein ding ziet in de tentoonstelling ga je weer terug naar dat moment dat je die scène aan het schieten was. Dat komt ook vooral door het detail dat er in die voorwerpen is gestoken, dat is echt fantastisch". Er is dus genoeg te zien. 

De kracht van Harry Potter is nog steeds aanwezig overal waar je gaat. Elk flintertje nieuws over het fenomeen laat de harten weer ietsje sneller kloppen. Maar hoe is dat te zien in de tentoonstelling? "Allereerst zie je de details hier, het is natuurlijk één ding om een boek te verfilmen, maar het is iets anders om er zoveel passie in te stoppen. Je ziet de props die soms alleen maar eventjes in de lucht zijn gehouden in een scène, maar zelfs daaraan is uren gewerkt en de details die daarin zijn gaan zitten, dat is echt ongelofelijk. Vaders die bijvoorbeeld hun kinderen meenemen en niet heel erg gek zijn op de films, zijn na de tentoonstelling om. Zij worden ook meegenomen in het proces van het filmmaken. Je ziet niet alleen maar het Harry Potter-gedeelte, maar ook de industrie. Dat is ook het fijne aan dat het een reizende tentoonstelling is. Mensen die normaal gesproken niet ernaar toe zouden kunnen, gaan er nu wel naartoe. Het is nu voor het Nederlandse publiek, en grotendeels in de eigen taal. Mensen hebben daardoor een fantastische ervaring".

Op de volgende pagina lees je ons gesprek met de makers van tentoonstelling!