WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

4. Alpinecombinatie vrouwen: Techniek vs snelheid

Het is tijd voor de alpinecombinatie en de naam zegt het al: het is een combinatie van meerdere onderdelen. 's Ochtends wordt een afdaling geskied en in het begin van de middag volgt dan de slalom, waarbij de winnares van de afdaling als laatste naar beneden gaat. De tijden worden bij elkaar opgeteld en de skiester met de snelste tijd wint. Een echte ontmoeting tussen snelheid en techniek dus en vaak levert dat mooie duels op.

Podium WK 2015
1. Tina Maze (Slovenië)
2. Nicole Hosp (Oostenrijk)
3. Michaela Kirchgasser (Oostenrijk)

De favorieten
Het is bijzonder moeilijk om een echte favoriete aan te wijzen, want de alpinecombinatie wordt niet vaak geskied. Eén keer hebben we er in de World Cup dit seizoen naar kunnen kijken: Ilka Stuhec pakte in Val d'Isère de zege en dus won 'snelheid' het daar. De koninginnen van de afdaling zullen een grote voorsprong moeten pakken en daarbij kun je denken aan Lara Gut, Tina Weirather of Stuhec. Vervolgens zullen ze de heupen los moeten gooien voor een goede slalom, niet altijd even makkelijk.

Aan de andere kant zijn er de goede slalomskiesters die zich tijdens de afdaling staande moeten houden. Zwitserse dames als Wendy Holdener en Michelle Gisin zijn in staat een fatsoenlijke afdaling te skiën, waarna ze de rappe benen op de slalom kunnen doen spreken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de Canadese Marie-Michèle Gagnon, goed voor twee overwinningen in haar carrière op de combinatie. 

Buiten de snelheidsduivels en echte technici zijn er ook skiesters die beide onderdelen goed, maar niet fantastisch kunnen skiën. Eén naam lijkt er bovenuit te steken en dat is de Italiaanse Sofia Goggia. Zij kent dit seizoen haar echte doorbraak en we mogen een prima afdaling verwachten. Als ze dan ook op de slalom stand kan houden zou ze wel eens richting het podium kunnen skiën.

Voorspelling
1. Lara Gut (Zwitserland)
2. Sofia Goggia (Italië)
3. Wendy Holdener (Zwitserland) 

Wendy Holdener kan fantastisch slalommen en heeft een prima afdaling in de benen (Pro Shots/Gepa)
Wendy Holdener kan fantastisch slalommen en heeft een prima afdaling in de benen (Pro Shots/Gepa)