Vijf gametips voor de maand februari

5. Berserk and the Band of the Hawk

Koei Tecmo en Omega Force hebben wel 'guts' om één van de bloederigste manga's naar de gameswereld te brengen. PEGI 12 zit er niet in, dat is zeker. In Berserk is Guts een huurling die al vanaf zijn geboorte alleen maar oorlog en geweld kent. Hij loopt de groep huurlingen "Band of the Hawk" tegen het lijf. De leider, Griffith, is te sterk voor hem in een een-op-een-gevecht, maar Griffith spaart hem omdat hij wel iets in hem ziet. Al snel wordt Guts zijn rechterhand omdat hij zich bewijst als keiharde vechter in de opdrachten die ze krijgen. Op een van de missies komen ze Nosferatu Zodd tegen, een monsterlijke verschijning van wie gezegd wordt dat hij het eeuwige leven heeft. Zodd is veel te sterk voor hen beiden en als hij ze af wil maken, ziet hij plots de medallion van Griffith. Hij waarschuwt Guts dat vrienden blijven met Griffith zijn dood zal worden en Zodd verdwijnt.

De Band of the Hawk speelt een belangrijke rol bij het beëindigen van de oorlog, maar Griffith's droom (zijn eigen koninkrijk) spat uiteen als Guts weer zijn eigen weg wil volgen. Griffith probeert nog aan te pappen met de dochter van de koning, om op die manier een gooi naar een koninkrijk te doen, maar wordt gesnapt en in de kerkers van het paleis gegooid. Als Guts dit uiteindelijk hoort en hem redt, is er weinig meer over van de Griffith die hij kende. Dat weet ook Griffith en hij gebruikt per ongeluk zijn blijkbaar magische medallion. Hierdoor komen de huurlingen in een andere dimensie waar demonen, zoals Zodd, een ceremonie houden. Griffith wordt gevraagd zijn leden op te offeren om zo de vijfde krachtige demoon, apostel genaamd, te worden. Griffith ziet weer een kans om machtig te worden en stemt toe. Hij wordt de apostel genaamd Femto en brandmerkt zijn ex-team voor opoffering. Een slachtpartij volgt. Alleen Guts en Casca worden gered door de mysterieuze Skull Knight. Niet ongeschonden, want Guts is een arm en oog kwijt, terwijl Casca een posttraumatisch probleem heeft omdat ze verkracht is door de herboren Femto. Tijd voor Guts om wraak te nemen op Femto, de andere apostelen en als hij toch bezig is, de rest van de demonen.

Met de videogame Berserk was er al meteen een rel: in Japan kun je als preorderbonus de verscheurde kleding van Casca krijgen, waarin ze verkracht is. Dat leverde een golf van protesten op dus de westerse tak van Koei Tecmo durfde het niet aan. Berserk and the Band of the Hawk is een game die Musou-liefhebbers zullen bekoren. Veel demonen betekent veel hakken, en dit is met gemak Omega Force's bloedigste game ooit. Met de variatie in de speelbare personages zit het ook wel goed. Guts is natuurlijk een stuk trager met zijn enorme zwaard, terwijl Casca weer een snelle schermster is. Zodd, tja, die is gewoon bruut met zijn klauwen, terwijl Femto zijn vleugels gebruikt om dood en verderf te zaaien. Griffith, Judeau en anderen zijn er ook, ieder weer met een eigen speelstijl. Het spel volgt de Golden Age Arc en eindigt in de Hawk of the Millennium Empire Arc. Er is twee uur aan cut-scènes, zodat fans en nieuwkomers een stuk meer het verhaal in worden getrokken. Alleen grafisch is er wat op aan te merken, maar als je tientallen demonen tegelijk vloeiend aanvalt heb je toch geen tijd om je daar aan te ergeren.