FOK!filmklassieker: No Time To Die (1958)

Wat is er nou fijner dan op zondagmiddag een echte filmklassieker te gaan bekijken? Elke week speurt FOK! voor de reeks FOK!filmklassieker het wereldwijde web af voor de meest uiteenlopende rolprenten. Vandaag richten we ons vizier op de oorlogsfilm No Time To Die uit 1958.

No Time To Die 1 

Het is vandaag alweer 104 jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Victor Mature werd geboren. Mature was een acteur die gedurende de vijftiger jaren diverse rollen had in verfilmingen van vooral bijbelse verhalen. Ook werd hij bekend met zijn rollen in klassiekers zoals One Million B.C. (1940), My Darling Clementine (1946), Kiss of Death (1947), Samson and Delilah (1949) en The Robe (1953).

No Time To Die 2

In 1958 speelt Mature de hoofdrol in de oorlogsfilm No Time To Die. In de film van regisseur Terence Young draait het om de Amerikaanse sergeant Daniel Thatcher, die de leiding geeft aan een Britse tankeenheid in Noord-Afrika. Als Thatcher en zijn manschappen in Libië in handen van de Italianen vallen wordt hij herkent als de man die eerder een aanslag pleegde op Joseph Goebbels, de rechterhand van Hitler. De Amerikaan is veel geld waard en de Italianen besluiten om hem aan de Duitsers af te leveren. Thatcher is echter vastbesloten om aan zijn vijanden te ontsnappen.

No Time To Die werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Ronald Kemp uit 1954. De film werd opgenomen in de Libische woestijn en maakte gebruik van authentieke tanks uit de Tweede Wereldoorlog. In 1957 had Victor Mature een contract getekend voor een tweetal films voor Warwick Productions. Uiteindelijk zou hij alleen deze film maken. No Time To Die zou in 1958 in Amerika uitkomen met de titel Tank Force.

In 1960 trok Mature zich terug uit de filmwereld en vestigde zich in het rustige Rancho Santa Fe waar hij zich bezighield met golf spelen en met zijn andere hobby's. In de jaren daarna was hij nog maar sporadisch in films te zien. Zo was hij in 1984 te zien in de televisiefilm Samson and Delilah in de rol van de vader van Samson. Het was meteen zijn allerlaatste rol. In 1999 overleed Mature op 86-jarige leeftijd aan leukemie.