De 16 meest verrassende albums van 2016

17. 01 Pink Floyd - The Early Years 1965–1972

Pink Floyd - The Early Years 1965–1972

Pink Floyd - The Early Years 1965 - 1972

Zonder enige twijfel de meest indrukwekkende uitgave van 2016 was toch wel de boxset The Early Years 1965–1972 van Pink Floyd. Een echt ontzettend brute box, bestaande uit een zevental prachtig uitgevoerde boekwerken met daarin 11 cd's, 9 dvd's, 8 Blu-rays, een vijftal vinyl singles en een flinke hoeveel reproducties van flyers, posters en andere memorabilia, met een overdaad aan nooit eerder officieel uitgebracht materiaal van de legendarische Britse band. Zo bevat de The Early Years 1965–1972-box meer dan 11 uur aan audio opnames en is er meer dan 14 uur aan zeldzaam videomateriaal.

Uiteraard komen we opnames tegen die al een tijd circuleerden in het bootlegcircuit maar daarnaast staat er ook materiaal op uit de kluizen van Pink Floyd dat op deze uitgave voor het eerst te horen was. Zo kunnen Pink Floyd-fans eindelijk genieten van de soundtrack die op 20 december 1967 werd opgenomen voor een experimentele stomme film van de expressionistische kunstenaar John Latham, dook men de VPRO-archieven in voor de concertopnames van 9 augustus 1969 in Paradiso in Amsterdam, horen we een vijftal onuitgebrachte tracks uit de film Zabriskie Point, zien we voor het eerst Pink Floyd en Frank Zappa jammen op het Belgische Festival Actuel Amougies Mont de L'Enclus in 1969 en is er een gloednieuwe quadrophonische remix te horen van het album Obscured By Clouds. Ook de beroemde sessies voor de BBC werden opgepoetst en klinken beter dan ooit tevoren.

Pink Floyd - The Early Years 1965 - 1972

Ook op de dvd's en Blu-rays komen we een schatkamer aan zeer uniek materiaal tegen uit de eerste jaren van de groep. Zo zijn er interviews te zien met Syd Barrett en de andere bandleden, zien we diverse optredens in allerlei tv-programma's voorbijkomen en ook obscure privé-opnames van concerten mogen niet ontbreken in deze zeer uitgebreide collectie. Zwaar verplichte kost voor de wat meer gefortuneerde Pink Floyd fans, al valt er voor liefhebbers van Pink Floyd met een wat kleinere beurs ook genoeg te genieten op het dubbelalbum Cre/ation: The Early Years 1967–1972, waarop we een aardig aantal van de hoogtepunten op de hierboven genoemde box aantreffen.