Le Dakar 2017 - FOK!sport rallygids

2. Etappe-overzicht

Etappe 1: Asunción - Resistencia

Datum: Maandag 2 januari
Special stage: 39km
Totale lengte: 454km
Beschrijving: Deze korte etappe zal de proloog van de 2017-editie vormen. Het draait hierbij om seconden, want de startvolgorde van de volgende dag zal afhangen van de uitslag van deze korte etappe. Fouten worden keihard afgestraft op de route door de steppes.

Etappe 2: Resistencia - San Miguel de Tucuman

Datum: Dinsdag 3 januari
Special stage: 275km
Totale lengte: 803km
Beschrijving: De eerste echte etappe doorkruist een deel van Argentinië dat beter bekend staat als de Chaco. De route over een kalkrijk gebied is alvast een voorproefje voor wat er nog komen gaat.

Etappe 3: San Miguel de Tucuman - San Salvador de Jujuy

Datum: Woensdag 4 januari
Special stage: 364km
Totale lengte: 780km
Beschrijving: Deze etappe zal de brug vormen tussen het simpele vlakke terrein en de uitdagende Boliviaanse hoogvlakte. Op deze dag zullen de deelnemers ook de eerste offroad delen voor hun kiezen krijgen.

Etappe 4: San Salvador de Jujuy - Tupiza

Datum: Donderdag 5 januari
Special stage: 416km
Totale lengte: 521km
Beschrijving: Duinen! De komende zes dagen zullen plaats vinden op een hoogte van 3,5km. De duinen in deze etappe zullen het er niet veel makkelijker op maken. De navigator zal een belangrijke rol spelen, een fout is zo gemaakt.

Etappe 5: Tupiza - Oruro

Datum: Vrijdag 6 januari
Special stage: 447km
Totale lengte: 692km
Beschrijving: Dit zal één van de meest veeleisende etappes van de rally zijn. Een grote variatie aan terreinsoorten zal zwaar zijn voor zowel mens als machine. Vlak voor het einde worden de deelnemers ook nog eens getrakteerd op een paar duinen.

Etappe 6: Oruro - La Paz

Datum: Zaterdag 7 januari
Special stage: 527km
Totale lengte: 786km
Beschrijving: De laatste dag voor de rustdag begint zoals de vorige geëindigd is: in de duinen. En het zal een flinke uitdaging zijn ook: met 527km zal dit de langste special stage van de rally zijn. Velen zullen niet voor het donker in de Boliviaanse hoofdstad aankomen.

Etappe 7: La Paz - Uyuni

Datum: Maandag 9 januari
Special stage: 322km
Totale lengte: 622km
Beschrijving: Deze etappe markeert het begin van de route terug naar beneden. Het is het eerste deel van een marathonstage, dus de deelnemers zullen het zonder hun team moeten doen.

Etappe 8: Uyuni - Salta

Datum: Dinsdag 10 januari
Special stage: 492km
Totale lengte: 892km
Beschrijving: Wederom zullen de duinen het grootste deel van een etappe vormen, maar ditmaal valt er wel wat te zien: de route loopt langs canyons die nog niet eerder aangedaan zijn in de Dakar.

Etappe 9: Salta - Chilecito

Datum: Woensdag 11 januari
Special stage: 406km
Totale lengte: 977km
Beschrijving: De langste etappe van de rally: bijna 1000km wordt er vandaag afgelegd, waarvan de helft special stage. En daarvan is 98% offroad, een zware taak voor de navigators dus. Deze etappe kan een kantelpunt in de strijd om de eindzege zijn.

Etappe 10: Chilecito - San Juan

Datum: Donderdag 12 januari
Special stage: 449km
Totale lengte: 751km
Beschrijving: Wederom een zware etappe waar het aan komt op de navigators. Een zwaar rotsachtig traject waar fouten flink kunnen worden afgestraft. Dit is de etappe waar er nog een verschil kan worden gemaakt.

Etappe 11: San Juan - Río Cuarto

Datum: Vrijdag 13 januari
Special stage: 288km
Totale lengte: 754km
Beschrijving: De duinen van San Juan zullen de laatste van de rally zijn, de eerste 50km van de special stage bepalen zij het landschap. Vervolgens zullen de WRC-coureurs onder de deelnemers zich thuis voelen, want het laatste deel van de special stage is net een WRC-etappe, waar powerdriften en een racelijn bepalend zullen zijn.

Etappe 12: Río Cuarto - Buenos Aires

Datum: Zondag 14 januari
Special stage: 64km
Totale lengte: 786km
Beschrijving: Van een echte etappe is hier geen sprake meer, de 64km special stage zal ook geen grote uitdaging meer vormen. De laatste etappe is vooral genieten voor de overgebleven deelnemers, die op een warm onthaal in Buenos Aires kunnen rekenen.