Alle 383 Dood: de gevallen helden van 2016

5. April

+April 2016
April 2016

03
Don Francks (84)
Canadese jazz muzikant, zanger en acteur
Francks, die ook bekend was onder de naam Iron Buffalo, begon zijn loopbaan als acteur in 1955 in de series Burns Chuckwagon from the Stampede Corral en Riding High. Zijn filmdebuut was in Finian's Rainbow (1968), waarna de acteur te aanschouwen was in onder meer McCabe & Mrs. Miller (1971), My Bloody Valentine (1981), Johnny Mnemonic (1995) en I'm Not There. (2007). Francks was dit jaar nog te zien in The Second Time Around. Francks had ook veel succes als stemacteur. Zo was zijn stem te horen in onder meer Star Wars Holiday Special (1978), Heavy Metal (1981), ALF: The Animated Series (1987), Beetlejuice (1989), Swamp Thing (1991), Ace Ventura: Pet Detective (1996), X-Men: Mutant Academy (2000) en nog vele andere series.

Bill Henderson (90)
Amerikaanse jazz zanger en acteur
Henderson brak in de jaren vijftig door met zijn single 'Señor Blues', wat één van de bestverkochte singles op Blue Note zou gaan worden. Ook musiceerde hij met onder meer het Oscar Peterson Trio, Jimmy Smith, Count Basie, Yusef Lateef en Eddie Harris. Als acteur was henderson te zien in rolprenten als Trouble Man (1972), Silver Streak (1976), Get Crazy (1983), Fletch (1985), City Slickers (1991), White Men Can't Jump (1992), Conspiracy Theory (1997) en Lethal Weapon 4 (1998). In 2006 speelde Henderson zijn laatste filmrol in The Alibi.

04
Carlo Mastrangelo (78)
Amerikaanse doo-wop zanger
Mastrangelo begon zijn loopbaan in de vijftiger jaren in de band Dion & the Belmonts, waarin hij de basstem zong. Vanaf de jaren zeventig was hij zanger, percussionist en drummer voor de progressieve rockband The Endless Pulse, later meer bekend onder de naam Pulse.

05
Ton van den Bremer (68)
Nederlands muziekmanager, producer en songwriter.
Van den Bremer was plugger voor PolyGram bij de omroepen. Van 1983 tot 1985 produceerde hij platen voor onder meer The Mo en Picture. Van den Bremer werkte onder meer met Kayak, BZN, Technotronic, 2 Unlimited, Gerard Joling, Earth & Fire, The Prodigy, Whigfield, Depeche Mode, Motorhead en Twenty 4 Seven. Hij overleed aan de ziekte van Pick.

Leon Haywood (74)
Amerikaanse funk en soul zanger
De uit Texas afkomstige Haywood speelde in de vroege jaren zestig als toetsenist in de band van Sam Cooke. Na diens dood in 1964 ging Haywood solo verder en nam ook singles op met de studiobands The Packers en The Romeos. Vanaf 1974 richt Haywood zich op funk en disco en heeft in het daaropvolgende jaar een hit met onder meer de single 'I Want'a Do Something Freaky to You'. Dit nummer zou veelvuldig gesampled worden door artiesten als Dr. Dre, 50 Cent, LL Cool J en Redman. Vanaf de jaren tachtig was Haywood de baas van Evejim Records label waarop bluesalbums verschenen van artiesten als Jimmy McCracklin, Clay Hammond, Ronnie Lovejoy en Buddy Ace.

06
Dennis Davis (64)
Amerikaanse drummer
fokbutton

Merle Haggard (79)
Amerikaanse countryzanger
fokbutton

07
Jimmie Van Zant (59)
Amerikaanse zanger, gitarist en tekstschrijver
Van Zant was een neef van de Lynyrd Skynyrd-muzikanten Donnie, Johnny en Ronnie Van Zant. Nadat Ronnie Van Zant in 1977 bij een vliegtuigcrash om het leven kwam ging Jimmie Van Zant zich richten op southern rock en bracht tussen 1996 en 2012 een drietal albums uit. Jimmie Van Zant overleed na een jarenlange strijd tegen leverkanker.

08
Jack Hammer (90)
Amerikaanse muzikant en componist
Hammer maakte naam als schrijver en schilder en was tevens songwriter, zanger en danser. Zijn meest bekende werk was wel als co-auteur van 'Great Balls Of Fire' waarmee Jerry Lee Lewis een wereldhit zou scoren. Vanaf 1960 was hij een tijd de leadzanger van The Platters. Van 1976 tot 1977 was hij te zien op Broadway in het stuk Bubblin' Brown Sugar.

09
Arthur Anderson (93)
Amerikaanse acteur
Anderson begon zijn loopbaan als hoorspelacteur. Zo maakte hij zijn debuut in Tony and Gus (1935). Ook was Anderson in Amerika meer dan 29 jaar Lucky the Leprechaun in de commercials voor de cornflakes van General Mills. Anderson speelde daarna in tv-series als Car 54, Where Are You?, Route 66 en Law & Order en was op het witte doek te aanschouwen in onder meer Midnight Cowboy, Zelig, Green Card en I'm Not Rappaport.

Tony Conrad (76)
Amerikaanse muzikant
De als Anthony Schmaltz Conrad geboren gitarist en violist speelde in experimentele bands als The Primitives en The Theatre Of Eternal Music. Ook werkte hij met artiesten zoals Faust, Jim O' Rourke, David Grubbs, Angus MacLise, Charlemagne Palestine, Genesis P-Orridge, Rhys Chatham en Kevin Drumm.

11
Emile Ford (78)
Saint Luciaanse zanger
In 1959 scoorden Emile Ford & the Checkmates een wereldhit met de debuutsingle 'What Do You Want to Make Those Eyes at Me For?'. Ford was ook de eerste Britse zwarte artiest waarvan meer dan 1 miljoen platen werden verkocht. Tot 1963 zou hij nog een aantal hits scoren in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast was Ford één van de eerste artiesten die op het podium stond met een backing tape, waarmee hij een pionier was op het gebied van wat later karaoke zou worden genoemd.

12
Gib Guilbeau (78)
Amerikaanse gitarist, violist en mandolinespeler
De als Floyd August Guilbeau geboren snarenplukker speelde in bands zoals Nashville West, Swampwater en The Flying Burrito Brothers. Ook componeerde hij de filmmuziek voor de Martin Scorsese film Boxcar Bertha (1972). De liedjes van Jackson werden ook op de plaat gezet door onder meer Ricky Nelson, Bobby Womack, Ronnie Wood en Rod Stewart.

Anne Jackson (90)
Amerikaanse actrice
Jackson was de echtgenote van acteur Eli Wallach met wie ze ook in diverse films te zien was. Zo was ze te zien in rolprenten zoals The Tiger Makes Out, The Secret Life of an American Wife, How to Save a Marriage and Ruin Your Life, Lovers and Other Strangers, Dirty Dingus Magee en The Shining. Ook had ze rollen in populaire tv-series als The Untouchables, Gunsmoke, Highway to Heaven, Law & Order en ER.

16
Rod Daniel (73)
Amerikaanse regisseur
De uit Nashville afkomstige filmmaker stond vooral bekend om zijn humoristische films. Zo nam Daniel op de regiestoel plaats bij films als Teen Wolf (1985), K-9 (1989), The Super (1991) en Beethoven's 2nd (1993). In 2002 maakte Daniel zijn laatste film Home Alone 4 en ging daarna met pensioen. De cineast overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Kit West (79)
Britse special effects artiest
West was vooral bekend om zijn indrukwekkende werk aan films als Raiders of the Lost Ark en Return of the Jedi. Voor de special effects in Raiders of the Lost Ark won West zelfs een Oscar. West was als acteur te zien in de films Stargate (1994) en Around the World in 80 Days (2004).

17
Scott Nimerfro (54)
Amerikaanse schrijver en producer
Nimerfro was vooral bekend als producer van de series Pushing Daisies en Hannibal. Ook was hij als uitvoerend producent betrokken bij de film X-Men van Bryan Singer. Nimerfro overleed aan de gevolgen van een angiosarcoom (een kwaadaardige tumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten).

Doris Roberts (90)
Amerikaanse actrice
De als Doris May Green geboren actrice was bij velen bekend als het personage Marie Barone in Everybody Loves Raymond. Ook speelde ze rollen in films zoals Something Wild (1961), Barefoot in the Park (1967), The Honeymoon Killers (1969), Little Murders (1971), Hester Street (1975), Rabbit Test (1978), Number One with a Bullet (1987), If It's Tuesday, It Still Must Be Belgium (1987), National Lampoon's Christmas Vacation (1989) en Simple Justice (1989). Roberts overleed aan de gevolgen van een beroerte.

18
Cox Habbema (72)
Nederlandse actrice en regisseuse
Habbema speelde voornamelijk in Duitse en Nederlandse televisieseries zoals Polizeiruf 110 en Medisch Centrum West en films als Wie heiratet man einen König?, Dr. Vlimmen en De stilte rond Christine M. Daarnaast was ze van 1986 tot 1996 directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

19
Richard Lyons (57)
Amerikaanse muzikant
Lyons was één van de oprichters van de experimentele band Negativland. De muzikant overleed aan de gevolgen van een nodulair melanoom.

Pete Zorn (65)
Amerikaanse muzikant
De muzikale duizendpoot Zorn speelde jarenlang in de begeleidingsband van Richard Thompson. Zo speelde hij akoestische gitaar, basgitaar, mandoline, saxofoon en fluit. Ook trad Zorn op met artiesten zoals Arizona Smoke Revue, Show of Hands, the Phil Beer Band, Elaine Paige, Thomas Anders, Gerry Rafferty, Barbara Dickson, Chris Rainbow en zijn eigen band WAZ. Vanaf 2009 maakte Zorn deel uit van de band Steeleye Span en was ook te horen op hun albums Now We Are Six Again en Wintersmith. Zorn overleed na een lange strijd met kanker.

20
Guy Hamilton (93)
Frans-Britse regisseur
Hamilton maakte zijn regiedebuut met The Ringer (1952) en was daarna op de regiestoel te vinden bij klassiekers als The Intruder (1953), The Colditz Story (1955), The Devil's Disciple (1959), Goldfinger (1964), Battle of Britain (1969), Diamonds Are Forever (1971), Live and Let Die (1973), The Man with the Golden Gun (1974), Force 10 from Navarone (1978) en Remo Williams: The Adventure Begins (1985). Hamilton's laatste film was Try This One for Size (1989).

21
Lonnie Mack (74)
Amerikaanse zanger en gitarist
De als Lonnie McIntosh geboren snarenplukker was een rock, blues en country artiest, wiens speelstijl een inspiratiebron vormde voor gitaristen als Stevie Ray Vaughan, Jeff Beck, Dickey Betts , Warren Haynes, Dan Toler, Ray Benson, Bootsy Collins en Ted Nugent. Met zijn single 'Wham!' was Mack één van dé pioniers van de gitaarrock. Mack was ook te horen op platen van onder meer The Doors, Stevie Ray Vaughan, Ronnie Hawkins, Albert Collins, Roy Buchanan en Dobie Gray.

Prince (57)
Amerikaanse muzikant en acteur
fokbutton
fokbutton

23
Madeleine Sherwood (93)
Canadese actrice
Sherwood was het meest bekend van haar rol van zuster Bertrille in de serie The Flying Nun (1967-70). Ook was ze te zien in klassiekers zoals Cat on a Hot Tin Roof (1958), The Edge of Night (1964), The Manhunter (1972), The Changeling (1980) en The Electric Grandmother (1982). In 1989 speelde ze haar laatste rol in de film Silence Like Glass.

24
Billy Paul (81)
Amerikaanse rhythm and Blues zanger
fokbutton

28
Barry Howard (78)
Engelse acteur
Howard speelde in legendarische series als Terry and June, You Rang, M'Lord?, The House of Windsor, Dad, Hi-de-Hi! en Doctor Who. De Brit overleed aan de gevolgen van bloedkanker.