25 prachtige sportmomenten uit 2016

25. Handbalsters komen nipt te kort in EK-finale tegen Noorwegen

Noorwegen is de plaaggeest van het Nederlandse dames handbalteam gebleken de laatste dertien maanden. Eind 2015 versloegen ze Oranje in de finale van het WK en in de zomer hielden ze de Nederlandse dames van een bronzen medaille in Rio af. Ondanks dat hebben de handbalsters de harten van de Nederlandse sportliefhebbers gestolen!

Ook op het EK eerder deze maand lag Noorwegen weer dwars, maar wat kwamen de Oranje-dames dichtbij:

Handbalsters komen nipt te kort in EK-finale tegen Noorwegen

De Nederlandse handbalsters hebben nipt naast het Europees kampioenschap gegrepen. In een bloedstollende wedstrijd, waarin beide ploegen op verschillende momenten het initiatief namen, was Noorwegen uiteindelijk met één doelpunt te sterk. Nederland verloor de finale met 29-30 (15-15, 14-15).

Handbalsters komen nipt te kort in EK-finale tegen Noorwegen (Pro Shots / Bildbyran)
Handbalsters komen nipt te kort in EK-finale tegen Noorwegen (Pro Shots / Bildbyran)

Noorwegen werd voor het toernooi al gezien als de favoriet voor het goud. Het was dan ook geen verrassing dat Nederland hen zou treffen in de finale. In tegenstelling tot Nederland had Noorwegen over het hele toernooi geen punt laten liggen, het zou een lastige pot worden. In de beginfase van de wedstrijd was het echter niet Noorwegen, maar Nederland dat de overhand had. Er werd zelfs een comfortabele voorsprong van vier punten opgebouwd: 13-9. De Noren lieten echter zien dat zij zich niet zomaar gewonnen gaven, knokten zich rap terug en konden zelfs even op voorsprong komen. Een Nederlands doelpunt in de slotminuut zorgde er voor dat de eerste helft gelijk werd beëindigd.

In de tweede helft speelde Nederland slordiger, iets waar Noorwegen goed gebruik van wist te maken. Uiteindelijk bedroeg de achterstand zelfs vijf punten. Maar in tegenstelling tot de WK-finale van vorig jaar, liet Oranje het hier niet bij zitten en werd het overwegend Noorse publiek in de zaal toch nog getrakteerd op een bloedstollende eindfase van de wedstrijd. Noorwegen slaagde er niet meer in om te scoren, terwijl Nederland de ene goal na de ander binnenhaalde. Met nog minder dan een halve minuut te gaan bedroeg het verschil nog maar één punt en had Nederland nog één kans om de bevrijdende gelijkmaker te scoren. Het lukte, maar de scheidsrechter had Nederland met vier seconden te gaan al een vrije worp toegekend. De vrije worp mislukte echter faliekant, waardoor het wederom Noorwegen is dat met goud naar huis gaat.

Dankzij een wederom sterk optreden op dit EK, is Nederland nu al verzekerd van een plek op het WK dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden.

Handbalsters komen nipt te kort in EK-finale tegen Noorwegen (Pro Shots / Bildbyran)
Handbalsters komen nipt te kort in EK-finale tegen Noorwegen (Pro Shots / Bildbyran)