25 prachtige sportmomenten uit 2016

18. Rosberg wereldkampioen na spannend slot Formule 1-seizoen

Nico Rosberg sleepte in Abu Dhabi de wereldtitel in de Formule 1 binnen. Na een spannend slot van de race op Yas Marina eindigde de Duitser tweede achter Mercedes-teamgenoot en enig overgebleven concurrent Lewis Hamilton. Sebastian Vettel eindigde als derde, vlak voor Max Verstappen. Tussen de top vier zat op de streep maar twee seconden.

Vooraf was duidelijk dat Hamilton alleen de wereldtitel kon winnen als hij coureurs tussen hem en Rosberg zou krijgen. De Mercedessen startten vanaf de eerste startrij en Hamilton nam meteen het voortouw, voor Rosberg, Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo en Vettel. Verstappen kende een slechte start. De Nederlander kwam naast de Force India van Nico Hülkenberg terecht en spinde, waardoor hij achteraan aan moest sluiten en een inhaalrace moest beginnen.

Verstappen deed wat van hem gevraagd werd, want ronde na ronde haalde hij andere coureurs in, terwijl vooraan Hamilton ervoor zorgde dat Rosberg binnen schootsafstand van de drie rijders achter hem bleef. De eerste stops volgden al na zeven ronden en nadat bijna iedereen naar binnen was geweest leidde Hamilton de race voor de nog niet gestopte Verstappen en Rosberg.

Rosberg viert zijn wereldtitel (Pro Shots / Action Images)
Rosberg viert zijn wereldtitel (Pro Shots / Action Images)

Verstappen hield lang de tweede plaats keurig vast, ondanks dat zijn superzachte banden na twintig ronden bijna versleten waren. Rosberg bleef achter hem hangen tot hij eindelijk een actie kon plaatsen en Verstappen kon pakken. De Nederlander ging vlak hierna naar binnen voor zijn eerste en enige stop van de wedstrijd. Hij zakte hierdoor naar plek acht, achter de Force India's, maar hij haalde deze rijders snel in.

Red Bull had ondertussen de knuppel in het hoenderhok gegooid door Ricciardo na 25 ronden al voor zijn tweede stop naar binnen te halen om Räikkönen te pakken. Die gok werkte, want de Fin stopte een ronde later en kwam achter de Australiër terug op de baan. Ferrari liet Vettel juist lang doorrijden, waardoor de Duitser enkele ronden aan de leiding werd gegund. Hij kwam twintig ronden het einde binnen en op de supersofte banden kon hij de inhaalrace beginnen.

De race kwam in het slot echt tot leven. Hamilton hield Rosberg steeds meer op, terwijl Verstappen, Ricciardo en Vettel hem naderden. Met name Vettel kwam snel dichterbij en passeerde eerst Ricciardo en vijf ronden voor het einde ook Verstappen. De Duitser probeerde met de Ferrari ook Rosberg in te halen, maar de Duitser had net genoeg snelheid over om Vettel voor te blijven. De Mercedes-coureur had echter niet genoeg tempo om de steeds langzamer rijdende Hamilton te achterhalen.

Na 55 enerverende ronden won Hamilton, maar de wereldtitel is voor Rosberg die tweede werd. Vettel eindigde vlak hierachter als derde, voor Verstappen die ook binnen twee seconden van de zege zat. Ricciardo werd vijfde, voor Räikkönen, Hülkenberg, Perez en Felipe Massa die in zijn laatste race twee punten opstreek. Het laatste punt was voor Fernando Alonso.

Voor Jenson Button eindigde zijn loopbaan in mineur. De Brit stuiterde met zijn McLaren te hard over een curbstone en zag rechtsvoor de ophanging breken, waardoor hij uitvaller werd.

Een samenvatting van de race (Bron: YouTube)