In Memoriam: Colonel Abrams (1949-2016)

Afgelopen vrijdag overleed de Amerikaanse muzikant, zanger, componist, danser en acteur Colonel Abrams. In Nederland was de artiest vooral bekend door zijn Top 10 hit 'Trapped', waarmee hij eind 1985 in de Nederlandse Top 40 te vinden was. De uit New York afkomstige Abrams had echter veel meer in zijn mars. In deze In Memoriam blikken we beknopt terug op het leven van deze muzikale duizendpoot.

Colonel Abrams in betere tijden
Colonel Abrams in betere tijden

De vroege jaren
Voor het beginpunt van de muzikale loopbaan van Colonel Abrams moeten we terug naar het einde van de zestiger jaren. Colonel Abrams, die op 25 mei 1949 werd geboren als Donald Abrams, speelde al gitaar en piano vanaf zijn jeugd en zat samen met zijn broer in de band Conservative Manor. In 1975 wordt hij bandlid van de band Heavy Impact en zingt een jaar later een aantal tracks in voor de band 94 East, de eerste band van de later legendarische artiest Prince.

Music Is The Answer (1984)
Music Is The Answer (1984)

Vanaf het begin van de jaren tachtig heeft Colonel Abrams al behoorlijk naam gemaakt in de underground dancescene van New York. Na nog een blauwe maandag in de band Surprise Package te hebben gespeeld, maakt hij in 1984 zijn debuut op het onafhankelijke New Yorkse platenlabel Streetwise Records met de single 'Leave the Message Behind the Door'. Datzelfde jaar scoort Abrams zijn eerste internationale hit met de single 'Music Is the Answer', die de muzikant een contract met MCA Records op zou leveren.

Trapped (1985)
Trapped (1985)

De hoogtijdagen
In 1985 zou Colonel Abrams zijn creatieve piek bereiken met een serie hitsingles. Zo is de muzikant hoog in de Billboard hitlijsten te vinden met singles als 'The Truth', 'Over and Over' en 'Speculation'. 1985 was echter ook het jaar waarin Colonel Abrams een wereldhit zou scoren met het hevig groovende 'Trapped', afkomstig van het door de Britse topproducer Richard James Burgess geproduceerde titelloze debuutalbum. Van de single, die ook in Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk in de singles Top 10 zou eindigen, zouden wereldwijd zo'n 5 miljoen exemplaren over de toonbank gaan.

Trapped '97
Trapped '97

Van 'Trapped' zouden later een aantal remixen verschijnen. Zo wordt in 1994 de 'Trapped '94' maxisingle uitgebracht met een viertal remixen (de Smack Club Vocal mix, de Smack Club Dub mix, de The Underground Rave Vocal mix en de The Mentalinstrum Dub Mix). In 1997 verschijnt in diverse Europese landen de 'Trapped '97' maxisingle met een vijftal gloednieuwe remixen (de Massive Radio Edit, de Massive Mix, de Club Mix, de DJ Tonka Rmx en de Hornbostel Rmx).

Trapped (Next Level) (2001)
Trapped (Next Level) (2001)

Ook aan het begin van de 21e eeuw is men in Duitsland nog steeds niet uitgeluistert op de megahit 'Trapped' van Colonel Abrams. Zo verschijnt er in 2001 een drietal maxisingles met zowel oude als nieuwe remixen van het liedje, gevolgd door een tweetal maxisingles onder de noemer 'Trapped (Next level)'. Ook in 2010 zou de single te vinden zijn in de Duitse dancecharts.

In 2014 brengt Colonel Abrams samen met de band The Subs een nieuwe versie uit van 'Trapped'. Ook verschijnen er nog remixen van het nummer van Ashworth, Compuphonic en Acid Jacks.

The Subs featuring Colonel Abrams (2014)
The Subs featuring Colonel Abrams (2014)

I'm Not Gonna Let (1985)
I'm Not Gonna Let (1985)

De latere hits
In maart 1986 scoort Colonel Abrams zijn tweede Amerikaanse Nummer 1 Hit met de single 'I'm Not Gonna Let You'. In september 1987 stond de muzikant wederom twee weken op de hoogste plaats van de Billboard Hot Dance Club Play met zijn single 'How Soon We Forget'. Het zou tevens zijn laatste grote hit zijn.

Van 1990 tot 2002 zouden er nog diverse singles van Colonel Abrams verschijnen. Zo haalt de muzikant in 1992 de 22e plaats in de Billboard Top 100 met de single 'Never Be Another One' en scoort hij in 1994 zijn laatste grote hit in Amerika met de single 'So Confused', die de 15e plaats weet te bereiken in de Amerikaanse singlescharts.

So Confused (1994)
So Confused (1994)

Let Us All Be Friends (1996)
Let Us All Be Friends (1996)

In 1996 brengt Colonel Abrams op zijn eigen platenlabel Colonel Records de single 'Let Us All Be Friends' uit onder het pseudoniem Mama's Children en verschijnt er eveneens de single 'Heartbreaker' van Colonel Abrams. Een wereldhit als 'Trapped' zat er echter niet meer bij.

De laatste jaren
Hoe vergankelijk roem kan zijn bleek eind 2015 toen bekend werd dat de housepionier Colonel Abrams al enige tijd dakloos bleek te zijn en kwakkelde met zijn gezondheid. De artiest leed op dat moment al enige tijd aan diabetes. Na een geslaagde crowdfund-actie werd Colonel Abrams opgenomen in een ziekenhuis in New Jersey, maar het mocht uiteindelijk niet baten. Op de avond van Thanksgiving overleed de rasartiest op 67-jarige leeftijd. Het is niet bekend gemaakt waaraan Colonel Abrams precies is overleden.