FOK op het Noordelijk Film Festival (Dag 3, 4 en 5)

2. Zaterdag 12 november

Zaterdag 12 november

Hymyilevä Mies

Hymyilevä Mies (2016)
Hymyilevä Mies oftewel The Happiest Day in the Life of Olli Mäki laat ons het waargebeurde verhaal zien van de Finse bokser Olli Mäki (Jarkko Lahti) die in 1962 de kans kreeg om wereldkampioen te worden in de verdergewicht klasse. Mäki heeft echter een groot probleem. Om aan de wedstrijd te mogen meedoen zal hij flink moeten afvallen. Alsof dat niet al genoeg ellende is wordt de jonge bokser ook nog eens verliefd op de oogstrelende Raija (Oona Airola).

Hymyilevä Mies is de tweede speelfilm van regisseur Juho Kuosmanen die in 2010 zijn debuut maakte met de roadmovie Taulukauppiaat. Om een boksfilm in zwart-wit te filmen is best wel gewaagd aangezien velen hem dan al snel zullen willen vergelijken met de absolute klassieker Raging Bull van Martin Scorsese. Hymyilevä Mies is echter meer een combinatie van een boksfilm, een romantische film en de verbeelding van een stuk sportgeschiedenis, die door het gebruik van de grofkorrelige zwart-wit film de authentieke sfeer ademt van een film-noir uit de veertiger jaren van de vorige eeuw. Een erg fijne film die aan alle kanten de liefde voor het filmvak uitstraalt.

Birkebeinerne

Birkebeinerne (2016)
In de tweede film van zaterdag gingen we nog een stuk verder terug in de tijd. In Birkebeinerne van cineast Nils Gaup keren we namelijk terug naar het jaar 1206 als Noorwegen zucht onder de gevolgen van een bloedige burgeroorlog. Koning Håkon ligt op sterven en zijn enige troonopvolger is slechts twee jaar oud. Torstein (Kristofer Hivju) en Skjervald (Jakob Oftebro) zijn een tweetal dappere krijgers die een gevaarlijke tocht door het barre Noorse winterlandschap maken om zo de van alle kanten met de dood bedreigde baby in veiligheid te brengen. Het is het begin van een avontuurlijke reis die de geschiedenis van Noorwegen voor eens en altijd zou veranderen.

Regisseur Nils Gaup is bepaald geen nieuwkomer in de filmwereld. Zo maakte hij in het verleden al naam met indrukwekkende historische  rolprenten als Ofelas (1987) en Haakon Haakonsen (1990). Voor zijn film Birkebeinerne liet Gaup zich inspireren door een minder bekend stukje Noorse geschiedenis, wat resulteerde in een avontuurlijke film met spectaculaire skitochten, prachtige winterlandschappen, spitsvondige humor en bikkelharde zwaardgevechten. Daarbij maakt de cineast gebruik van een zeer indrukwekkende cast, met onder meer Kristofer Hivju (bij de liefhebbers ook bekend als Tormund in Game of Thrones) en Jakob Oftebro (Max Manus, Kon-Tiki) in de belangrijkste rollen.

Danny Says

Danny Says (2015)
Na Birkebeinerne was het weer tijd voor een fijne muziekdocumentaire. In Danny Says van regisseur Brendan Toller zien we het levensverhaal van Danny Fields, een man die een grote rol had in het bestaan van vele artiesten. Nu zullen de meeste muziekgekken waarschijnlijk nog nooit van de beste man gehoord hebben en dat is ook niet vreemd als je weet dat Fields een man was wiens bestaan meestal achter de schermen van de muziekwereld afspeelde.

In dat muziekwereldje was Danny Fields alles behalve onbekend. Zo was hij regelmatig te vinden in The Factory van Andy Warhol en werkte als publicist bij Electra Records, waar hij regelmatig aanvaringen had met de rebelse hippie Jim Morrison, wat in de film wordt uitgebeeld met behulp van fraaie animaties. Ook was Fields de ontdekker van de legendarische bands The Stooges en The Ramones, een tweetal bands die we gerust als pioniers van de latere punkbeweging durven te benoemen. Dit verklaart ook meteen waarom de film werd vernoemd naar een liedje van laatstgenoemde band. Ben je dus opgegroeid in de zeventiger jaren of wil je gewoon wel eens wat meer weten over de muziek uit dat decennium? Dan kunnen we je zeker aanraden om dit bijzondere document eens te gaan bekijken.

Special Contribution to Northern Cinema Award

Na Danny Says was het tijd voor de uitreiking van de zevende Award for Special Contribution to Northern Cinema. De begeerde filmprijs werd dit jaar gewonnen door de Nederlandse regisseur Mijke de Jong. De filmmaakster was op het festival om haar nieuwste rolprent Layla M. te presenteren. De Jong maakte eerder naam met films als Bluebird (2004), Het zusje van Katje (2008) en Joy (2010) en won in 2014 al de LC Publieksprijs van het Noordelijk Film Festival met haar film Brozer. De award is een antiek kompas dat symbool staat voor de focus van het festival en de filmmaker op het Noorden van dichtbij en veraf. In voorgaande jaren werd de prijs uitgereikt aan Hoyte van Hoytema, Nanouk Leopold en Matthias Schoenaerts, Jim Taihutu, Hisham Zaman en Grímur Hákonarsson. Layla M. draait overigens vanaf volgende week in de betere Nederlandse bioscopen.