Een kijkje bij Banggood

2. Het bedrijf Banggood

 

Met hun hoofdkantoor gevestigd in Guangzhou is Banggood eigenlijk helemaal niet als Banggood begonnen. In 2006 is het bedrijf op Ebay gestart met de verkoop van producten. Door het succes op Ebay is er in 2009 voor gekozen het bedrijf tot Banggood om te dopen, met het idee ook op deze manier in de Westerse markt meer door te breken wat toch aardig is gelukt. In 2009 waren er een paar honderd medewerkers, en op het moment van schrijven zijn dat er meer dan duizend.

specialbg-2 (Foto: rene90)

Qua organisatie is het zo opgebouwd dat marketingmanager Aaron verantwoordelijk is voor het gehele marketingbeleid. Dit kan heel breed worden gezien, van het bepalen op welke manier er wordt geadverteerd tot het aansturen van de productmanagers. Deze productmanagers spelen een belangrijke rol vanwege de constructie. Er zijn verschillende afdelingen (veelal gelijk aan de productgroepen op de website) en bovenaan deze afdeling staat de productmanager. Deze is vrij om te te bepalen welke producten er voor welke prijs in zijn afdeling worden verkocht, welke coupons er worden toegepast en welke acties. Tevens gaat deze productmanager naar verschillende fabrieken om daar nieuwe producten te vinden die kunnen worden verkocht. Als er producten retour gestuurd worden (wat alleen met dure producten gebeurt, in overige gevallen wordt er vaak een resend gedaan) gaan deze ook naar de productmanager, zodat deze zelf kan zien wat er mis is en of het van toepassing is op meerdere producten.

Wat dat betreft klinkt het behoorlijk logisch hoe het is opgebouwd, alleen is het altijd de vraag of de juiste persoon op de juiste plek zit om ook goede resultaten neer te kunnen zetten. Dit is dan weer iets waar de marketingmanager op controleert die zich op zijn beurt bij de CEO verantwoordt. Wel zie je hier heel duidelijk dat er een top down-structuur aanwezig is en veel werknemers alleen weten wat de eigen taken zijn, en vaak niet weten wat er verder allemaal speelt in het bedrijf.

specialbg-1 (Foto: rene90)