De beste console-mods voor Fallout 4 en Skyrim SE

6. Skyrim Special Edition-mods (vervolg)

 

Alternate Start - Live another life
Het is niet ondenkbaar dat je Skyrim al meerdere keren hebt doorgespeeld, en je na het maken van een nieuw personage niet zit te wachten om wéér de ietwat langdradige introscène in Helgen te doorlopen. Alternate Start biedt de perfecte uitkomst, met bovendien een hele reeks extra's. De mod stelt de speler in staat om allerlei verschillende, nieuwe achtergrondverhalen te kiezen voor zijn of haar personage, allemaal met een uniek beginpunt. Ook kun je kiezen om meteen te starten in een van de woningen die in de game te koop zijn, zoals Breezehome in Whiterun of Lakeview Manor in Falkreath.

Aan de nieuwe achtergrond van je personage zit ook een quest verbonden. Een andere mogelijkheid is om direct een guild te kiezen, zodat je het spel start in de thuisbasis van bijvoorbeeld de Dark Brotherhood of de Companions. Toch is het leukste misschien wel om een van de nieuwe startpunten te kiezen. Zo begon ik als Orc in een nieuw dorpje met een aantal quests, een nieuwe follower en wat interessante loot. De mod is gemaakt door Arthmoor.

 Alternate Start - Live Another Life (Xbox One)
Alternate Start - Live Another Life (Xbox One)

Frostfall
Frostfall is een mod die op een toffe manier extra moeilijkheid aan Skyrim toevoegt. De mod houdt de gezondheid van de speler in de gaten op basis van drie kernelementen: hypothermia, cold-water-survival en camping. Slecht weer, moeilijk begaanbaar gebied, de tijd van de dag en de kleren die je draagt zijn allemaal van invloed op je toestand. Verder biedt de mod dertien nieuwe spells, een compleet nieuwe skill-tree (endurance) en voegt die verbeterde visuals toe voor de sneeuw- en ijseffecten in het spel. Ook zijn er vernieuwingen op het gebied van geluiden en muziek, en kun je kiezen om fast-travel uit te schakelen om het jezelf nog wat lastiger te maken.

Op pc was Frostfall al een van de meest geliefde Skyrim-mods, met een kleine miljoen unieke downloads op nexusmods. Wat nog opgemerkt moet worden is dat Frostfall een andere mod, Campfire, nodig heeft om te kunnen werken. Een PlayStation 4-versie is niet mogelijk wegens de geldende restricties, maar wel het vermelden waard is dat Raind and Snow FX, een andere mod die effecten uit Frostfall gebruikt, wel op PS4 aanwezig is. Deze mod voegt alleen extra visuals toe aan je personage op basis van weersomstandigheden, zoals besneeuwde schouders of doordrenkte armor.

Frostfall (Xbox One)
Frostfall (Xbox One)

Hardcore Difficulty
Een andere, conventionelere manier om de moeilijkheidsgraad te verhogen biedt de mod Hardcore Difficulty. De mod werd gemaakt met als grondslag de saaie manier waarop de originele moeilijkheidsgraden uitdaging aan Skyrim toevoegen. Niet langer wordt de gezondheid van vijanden eindeloos vergroot, maar gaat deze juist een heel eind omlaag. Of beter gezegd, de schade die zowel jij als je vijanden aanrichten wordt verveelvoudigd. Het vereist een totaal andere manier van spelen dan je gewend bent, omdat je nu na slechts enkele klappen al het loodje legt. Het is daarmee vooral weggelegd voor een personage met lichte uitrusting, omdat snelheid een stuk belangrijker wordt.

Om een indicatie te geven van de toename in schade: op de hoogste moeilijkheidsgraad wordt deze met drie en een kwart vermenigvuldigd, voor zowel de speler als alle NPC's. De mod is beschikbaar op Xbox One en PlayStation 4 en is gemaakt door modder DylanJames.

Point the Way
Ook voor Skyrim SE geldt dat er veel subtiele mods zijn. Point the Way is zo eentje, een mod die een hele rits extra naamborden en richtingen van locaties toevoegt. Naamborden zijn er in vanilla Skyrim ook wel, maar alleen om je naar de grootste steden te helpen. Met Point the Way worden alle enigszins relevante locaties aangewezen, wat het navigeren een stuk aangenamer kan maken.

Behalve de toevoeging van nieuwe borden worden bestaande borden die de verkeerde kant op wijzen (netjes Bethesda  ) ook gefikst. Deze mod is beschikbaar voor zowel Xbox One als PS4.

Point the Way (Xbox One, PlayStation 4)
Point the Way (Xbox One, PlayStation 4)

Phenderix Magic Evolved
Deze mod is uitsluitend voor de tovenaars onder ons. Phenderix Magic Evolved voegt 380 nieuwe spells toe in een reeks nieuwe archetypen zoals Divine, Darkness, Poison, Bomb, Water en Skeletal. Bovendien zijn de spells te combineren voor extra effect, zoals het gebruik van lightning na een water-spell. Onder de spells zijn ook veel summons te vinden en kun je met deze mod bijna alle schepsels uit Skyrim tevoorschijn toveren.

Phenderix Magic Evolved is de meest uitgebreide spell-mod die beschikbaar is en een must-have als je iets vernieuwends zoekt voor je mage class. Modder phenderix is verantwoordelijk voor dit pareltje.

Phenderix Magic Evolved (Xbox One, PlayStation 4)
Phenderix Magic Evolved (Xbox One, PlayStation 4)

Super Kamehameha
Als afsluiter hebben we Super Kamehameha van modder panchojoshi. Hiermee krijg je als spell de bekende energieaanval uit Dragon Ball, de signatuuraanval van Goku en Master Roshi. De spell is voortreffelijk gelukt, met een kraakheldere stem van Goku die vol overgave de aanval uitschreeuwt. Bovendien is de aanval buitengewoon effectief en kun je er zonder moeite een compleet leger vijanden mee omverblazen. Helaas alleen te vinden op Xbox One.

Super Kamehameha (Xbox One)
Super Kamehameha (Xbox One)

Het is een van de vele kleinschalige mods die toch iets unieks toevoegen. Zo zijn er nog vele andere subtiele mods die een specifiek element uit de game aanpassen of iets kleins toevoegen. Ze werken bijna altijd prima samen met andere mods en zijn daarom een leuke aanvulling. Als mods niet samen kunnen werken staat het vaak in de beschrijving en anders kom je er snel genoeg achter. Om te voorkomen dat je je een breuk zoekt naar welke mod verantwoordelijk is voor problemen is het verstandig om niet al te veel mods tegelijk in te schakelen. Alle hiervoor genoemde mods, zowel Fallout 4 als Skyrim SE, werken overigens met elkaar samen.

Van instabiliteit heb ik tijdens het testen van mods nauwelijks last gehad, al crashte de game af en toe bij een teveel aan gespawnde assets op het scherm. Dit is dus vooral een kwestie van logisch nadenken: honderden NPC's tegelijk spawnen gaat het geheugen van je console waarschijnlijk niet leuk vinden. Alle mods die in deze special genoemd worden zijn terug te vinden op zowel bethesda.net als nexusmods.com via de aanwezige zoekfuncties.