De beste console-mods voor Fallout 4 en Skyrim SE

4. Fallout 4-mods (vervolg)


Green in the Commonwealth
Green in the Commonwealth en Spring in the Commonwealth zijn twee Xbox One-mods die de dorre woestijnachtige vlaktes van de Commonwealth veranderen in een bloeiend natuurgebied. Bruine zandvlaktes maken plaats voor knalgroene grasvelden en bladerloze bomen komen weer tot leven. Spring in the Commonwealth is een iets minder intensieve make-over waarbij alleen gras en lichte begroeiing geïntroduceerd worden. De groene mods danken we aan modders foreverasir en gadogred.

Hoewel dezelfde mods niet op PS4 te vinden zijn, biedt deze prima alternatieven. Zo is er de PS4-mod SimpleGreen, die eigenlijk exact hetzelfde doet als de Xbox One-mods hierboven. SimpleGreen, ook gemaakt door PS4-modkoning ANDREWCX, heeft een wat minder indrukwekkende natuur dan de Xbox One-tegenhangers. ANDREWCX is zo vrij geweest om SimpleGreen op verzoek ook naar Xbox One te porten in verband met het kleine bestandsformaat van de mod. SimpleGreen biedt ook de mogelijkheid om bomen te planten in je settlements.

Green in the Commonwealth (Xbox One)
Green in the Commonwealth (Xbox One)

SimpleGreen (PlayStation 4)
SimpleGreen (PlayStation 4)

Full Dialogue Interface
Een wat subtielere maar zeker niet minder gewilde mod is een die de conventionele manier van dialogen terugbrengt in Fallout 4. Fallout 1 tot en met New Vegas hadden allemaal een gesprekssysteem waarbij je de verschillende zinnen van je personage gewoon kon lezen alvorens ze te kiezen. Fallout 4 gooide het over een andere boeg door behalve stemmen voor de speler te introduceren, het dialoogwiel te beperken tot steekwoorden, iets wat we kennen van de Mass Effect-games. Dit werd de ontwikkelaar niet in dank afgenomen omdat gamers vonden dat het de speler verder distantieerde van het in-gamepersonage. Full Dialogue Interface doet het dialoogwiel de deur uit en laat gewoon weer een lijst van de te kiezen zinnen zien.

Deze of soortgelijke mods zijn niet beschikbaar op PlayStation 4. Het wijzigen van de relevante bestanden vereist externe assets/scripts die geblokkeerd zijn. Credits voor de Full Dialogue Interface gaan naar modder shadwar.

Full Dialogue Interface (Xbox One)
Full Dialogue Interface (Xbox One)

Unofficial Fallout 4 Patch
Een andere mod die in eerste instantie niet heel ingrijpend lijkt maar wel wenselijk is voor velen, is de Unofficial Fallout 4 Patch. Deze zeer uitgebreide mod probeert alle bugs te repareren die door Bethesda nooit uit de game zijn gehaald. Als je nog altijd last hebt van bepaalde hardnekkige bugs dan is de kans groot dat deze mod ze oplost. De patch-mod wordt gemaakt door Arthmoor en zijn team, dezelfde mensen die eerder soortgelijke mods uitbrachten voor zowel Oblivion als Skyrim. Met de mod worden talloze subtiele fixes aangebracht, van het corrigeren van foutieve berekeningen in het perk-systeem tot het repareren van dialoogkeuzes in side-quests.

Een alternatieve mod voor PlayStation 4 is er niet. Wel beschikbaar op PS4 zijn mods die specifieke quests repareren, zoals de Dependency Quest Fix, die ervoor zorgt dat die side-quest goed 'afloopt' en de NPC Tina de Luca als unieke settler gerekruteerd kan worden. Dit valt natuurlijk in het niet bij een allesomvattende patch-mod als die hierboven beschreven.

Unofficial Fallout 4 Patch (Xbox One)
Unofficial Fallout 4 Patch (Xbox One)

Unified Clothing Overhaul
Tenslotte is voor PlayStation 4 afzonderlijk nog de Unified Clothing Overhaul (UCO) een vermelding waard. Deze mod, wederom gemaakt door ANDREWCX, biedt een vrij uitgebreid pakket om armor en kleding aan te passen. Wat wel meteen gezegd moet worden is dat de mod alleen werkt in combinatie met een andere mod, genaamd AWKCR, iets wat je ook gewoon in de beschrijving kunt terugvinden. Mogelijkheden variëren van cosmetische ingrepen als het craften van synth-armor en opnieuw inkleuren van bestaande outfits, tot functionele zaken als het willekeurig kunnen toekennen van legendary-effecten en het los kunnen craften van een jetpack. Dat laatste is ideaal omdat het gewoon een module is die je kunt toepassen op iedere outfit, en een ongelimiteerde jetpack is erg fijn. De jetpack vereist wel de gelieerde mod UCO: Nuka-World om te werken. Zoals aangegeven in de inleiding is het met content afkomstig uit een van de DLC's vaak zo dat je ook een aanvullende mod nodig hebt.

Wat sommige mensen misschien ook trekt in UCO is het feit dat je veel meer keuze hebt om losse onderdelen zoals handschoenen, zonnebrillen, helms, rugzakken, en pruiken naar smaak te combineren. In Vanilla Fallout 4 is de keuze wat dit aangaat nogal beperkt omdat qua armor en kleding heel veel werkt via complete outfits. UCO heeft verder nog wat aanvullende aardigheden zoals de mogelijkheid om munitie te craften.

Unified Clothing Overhaul (PlayStation 4)
Unified Clothing Overhaul (PlayStation 4)

Tales from the Commonwealth
Een leuke quest-mod is Tales from the Commonwealth. Deze voegt 25 nieuwe quests toe, 125 nieuwe NPC's en drie nieuwe followers, wat neerkomt op 8600 nieuwe dialoogregels. De mod wordt geprezen om de goed uitgedachte quests, lastige puzzels en interessante followers, die ook allen een bijbehorende questline bevatten. Als je helemaal klaar bent met de content in de gewone game dan is dit zeker een mod om in de gaten te houden. 

Helaas is er geen PS4-versie. De maker, kris_takahashi, heeft wel aangegeven dat een PlayStation 4-mod volgt zodra de restrictie op toevoegen van geluidsfragmenten versoepeld wordt door Sony. Mogelijk nog lang wachten dus.

Tales from the Commonwealth (Xbox One)
Tales from the Commonwealth (Xbox One)