De nabije toekomst van Overwatch

Tijdens Blizzcon 2016 liet Blizzard Entertainment zien wat ze van plan zijn met hun nieuwste franchise Overwatch. Wij keken mee.

Sombra

Sombra is het 23ste speelbare personage in Overwatch. Natuurlijk is er een heel verhaal rondom haar bedacht. Wie is Sombra eigenlijk? Na de Mexicaanse oorlog bleef ze over als klein weeskind maar ook een begenadigd hacker. Ze leerde dat mensen makkelijk te manipuleren waren en hoe de wereld werkte. Informatie is macht. Ze bleef dus hacken: politici, bedrijven, regeringen, het was een verslaving. Maar iemand vond haar bezig in zijn systeem. Dat voelde als een nederlaag. Als je hardware niet meer goed genoeg is, dan upgrade je. Dat deed het kind met haar lichaam en zo werd Sombra geboren. Ze wil leren wie de wereld echt regeren, wat hun zwakheden zijn en hoe deze uit te buiten om zo de touwtjes in handen krijgen. Wie is Sombra? Je zult dat nooit te weten komen.

Overwatch Sombra artwork (Foto: Blizzard)

Spelen met Sombra gaat om stealth en hacking. Ze is de computernerd dus zelfs haar wapen heeft een hexidecimale munitie-teller. Haar wapen is een machine pistol, zoiets als het personage Tracer heeft. Het verschil is dat Sombra's wapen gemeten over dezelfde tijd minder schade doet. Het voordeel is dan weer dat het wapen langer burst voordat er herladen moet worden. Het alternatieve gebruik van het wapen is hacken. Je ziet een straal die ze even moet richten voordat er gehackt is. Ze kan andere spelers hacken, die daardoor hun speciale vaardigheden niet kunnen gebruiken. Let op, schieten kunnen ze nog steeds. Maar Sombra kan ook health packs hacken. Als ze dat gedaan heeft is deze alleen te gebruiken door haar team. Als een tegenstander erover heen loopt zal deze niet geheeld worden. Turrets die gehackt zijn, zijn tijdelijk uitgeschakeld.

Dan heeft Sombra nog Thermotic Camo. Ze is echt geheel onzichtbaar voor het andere team, ze zien niet eens een schim. Als je toch door een rondvliegende kogel geraakt wordt, dan ben je weer zichtbaar. Voorop lopen is dus ernstig af te raden. Een ander vernuftige gadget is de Translocator. Deze leg of gooi je ergens neer en blijft tot vijftien seconden liggen. In die tijd kun je met een druk op de knop teleporteren naar de gadget. Er zijn prima taktieken hiermee te verzinnen, niet alleen om snel te vluchten. Je kunt bijvoorbeeld de Translocator over een muur gooien en de vijand aanvallen met je machine pistol totdat het je te heet onder de voeten wordt en achter het muurtje verdwijnt.

Overwatch Sombra hacking health pack (Foto: Blizzard)

Als Ultimate heeft ze een EMP. Deze hackt iedereen in de explosie. Niemand krijgt echte schade, maar bijvoorbeeld het Barrier Shield van Rheinhard valt weg en je team kan de mensen die zich erachter verscholen aanvallen. SOmbra heeft ook een erg handige passieve vaardigheid. Opportunist heeft het en hiermee ziet ze iedereen met een bijna lege levensmeter door muren heen. Die rennen waarschijnlijk naar health packs, dus je kunt een paar dingen doen. Natuurlijk kun je ze proberen van een afstand te beschieten, maar veel pijnlijker is om de health pack in kwestie te hacken voordat ze er zijn en ze daarna flink af te straffen. Sombra gaat voor geheel nieuwe taktieken in Overwatch zorgen met haar stealth en hacken. Als ze achter de linies is en de health packs al hackt, dan wordt de match meteen geheel anders voor iedereen.

Arcade

Arcade was een rule-set voor een wekelijkse Brawl. Die heet nu Total Mayhem, want er komt een nieuwe game-keuze in Overwatch. In de nieuwe Arcade komen er meerdere game-modi om ons te entertainen. De modi en de roulatie zal steeds veranderen in deze modus, maar ze gaan nog bekijken na hoeveel tijd - door te zien wat spelers willen als het er eenmaal is. Als er een nieuwe game-modus wordt geintroduceerd dan krijg je een loot box als je deze speelt en wint. Dus er is in ieder geval veel meer rede om nieuwe modi te spelen. Er komt een 'Weekly Rewards'-systeem over alle game-modi. Als je drie matches wint, dan krijg je een loot box. Die drie matches hoeven niet in dezelfde game-modus te zijn. Na drie loot boxes te hebben gewonnen krijg je een cooldown voor de rest van de week.

Overwatch Watchpoint Antartica (Foto: Blizzard)

De game-modi dan. Als eerste is er Mystery duel. Dat is een tegen een in een match uit best-of-nine. Elke ronde selecteert de server de speelbare held. Je speelt dezelfde held als je tegenstander zodat het puur op kennis en kunde aan gaat komen. Maar omdat het maar twee personen in een map zijn, zijn de bestaande Assault en Control mappen te groot. Dat hebben de makers opgelost door een nieuwe map te maken: Watchpoint Antarctica. Deze is ideaal voor kleinere groepen. Het is het laboratorium waar Mei tien jaar geleden als wetenschapper werkte totdat een catastrofale storm de basis compleet vernielde. Zij en alle andere wetenschappers hadden zich ingevroren om zo te wachten op redding. Alleen die kwam pas tien jaar later en Mei was de enige overlevende. De makers vinden het duidelijk tof om personages verder uit te diepen en meer verhaal te vertellen. Door mappen te introduceren die het verhaal ondersteunen leeft de wereld van Overwatch nog meer.

De tweede voorgestelde game modus heet Elimination. In teams van drie tegen drie ga je een gevecht aan waarin het team dat drie partijen wint, de gehele match gewonnen heeft. Best of five dus. Je kunt je als team voor een match opgeven, maar als je alleen meedoet wordt je bij twee andere solisten gezet. Je kiest zelf een personage, maar een held mag maar een keer voorkomen in een team. En belangrijker: dood is dood. Diegene gaat dan in Spectator-modus. Dat wordt vooral interessant met het personage Mercy, want gezien ze een engel is kan ze andere teamspelers weer terughalen.

Overwatch Arcade All Brawls (Foto: Blizzard)

Mystery Heroes is net zoals mystery duel, maar dan met een team van zes man. Je hebt dus totaal niets in te brengen wat voor teamsamenstelling je gaat krijgen. No Limits is ook zes tegen zes. Maar er is een twist. De makers willen voor de meeste modi wel dat een team uit verschillende helden bestaat. Met No Limits gaat deze beperking niet op en zou je in principe met zes dezelfde personages spelen. Blizzard wilde dit toch mogelijk maken voor mensen die dit leuk vinden om te doen in plaats van de helden-beperking overal door te drukken. Dan is er nog All Brawls. De eerdere wekelijkse brawls waren niet altijd een succes. Sommige waren tof, andere weer niet. Als ze niet leuk waren dan speelden mensen het misschien twee keer en dan kwamen ze de rest van de week niet terug. Dat kan beter, dus de Arcade-modus moet dat gaan doen. Toch komen de oude populaire brawls terug in All Brawls. Na een ronde komt er een andere brawl, dus rouleren gaat wel wat sneller dan voorheen.

Oasis

De makers komen ook met een nieuwe Control map. Deze heet Oasis. Het speelt zich af in een technologische woestijnstad in he Midden-Oosten. De map is nog niet af, dus ze proberen van alles nog uit. Ze proberen er bijvoorbeeld de eerste jump pad in Overwatch neer te zetten waar je als speler naar hogere gebieden kan komen. De planning voor nu is dat Oasis in december naar de public test realm komt. Als alles goed gaat dan verschijnt de map begin 2017 op alle realms.

Overwatch Oasis map (Foto: Blizzard)

Sombra en de Arcade zijn vanaf volgende week uit te proberen in de public test realm. Als alles goed gaat moeten ze daarna snel uit komen op alle servers. Overwatch heeft een vliegende start gekend en heeft de strijd met Battleborn overduidelijk gewonnen. De makers gaan door om er een eSport-game van formaat van te maken. Voor de komende maanden komt er in ieder geval weer genoeg content uit om spelers geinteresseerd te houden. Sombra gaat weer voor nieuwe taktieken zorgen, terwijl Arcade het aantal game-modi flink gaat uitbreiden. Een nieuwe map is altijd welkom, dus kom maar op met Oasis en Watchpoint Antartica. Overwatch is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.