De favoriete horrorfilms van de laatste 50 jaar van dekatophetspek

14. 1978

Halloween
Regie: John Carpenter
Cast: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nick Castle, Nancy Kyes

Een Halloween-special zonder de film Halloween kan natuurlijk niet. In deze epische slasherfilm draait het om Michael Meyers (Tony Moran) die in 1963 op de laatste dag van oktober zijn oudere zus afslacht. 17 jaar later ontsnapt Meyers uit de psychiatrische kliniek en keert terug naar zijn ouderlijke huis om verder te gaan met moorden.

Halloween

Trivia:
Het masker dat wordt gedragen door de moordenaar in deze film was een witgespoten Captain Kirk masker van 2 dollar uit 1975.

Halloween werd gemaakt met een budget van 300.000 dollar. De film zou alleen in Amerika al zo'n 47 miljoen dollar in het kassalaatje brengen en werd daarmee de meest lucratieve indie-film die ooit werd gemaakt tot op dat moment.

John Carpenter huurde Jamie Lee Curtis in als hoofdrolspeelster in deze film om zo een eerbetoon te kunnen maken aan de grootmeester van de sinistere film Alfred Hitchcock, die samen met Jamie Lee's moeder Janet Leigh de klassieker Psycho opnam. Voor haar eerste hoofdrol in een speelfilm ontving de actrice 8000 dollar.

Het script van Halloween had de werktitel The Babysitter Murders. Halloween zou worden opgenomen in slechts 20 dagen. Componist John Williams schreef de muziek voor de film in 4 dagen.

Halloween is één van de weinige slasherfilms waarin we de moordenaar in een auto zien rijden.