Rag'n'Bone Man: een prachtige melange van blues en nog veel meer

Rag'n'Bone Man, ofwel Rory Graham, maakt blues met een verhaal. Hoe hij begonnen is dat verhaal te schrijven is heel simpel en hij vertelt FOK! nog veel meer.

"Het kwam door mijn ouders. Die hebben een enorme invloed op me gehad wat betreft de muziek die zij thuis speelden. Gelukkig komt nu ook mijn moeder naar mijn concerten met een t-shirt van me. Ik ben ook gewoon erg blij dat ze trots is. Mijn grootste inspiratie van de afgelopen paar jaren zijn mijn vrienden geweest, daardoor heb ik heel erg goed kunnen schrijven. De dingen die zij meemaakten kon ik verwerken in mijn muziek. Je kan het schrijven ook niet echt forceren, want dat ga je horen. Voor 90% is geloofwaardigheid ook waar muziek om draait. Daardoor ben ik waarschijnlijk ook blues gaan luisteren op jonge leeftijd. Ik had geen idee waar de artiest in kwestie het over had, maar ik geloofde hem"

Rag'n'Bone ManRag'n'Bone Man ofwel Rory Graham

Het nieuwe album zit er ook aan te komen, en daar heeft Graham ook wel wat over te melden: "Het album zit al een tijdje in de koker, zo’n twee jaar ongeveer. Het is nu bijna klaar, maar ik heb nog wel moeite om liedjes van de lijst af te halen, ook al doen we een soort van bonuseditie. Dat is nog tenminste iets. Het is ietsje anders dan het album ervoor, maar er zit echt wel continuïteit in. Zo kan je mijn muziek ook omschrijven denk ik. Het is niet alleen blues; soul en hiphop, misschien een beetje folk. Alles zit er in, want ik neem als het ware de roots van die verschillende stijlen allemaal mee". De ervaring met een festival, Graham speelde immers onlangs de tent plat op Lowlands, is een speciaal iets: "Wat ik zo tof vind aan festivals is dat je nieuwe mensen ontmoet, en mensen ontmoeten jou ook vaak voor de eerste keer. Die reactie kan soms veel mooier zijn dan na een show van jezelf. Mensen die nog nooit de muziek gehoord hadden en na dat optreden van je gelijk verkocht zijn, dat is geweldig. Dat is ook met het live spelen, in de studio ben je eigenlijk al bezig met wat je straks live gaat brengen in die show. Een paar keer heb ik de fout gemaakt dat ik dacht dat ik wel eventjes al die hoge noten die ik ook in de studio raakte tijdens een aantal live-optredens kon gaan brengen. Dat is dus niet zo, je stem raakt op een gegeven moment vermoeid. Jij hebt dat als artiest door, want jij speelt die shows keer op keer. Voor het publiek is het vaak hun eerste keer dat ze je live zien en kan het dus een teleurstelling zijn als je die noten gewoon slecht doet door vermoeiing van je stem. Die live-ervaring is ook uiteindelijk waarvoor je de muziek maakt".

Graham is nu een tijd aan het touren, en dat brengt een hoop speciale momenten met zich mee: "Ik denk dat dat ook meteen het meest speciale is wat ik heb meegemaakt, dat je in een land komt waar je nog nooit geweest bent en mensen je muziek kennen en meezingen met die muziek. Eurosonic Groningen was daar misschien nog wel het beste voorbeeld van. De hoeveelheid mensen die zich daar hadden verzameld voor mijn optreden was gestoord. Dat festival heeft ook heel veel deuren voor mij geopend, alleen al door dat optreden hebben we toen zeven of acht Europese boekingen binnengekregen. North Sea Jazz Festival was ook zo’n mooi voorbeeld. Ik heb daar mensen gezien die ik enorm bewonder, en we stonden op het zelfde festival. Dat blijft een van de gestoordste dingen"

Rag'n'Bone Man staat op 29 november in de Melkweg en stond eerder al op festivals als Lowlands en Into The Great Wide Open