Duitse indies op gamescom

Niet alleen de Nederlanders waren vertegenwoordigd op Gamescom, maar ook (hoe kan het ook anders) de Duitse indie-scene. Die was zelfs zo groot dat steden met een grote games-industrie (zoals Hamburg) een aparte stand kregen. Fok! Nam een kijkje bij wat onze Oosterburen te bieden hebben qua games.

The Exiled – Fairytale Distillery

The Exiled (voorheen bekend als Das Tal) combineert drie van de meest populaire genres van dit moment: de MMO, de sandboxgame en de MOBA. The Exiled speelt zich af in een dystopische dictactuur, waar dissidenten – de Exiled – in een vallei worden gegooid die dienst doet als een gevangenis. Jij en honderden andere gevangen vechten het onderling met elkaar uit op leven en dood, en de laatste die overeind blijft is de winnaar.

The Exiled is gericht op de MMO-speler die niet zoveel tijd heeft, en Fairytale Distillery maakt dat mogelijk doordat er cyclussen zijn in de game, die ongeveer een maand duren en na afloop daarvan iedereen weer vanaf punt nul begint. Met de introductie van een nieuwe cyclus wordt ook een nieuwe map gegenereerd, zodat geen enkele cyclus hetzelfde is. Om mensen toch een idee van vooruitgang te geven zijn er wel beloningen die mee worden genomen naar de volgende rondes, maar dit zijn voornamelijk cosmetische hebbedingetjes.

Spelers kunnen tijdens het spelen nederzettingen bouwen, waar mensen beschuttingen kunnen zoeken, hun characters kunnen upgraden, kunnen respawnen en wapens kunnen uitwisselen. In The Exiled draait het namelijk allemaal om gear, waarbij spelers een combinatie kunnen maken van wapens en armor. Elke wapen heeft zijn eigen abilities, evenals het armor, en elke ability kan apart verbeterd worden. Dan is het natuurlijk de kunst om de beste combinatie van abilities te zoeken, of als je dat niet lukt, een clan te zoeken met mensen waarbij jouw abilities een goede aanvulling zijn. De combat speelt als een MOBA, waarbij precies richten van abilities dus de sleutel is (en je geen spelers kan taggen zoals gebruikelijk is in een MMO), maar waarbij je ook voorzichtig moet zijn, want vriendelijke spelers kunnen ook geraakt worden.

The Exiled werd beloond met de beste indie MMO-award op Gamescom, dus dit is er zeker eentje om in de gaten te gaan houden. Momenteel zijn er inschrijvingen voor de gesloten alpha, en de game zelf kunnen we volgend jaar verwachten met een prijskaartje van ongeveer 30 dollar.

Subsiege – Icebird Studios

Subsiege is een game die ook het MOBA-genre combineert, maar dan met het Real Time Strategy-Genre. Net zoals The Exiled speelt Subsiege zich af in een dystopische setting, waarbij door overconsumptie bijna alle grondstoffen van de aarde zijn uitgeput. De schaarse grondstoffen die er nog zijn, zijn moeilijk bereikbaar: die liggen namelijk op 3000 meter diepte in de oceaan.

In Subsiege speel je altijd met een team van twee spelers tegen zeven andere teams van twee spelers, waardoor het totaal aantal spelers per map op zestien uitkomt, en de winnaar is het team dat als laatste overeind blijft. In plaats van te winnen door de basis te vernietigen wat gebruikelijk is in de meeste RTS-games, moet je proberen ervoor te zorgen dat je tegenstander zonder zuurstof komt te zitten. Elke keer wanneer je een speler van het andere team neerhaalt steel je wat zuurstof van ze, waardoor je moet blijven aanvallen, en ook neemt het zuurstofverbruik toe naarmate het spel vordert.

Het RTS-element komt terug in het feit dat je een squad van zelf-geselecteerde units met abilities bestuurt in plaats van één enkele units, maar verder heeft het voornamelijk veel weg van een moba. Net zoals in een MOBA is precies richten van abilities de sleutel tot succes, hoef je geen basis op te bouwen en zijn er creeps en monsters zoals in League of Legends, die grondstoffen (voor nieuwe units) en zuurstof geven wanneer je ze doodt).

Subsiege is een MOBA met een twist, waarbij je meerdere units tegelijkertijd moet besturen en met een setting die ik nog nooit eerder gezien heb in een MOBA. Het is een ambitieus project voor een studio van 16 man, en kan weleens een cult-hit gaan worden tussen MOBA-giganten zoals DotA, League of Legends en Heroes of the Storm.

Subsiege komt begin volgend jaar uit. Wil je meer weten, kijk dan eens op hun website.

Cubiverse – Ludamus

Heel wat mensen hebben zich vermaakt met de Rubik’s Cube in de jaren ’80, en Cubiverse is een moderne versie van het populaire puzzelspel op mobiele apparaten. In Cubiverse moet de speler een astronaut over een kubus laten lopen, een edelsteentje laten oppakken die dienst doet als brandstof van zijn ruimteschip, en daarmee de kubus verlaten.

Het spelconcept is simpel, maar kent ontelbare variaties wat me doet denken aan bijvoorbeeld Angry Birds. Je hebt slechts drie acties in Cubiverse – het draaien van de kubus zelf, het schuiven van de stukken en het bewegen van de astronaut – maar dit wordt moeilijker gemaakt doordat je bepaalde stukken eerst moet combineren (zoals een regenwolkje boven een kampvuur laten verschijnen) of bepaalde objecten in de goede richting moet leiden (zoals een schaap naar een ren). Momenteel zijn er 40 levels, maar het team van Ludamus kijkt of ze het spel ook moeilijker kunnen maken door bijvoorbeeld grotere kubussen te gebruiken.

Het team van Cubiverse bestaat uit slechts negen man die allemaal voormalige studenten zijn en vooral in de avond aan hun spel werken, naast hun banen. Desondanks gaan ze voorlopig niet proberen om aan Cubiverse te verdienen: het spel zal volledig gratis te downloaden zijn op de app store en het team wil voornamelijk de game ontwikkelen voor de lol en niet voor de winst. Voor de mensen die van een schattige puzzelgame houden of zich vermaakt hebben met de Rubik’s Cube is Cubiverse het zeker waard. En zelfs als dat niet zo is, kom op, het is gratis. Geef het een kans.

Cubiverse komt begin 2017 uit voor tablets. Naar een release voor smartphones wordt nog gekeken.

Nova Nukers! – Space Orange Studios

Nova Nukers! Is het spel in deze selectie van indiegames dat geschikt is voor de mensen die van snelle potjes houden. Het doel van het spel is simpel: het is een local co-op (maar je kan ook tegen de computer spelen) waarbij je je tegenstander moet uitschakelen met granaten en wapens. De aantrekkingskracht van het spel zit echter niet in het schieten, maar in de omgeving: in Nova Nukers! Wordt elk potje uitgevochten op een planeet die totaal vernietigt wordt tijdens het spelen.

Het gevolg van deze totale verwoesting is dat het veld onvoorspelbaar wordt, waardoor spelers plotseling in gaten kunnen vallen of juist in gloeiend hete lava die door een item is veroorzaakt. Een explosie alleen is niet genoeg: je moet een constante straal op iemand richten, maar je tegenstander kan vervolgens ook weer uit deze straal breken. De rondjes van Nova Nukers! Zijn, net zoals de gameplay, explosief maar vooral kort: elk rondje duurt niet meer dan 60 seconden.

Nova Nukers! Is een leuke game voor de mensen die een avondje met vrienden hebben en besluiten de Xbox one aan te gooien, en de explosies, bonte planeten en de kleurrijke personages zullen zorgen voor een ouderwetse portie pret. Om uren aan deze game te zitten is waarschijnlijk te veel gevraagd: Nova Nukers! Komt voor mij vooral over als een partygame, maar dan wel een hele leuke partygame.

Zoals eerder gezegd komt Nova Nukers! Naar Xbox One, maar we kunnen ook een steam-versie verwachten.