Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

2. Pokémon GO

Een hype, een fenomeen, maar aan het einde van de dag ook gewoon een vermakelijke game. De hype van het moment die miljoenen en miljoenen mensen de straat op kreeg, de wijde wereld in om Pokémon te vangen. 

Pokemon GO Logo

Het concept is erg simpel, zoals we kennen van Pokémon. Er is een professor, er zijn Pokémon, je hebt een Pokédex en Pokéballs en er zijn Pokégyms en Pokéstops. Dat is erg veel 'Poké', maar het doel is relatief eenvoudig: gotta catch 'em all. Vooralsnog zijn er 151 Pokémon te vangen (technisch gezien nog minder, want de legendarische Pokémon zijn nog niet te vangen), verspreid over de wereld. Een beetje hardcore mode is het nog wel, want ruilen is nog niet aanwezig in de game.

Door Pokémon te vangen en evolueren ga je levels omhoog en op level 5 is daar dan de belangrijkste keuze uit je loopbaan: kies je voor Team Mystic of ben je een inferieure trainer en kies je voor Instinct of Valor? Grapje uiteraard, maar de rivaliteit online gaat gepaard met hilarische plaatjes en pesterijen. Heerlijk hoe een simpele keuze zo veel invloed kan hebben op mensen. Het is wel een belangrijke keuze, want het bepaalt voor welk team jij Pokégyms overneemt. Een teken van status, van macht, maar stiekem doe je het voor de coins die je verdient waarmee je items kan kopen.

Pokémon GO gameplay

Uiteindelijk komt het neer op het vangen, verzamelen en evolueren van Pokémon. Het vangen is in het begin simpel, maar hoe sterker de Pokémon hoe moeilijker het wordt. Je gooit je Pokéball (al dan niet met curve) op de Pokémon en hoopt op het beste. Later kun je Razz Berries en Great Balls of Ultra Balls gebruiken om het nog makkelijker te maken. Na het vangen van een Pokémon ontvang je drie candies, die je nodig hebt om Pokémon te evolueren. Een andere manier om Pokémon te verzamelen is met eieren. Deze vind je in Pokéstops en broed je uit door kilometers te maken. Eieren komen in de maten twee, vijf en tien kilometer. Hoe verder je moet lopen, des te groter de kans dat er een zeldzamere Pokémon inzit. Deze geven bovendien meer candies dan normaal.

Tot zover een kleine samenvatting van Pokémon GO. Uiteindelijk is er één vraag natuurlijk het belangrijkst: is de game leuk om te spelen? Als je de tientallen miljoenen mensen mag geloven die de wijde wereld intrekken, meets organiseren en nieuwe vriendschappen sluiten dankzij deze game, dan zou je denken ja. En dat is ook zo. Of je nu lopend, fietsend, rennend, kruipend of in de auto (uiteraard niet achter het stuur!) op zoek gaat naar Pokémon, je voelt je weer even een kind. Jouw eigen zoektocht op zoek naar die ene Pokémon die je wil hebben, verzamelen in het park bij lures waar Pokémon op afkomen en ga maar door. Politie die ineens langs komt rijden met het Pokémon Theme Song over de speakers, bedrijven die actief inspringen bij de hype en zelfs ons eigen Pokémon GO-forum

The hype is real en met nieuwe content in aantocht kan de game alleen maar beter worden. Pokémon GO is hier gratis te downloaden voor Android en hier voor iOS, mocht je dat nog niet hebben gedaan.