Interview: Skunk Anansie op Pinkpop 2016

In 2017 zijn ze weer te zien in de Heineken Music Hall, maar eerst speelden ze op 12 juni de 3FM Stage plat. Daan de Witte sprak vlak voor dit optreden met Mark en Cass van het succesvolle Skunk Anansie. 

"Festivals spelen blijft fantastisch, er is alleen wel altijd deze mythe dat je het hele weekend de tijd hier hebt en met iedereen even bij kan praten. De waarheid is natuurlijk dat het allemaal erg snel gaat en erg vermoeiend is. Vlucht in en vlucht uit. Het festivalseizoen is tof, maar het is hard werken", weet Mark te vertellen. Daar heeft Cass nog wel wat aan toe te voegen: "Ik vind het dan wel weer leuk om me een beetje te mengen met de andere bands en de mythes over hen de kop in te drukken. Soms hoor je verhalen over mensen, en zie je pas echt hoe ze zijn"

Het doel van muziek maken is vrijwel altijd hetzelfde gebleven: "Aan de ene hand is het best wel een egoïstisch gebeuren, want een deel ervan heeft gewoon te maken met katharsis, dus je kan je persoonlijke demonen eruit spelen. Maar aan de andere hand is het ook om te zien hoe mensen reageren op de muziek die je maakt, die uitwisseling van onderlinge emoties is iets waar het voor mij om draait. Het live spelen is het ultieme voor mij. Het maken en opnemen van een plaat is niet echt een doel van de muziek voor mij", waar Mark overigens niets aan te voegen heeft. Wat betreft het opnemen van een plaat en de rolverdeling in dat proces zijn de heren het ook snel eens: "De lijntjes zijn erg wazig, maar waar we het onderling wel mee eens zijn is dat er geen regels zijn. Op het laatste album is er een sterk elektronisch element in verschillende songs, wat Skin daarmee deed was die nummers nemen en ze tot het extreme nemen en daarna bracht ze het weer terug naar de band en hebben we er een Skunk Anansie song van gemaakt. Daarin draagt dus iedereen bij. In een band zitten, is niet het enige. We gooien gewoon alles er in, en doen ook allemaal verschillende dingen"

Het gat van acht jaar tussen 2001 en 2009 heeft wel degelijk iets betekent voor de muziek: "Het album wat we na dat gat maakten was heel erg bedoeld om ons weer ons geluid terug te laten vinden. Echter, het laatste album wat we nu gemaakt hebben is denk ik wel het beste album wat we gemaakt hebben. Terug bij elkaar komen was gewoon weer geweldig. Ik zou nu nooit kunnen verwachten wat er op een volgend Skunk Anansie-album komt, we houden ervan om mensen te shocken met een nieuw album. Misschien doen we het volgende album wel helemaal hiphop"

De muziek van Skunk Anansie is al verschillende keren gebruikt voor films, daar heeft Cass wel iets over te zeggen: "Het lijkt mij niets om muziek speciaal voor films te maken. Je maakt iets en dat wordt opgepikt. Ik had het ook laatst nog opgezocht, gewoon voor de lol. Onze muziek is in meer dan 15 films gebruikt. Dat is wel gaaf, maar niet iets wat ik voor vast zou willen doen". Wel zijn ze het beiden eens over het feit dat er in die 22 jaar dat Skunk Anansie nu bestaat, er heel veel speciale momenten zijn geweest: "Er zijn er zo veel, te veel eigenlijk, om er een in het bijzonder op te noemen. Spelen voor Nelson Mandela, de Dalai Lama ontmoeten, alleen wanneer het waarschijnlijk het speciaalst is, is wanneer we gewoon elke dag met de band zijn. Wel lachen zo veel, nog steeds na al die jaren, misschien is het zelfs wel beter geworden. We doen allemaal ook wel andere dingen naast deze band, want als je echt creatief bent kan je gewoon niet jezelf volledig geven in alleen een bassgitarist te zijn. Ik kan ook geen andere band bedenken die zo'n vibe heeft die wij hebben, misschien de Foo Fighters, met Dave Grohl die ook gewoon losgelaten wordt om alles te doen wat hij ook wil doen"

Live spelen is het meest belangrijke voor de heren: "Dat betekent alles voor mij, als we niet live zouden spelen, zou ik niet in een band zitten. Ik zou er niet met mijn hoofd bij kunnen dat we alleen maar albums maakten en ze dan niet live zouden laten horen. Dat is geen band voor mij, het live spelen, daar draait het echt om voor mij", sluit Cass af.