Castinterview: Outcast

Het is nogal wat om een tv-serie te promoten met "van de bedenker van The Walking Dead", maar als dat simpelweg de waarheid is, en de nieuwe serie is, net als die zombieserie, gebaseerd op horrorelementen, waarom zou je dat ook niet doen? Outcast is een comic, geschreven door Robert Kirkman en getekend door Paul Azaceta, die pas achttien issues oud is en nu al naar televisie is vertaald. Die snelheid is te verklaren doordat de ontwikkeling van een tv-serie al in gang was voordat het eerste issue van de comic, in 2014, verscheen. Kirkman had de smaak van televisie blijkbaar te pakken; hij is ook betrokken bij de tv-versie van The Walking Dead.

Outcast: Patrick Fugit en Philip Glenister

Outcast vertelt over Kyle Barnes (gespeeld door Patrick Fugit), die al zijn hele leven wordt geplaagd door bezetenheid. Niet híj wordt bezeten: mensen om hem heen worden het slachtoffer, als gevolg waarvan hij zich is gaan beperken tot een teruggetrokken, eenzaam bestaan. Kort na de start van de comic, en de serie, realiseert hij zich echter dat er misschien een mogelijkheid is antwoorden op zijn mysterie te krijgen, en dus vergezelt hij de dominee Anderson (Philip Glenister, Life on Mars/Ashes to Ashes) om hem te helpen demonische bezetenheid bij anderen te bestrijden. De serie volgt hen beiden en onthult langzaam meer over de duistere krachten die zich om Kyle heen verzamelen.

De tv-versie van Outcast begint vandaag op de Amerikaanse televisie en beleeft de komende week premières in andere landen, waaronder Nederland. Alhoewel van een echte première niet meer sprake is: FOX Nederland, die de serie bij ons uitzendt, vertoonde de eerste aflevering al in maart op Dutch Comic Con en de serie ging voor het Europese en Afrikaanse publiek al in première via Facebook. Deze eerste aflevering is maandagavond alsnog op FOX te zien, waarna wekelijks een nieuwe aflevering zal volgen.

Om de serie te promoten was de cast van de serie afgelopen weekend aanwezig op MCM London Comic Con, waar FOK! even met de vijf aanwezige acteurs sprak: Patrick Fugit, Philip Glenister, Reg E. Cathey (de lokale sheriff Chief Giles), Wrenn Schmidt (Kyles pleegzus Megan) en Kate Lyn Sheil (Kyles ex-echtgenote Alison). We probeerden een beetje af te tasten wat er te verwachten valt van een serie die gaat over duiveluitdrijvingen. Of is het meer dan slechts uitdrijvingen? We laten het de cast zelf uitleggen.

Outcast: Patrick Fugit, Reg E. Cathey, Kate Lyn Sheil, Wrenn Schmidt en Philip Glenister
Patrick Fugit, Reg E. Cathey, Kate Lyn Sheil, Wrenn Schmidt en Philip Glenister

FOK!: Als iemand de serie uitlegt door te zeggen 'het gaat over duiveluitdrijving', is dat voldoende?

Wrenn Schmidt: "Dat is een beetje het meest flashy aspect, het duivels uitdrijven. Maar daaronder zit een meer karaktergedreven drama, het is een goed verhaal."

Reg E. Cathey: "Het vertelt over het uiteenvallen van een familie en hoe dat iemand ertoe beweegt bijzondere dingen doen de familie weer bijeen te brengen, of in bredere zin een gemeenschap."

Patrick Fugit: "Demonen."

Cathey: "Demonen. Persoonlijke demonen."

Fugit: "Zowel fysiek als bovennatuurlijk."

Philip Glenister: "Het gaat over hoe een bepaalde familie een impact kan hebben op een hele gemeenschap. Een beetje een domino-effect. Iets gebeurt, en dan tik, tik, gaat het door het hele dorp, de inwoners, en dan proberen ze het weer goed te maken. Het lijkt wel een soap, eigenlijk! - Nee, geintje."

FOK!: Er is sprake van een gemeenschap; veel van de personages zijn met elkaar verbonden, omdat ze elkaar kennen, of elkaar ontmoeten, of een geschiedenis hebben. Hoe liggen de onderlinge connecties tussen jullie personages?

Fugit: "Het speelt zich af in een klein stadje, in een soort van landelijk Amerika, en het is een beetje zoals in het echte leven. Er zijn groepen van mensen in een gemeenschap die weten wat er in elkaars leven gebeurt, en ze kennen elkaars namen... Dat is een interessante setting om die verhoudingen, die banden, te testen, en uit elkaar te trekken. Het creëert drama."

Cathey: "Het is alsof je aan een draadje van een prachtig wandtapijt trekt, en het hele ding valt uit elkaar. De banden lijken heel sterk, maar blijken heel zwak te zijn. En dan zie je wat er gebeurt. We hadden een geweldige tijd tijdens het maken. Het is een show, die..."

Glenister: "Wat een prachtige metaforen, zeg. Een wandtapijt..."

Cathey: "Nou ja, we zijn intelligente mensen. We werken voor een intellectuele beer."

FOK!: Patrick, een groot deel van de serie draait om het feit dat er iets aan de hand is tussen 'de duisternis' en Kyle, maar tegelijkertijd draait het niet daadwerkelijk om hem, het is meer waar hij een band mee heeft.

Fugit: "Dat is het soort vragen die Kyle zelf ook wil beantwoorden. Het is de reden waarom hij gaat samenwerken met de dominee. Ze kijken anders tegen de situatie aan, maar Kyle ziet dat er iets unieks aan de hand is en dat hij er zelf iets mee te maken heeft, dus dat is een beetje het verhaal van het eerste seizoen: hij moet uitzoeken hoe hij zelf past in die duisternis."

FOK!: Er is ook sprake van een dreiging in de eerste paar afleveringen, waarin wordt aangekondigd dat er iets zit aan te komen. Wat kunnen we daar verwachten?

Fugit: "Het is erg interessant. Robert Kirkman is gaan kijken naar bezetenheid, demonische bezetenheid op een wat grotere schaal. Want normaal gesproken, in dit genre, heb je een film waarin een enkel geval van bezetenheid wordt behandeld, en als de duivel is uitgedreven, dan is de film voorbij. Wat Kyle en de dominee aan het doen zijn in de eerste paar afleveringen is bekijken hoe ze kunnen voorkomen dat dit een ander overkomt, hoe Kyle zijn familie kan beschermen, voorkomen dat het hen overkomt, dat soort dingen."

FOK!: Philip, de dominee praat over religie als het enige dat ons beschermt tegen de duisternis. Het feit dat hij dat zegt, is dat het gevolg van iets in zijn verleden?

Fugit: "Dat is een goede vraag."

Glenister: "Dat is het zeker. En ik weet niet of ik daar een antwoord op heb. Ik denk dat een beetje terug gaat naar vóór de serie. Hij noemt zichzelf een soldaat van God. Zo ziet hij zichzelf. En in de serie leren we dat hij in principe zichzelf, zijn familieleven, heeft opgeofferd. Hij is vervreemd van zijn vrouw en zijn zoon. Dus er is duidelijk een brandend verlangen, een missie om onderdeel te zijn van de gemeenschap, om de grote vis in de kleine vijver te zijn, in veel opzichten, en om die verantwoordelijkheid die erbij komt kijken te dragen. Ik denk dat zijn vrouw hem een ultimatum heeft gesteld, en hij heeft gekozen voor zijn religie. Als de serie vordert zien we dat hij aan zijn geloof begint te twijfelen, en zijn vermogen om keuzes te maken. Wanneer hij en Kyle, en hij kent Kyle al langere tijd, en om je vraag te beantwoorden, ik denk dat het afkomstig is van Kyles familie, zijn moeder [Kyles moeder heeft een geschiedenis van demonische bezetenheid, red]. Hij heeft dat gezien, en het krachtige effect dat dat had. En hij is een soort van mentor, of vaderfiguur, voor Kyle in veel opzichten. Hij heeft een brandende missie om dit uit te zoeken en op te lossen, ten koste van al het andere. Wanneer de serie vordert, zoals ik zei, gaat hij twijfelen aan zijn geloof. Onder al dat prediken wat hij doet zit een man in nood."

Cathey: "Ik denk dat wat het is, is dat iedereen heeft een bepaalde kennis van de wereld. We hebben religie, [wet en orde], huwelijk, en dan Kyles vreemde familie, maar iedereen weet hoe de wereld werkt. En we weten dat wanneer we X, Y en Z doen, dan zal dit en dat gebeuren. En dan blijkt dat toch niet het geval te zijn, zoals in het echte leven. Door wat er gebeurt met Kyle moet ieder van ons opnieuw bekijken hoe we tegen onze wereldkennis aankijken, want uiteindelijk weet niemand iets."

Schmidt: "Of het weerleggen, eigenlijk. Gewoon zeggen 'dat is niet echt', er gewoon niet in geloven, de scepticus zijn. Dat is hoe Megan er tegenaan kijkt. Zij sluit het af, zo van 'dit kan niet'."

Cathey: "En wat doe je in dat geval? Persoonlijk, voor mij, Reggie, niet voor Chief, ik zou zeggen dat je bij elkaar komt, want als je een paar stokken bijeen bindt wordt het moeilijker om ze te breken. Maar dat is persoonlijk voor mij; ik weet niet wat er gaat gebeuren. In seizoen 2 zijn we misschien wel allemaal bezeten. Misschien ben jij wel bezeten."

FOK!: Misschien zijn we dat nu al...

Cathey: "Precies! Whooooeoeoee."

FOK!: Met de Chief is er ook wel iets aan de hand in dit opzicht. Er is in het begin van de serie een zaak waarin hij in eerste instantie het bewijs voor zichzelf wilde houden, maar daar later toch weer op terug komt. Hij veranderde van gedachten, of zoiets?

Cathey: "Dat is moeilijk te zeggen zonder te spoilen, maar ja, als je absolute wereldkennis wordt verstoord, wat ga je dan doen? Op dat moment heeft de Chief een waarheid ontdekt dat zijn wereldbeeld op zijn kop heeft gezet. En dan - het is lastig om dit te vertellen zonder teveel te verklappen - moet hij beslissen of hij X doet, of Y, en dat is lastig voor hem."

FOK!: Veel persoonlijk gedreven verhaal, dus.

Cathey: "Ja, en dat maakt het zo leuk. Het is niet zo van 'Oh mijn God, de duivel!'."

FOK!: Over de duivel, en de demomen: hoe eng denken jullie dat de serie wordt?

Fugit: "De show is griezelig en heeft enge momenten, maar het is meer zorgwekkend, vind ik. Het is erg verontrustend. Er zijn momenten die me wel wat doen voelen. En dat mag ik wel."

Schmidt: "Het ligt een beetje aan wie je bent. Sommige mensen worden wat makkelijker bang. Anderen hebben wat meer nodig om dat te voelen. Het hangt af van waar je door opgejaagd wordt. Ik denk wel dat de serie meer in de verontrustende categorie zit, en wat wel cool is, is dat veel van de effects niet CGI zijn, maar praktisch zijn uitgevoerd, waardoor het wat tastbaarder is, en echt. Het is niet van 'en hier doen ze iets dat fancy schmancy is', het is gedaan met echte dingen."

Outcast begint aanstaande maandagavond, 6 juni, op FOX met het eerste seizoen van tien afleveringen, en is om 22.00 uur te zien. Een tweede seizoen is inmiddels in volle voorbereiding.