Containment: opgesloten in je eigen stad

Afgelopen zomer vertoonde Warner Bros. Televison op Comic-Con International de pilot van de tv-serie Containment, en de makers kwamen ook even langs om de serie te promoten. FOK! schoof aan tafel met cast en producers om te ontdekken wat we van de serie kunnen verwachten.

Naar aanleiding van een virusuitbraak besluit de overheid een deel van de stad af te sluiten van de buitenwereld, in een poging een epidemie te voorkomen. Komt deze omschrijving je bekend voor? Dan heb je wellicht vorig jaar rond deze tijd naar Cordon gekeken, de Vlaamse tv-serie die bij ons op FOX werd uitgezonden. De serie kent tien afleveringen en een tweede seizoen is in de maak. Het succes van Cordon trok de aandacht van Amerikaanse tv-bazen, wat in de zomer van vorig jaar leidde tot een pilot voor een remake: Containment. Een eerste indruk van deze pilot kon je in augustus al op FOK! lezen.

Containment

In de pilot is te zien dat er veel opbouw is om een serie te krijgen die een tijdje kan doorgaan. Julie Plec, producer van Containment, verplaatste het verhaal van Antwerpen naar Atlanta, Georgia, en vulde de cast met een diverse selectie acteurs. "In een poging de culturele diversiteit van Amerika te vertegenwoordigen in de cast gingen er veel deuren open voor verhalen," vertelt Plec. "Er is een zwarte politieagent in een zuidelijke stad, er is veel politiek, waar natuurlijk veel uit voorkomt. Toen we begonnen dit op te zetten hadden we de cast van de Belgische serie als referentie, en gingen we het bevolken met mensen die eruit zien zoals mensen uit Atlanta eruit zien, en nu hebben we bijvoorbeeld George Young, die is Engels en Aziatisch, en hij speelt een arts, dus ga je denken 'wat is zijn verhaal, waarom heeft hij zijn familie achtergelaten, waarom is hij naar Atlanta gekomen?' Het zorgt ervoor dat je jezelf van die vragen gaat stellen die leiden tot veel achtergrond en ruimte voor verhalen."

Young speelt de rol van Dr. Victor Cannerts, de arts die de ziekte en het virus ontdekt. Ook hij ziet veel potentieel voor verhalen in deze bijzondere situatie. "De eerste aflevering plant veel zaadjes voor waar het heen kan gaan. Er zijn veel wendingen mogelijk, en dat maakt me heel enthousiast."

Containment presenteert een mix van spanning en onzekerheid over een serieuze virusdreiging, samen met het drama van relaties die worden verbroken wanneer mensen binnen, of juist buiten, het cordon opgesloten zitten. "Het is wel bijzonder dat er niet alleen een huis, of een gebouw, wordt afgesloten, maar een complete buurt", aldus producer Chris Ord. "Er zitten 5000 mensen gevangen. Veel daarvan zijn gezond, maar ze mogen niet naar buiten uit angst dat de ziekte zich verspreidt. Het is interessant om te onderzoeken hoe we als mensen met zoiets omgaan, om te zien hoe de mensen die opgesloten zitten dat beleven, of hoe hun geliefden, die erbuiten moeten blijven, dat beleven. Dat maakt het uniek. Het is niet alleen een vernietigend virus dat zich verspreidt, het is die smeltkroes in het cordon die zo intens is." "De ziekte is de schurk van het verhaal," vullt producer Matt Corman aan, "maar het gedrag van mensen is waar het drama vandaan komt."

"Het origineel is zo enorm goed," licht Plec de potentie van de serie verder toe. "Het is het soort serie dat ik kan bingewatchen op Netflix. Het was spectaculair. En ik dacht 'als het zo goed is als dit, dan weet ik dat het werkt'. Het is een proof of concept dat deze show een kans heeft."

De serie heeft niet echt een specifieke hoofdrol: het draait heel erg om het ensemble van burgers, artsen, overheidsagenten en politici. Een centraal figuur in de afsluiting is echter wel aan te wijzen in Lex Carnahan. Hij is een majoor bij de politie en verantwoordelijk voor het bijeenhouden van zijn wijk, waar mensen hem kennen en vertrouwen. Hij komt echter buiten het cordon te zitten en krijgt de taak de afsluiting te bewaken, terwijl zijn vriendin opgesloten zit. "Hij is een beetje een kapitein van het schip, maar met tegenzin", licht David Gyasi, die Lex speelt, toe. "Hij wordt opgezadeld met de taak om het juiste te doen, wat hem helpt anderen van dienst te zijn, maar hem persoonlijk niet zo helpt. Het is interessant om te zien hoe dat ervoor zorgt dat hij of helemaal instort, of juist groeit als persoon, die druk van het juiste willen doen. Het is een beetje zoals dat gedicht: 'Als je je hoofd erbij kunt houden, terwijl om je heen anderen dat niet lukt en jou de schuld ervan geven' [getiteld If—, door Rudyard Kipling, red], hij is een beetje dat figuur."

Containment castfoto

Maatschappelijk gezien brengt het verhaal van Containment een onderwerp dat normaal gesproken ver buiten de landsgrenzen speelt, dichtbij huis. "Het lijkt te passen in het tijdsbeeld," vindt Corman. "Mensen zijn zich bewust van Ebola, maken zich er zorgen over. We leven allemaal in een tijdperk van proberen niet ziek te worden; vroeger gebruikte men geen antibacteriële zeep, we speelden in de modder toen we klein waren. Het staat nu veel dichter bij waar mensen zich bezorgd om voelen." "Meestal is het echter wel aanwezig in de wereld, maar elders in de wereld," vult Ord aan. "We denken als land niet zo vaak na over hoe dat internationaal gezien werkt. Wat de serie probeert te doen is te laten zien wat er zou gebeuren als het bij ons gebeurt."

"We horen erover in Afrika, en dat raakt ons, maar dan stoppen we het weg," vindt ook Christina Moses, wiens personage opgesloten raakt in het cordon. "Dat het nu hier, bij ons is, in een grote stad, dat zorgt er wel voor dat we er echt bij stil staan."

Containment zal dus een balans brengen tussen de angst voor verspreiding van het virus en de druk die het plaatst op de diverse personages en hun onderlinge relaties. Wat moeten kijkers vooral niet meenemen als ze de tv uitzetten? "Word geen hypochonder!" waarschuwt Moses. "Als je het script leest word je al heel argwanend voor mensen die kuchen of niezen, weet je wel? Maar als je wel ziek wordt: blijf thuis, ga niet naar buiten." Gyasi had zijn eigen paranoïde momentje na het lezen van het script: "We waren op een perstoer, en de chauffeur van de bus begon ineens enorm te hoesten, echt oncontroleerbaar. En een van de passagiers gaf hem een pepermuntje, en daarna ging het zakje rond in de bus, en iedereen pakte er eentje, en ik begon een beetje te zweten, denkende van 'hij heeft het aangeraakt, en nu jij, en nu jij...' Je moet wel opletten dat het niet naar je hoofd stijgt."

Containment start deze week op het Amerikaanse The CW. Het is niet bekend of er ook een Nederlandse aanbieder voor de serie komt.